ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 17:26
 

Μετά τη ψήφιση ΓεΣΥ

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Της Μαρίνας Οικονομίδου

economidoum@kathimerini.com.cy

Μπορεί η Κύπρος να απολαμβάνει ένα γενικό σύστημα υγείας; Αυτό είναι το ερώτημα που εγείρεται μετά την έγκρισή του την περασμένη Παρασκευή από τη βουλή. Η αλήθεια πάντως είναι πως μέχρι και πριν μερικούς μήνες θα γελούσαμε σκωπτικά μπροστά στο ενδεχόμενο εφαρμογής του ΓεΣΥ. Είχαμε την εντύπωση πως όπως τόσοι και τόσοι υπουργοί και κυβερνήσεις υπόσχονταν προεκλογικά, έτσι και οι σημερινοί θα δεσμεύονταν μεν αλλά δεν θα μπορούσαν να υλοποιήσουν το μεγαλεπίβολο σχέδιο.

Χρειάστηκε, ωστόσο ένας υπουργός όπως ο Γιώργος Παμπορίδης να αναλάβει ζεστά την όλη διαδικασία, να μη χαριστεί σε συμφέροντα και μεγαλοπαράγοντες και να ξεμπροστιάσει πολλές φορές και άγαρμπα όποιον διανοείτο να βάλει οποιαδήποτε σκόπελο στην εφαρμογή του γενικού σχεδίου υγείας. Αυτή ακριβώς η νίκη πρέπει να χρεωθεί στον ίδιο προσωπικά. Ένας υπουργός που σε αντίθεση με άλλους οι οποίοι είτε παραιτήθηκαν διακριτικά είτε έκαναν τα στραβά μάτια, ο ίδιος δεν δίστασε να τα βάλει ακόμη και με μέλη της κυβέρνησης και της κυβερνητικής παράταξης.

Είναι όμως λογικός ο ενθουσιασμός που προκλήθηκε γύρω από την έγκριση του ΓεΣΥ; Στην ουσία δύο νομοσχέδια τα οποία βρίσκονταν στον πάγο και έβγαιναν για καθαρά προεκλογικούς λόγους στο προσκήνιο, έγιναν νόμος μετά από δεκαέξι χρόνια. Δεκαέξι χρόνια αναβολών, επεξεργασιών, τροπολογιών και σφοδρών αντιπαραθέσεων.

Με δεδομένο ότι χρειάστηκαν δεκαέξι χρόνια για να λάβει το πράσινο φως η νομοθεσία, δεν αποκλείεται να χρειαστεί αρκετός χρόνος για την εφαρμογή του και για τη σωστή λειτουργία του. Σε αυτό δεν πρέπει να τρέφουμε αυταπάτες, ούτε να αναμένουμε θαύματα από τη μία μέρα στην άλλη.

Υπάρχει ωστόσο ένας πιο σημαντικός λόγος που η ψήφιση του ΓεΣΥ προκάλεσε τόσο μεγάλη ελπίδα στους πολίτες, πέραν του ΓεΣΥ καθεαυτού.

Ο τρόπος με τον οποίο ο υπουργός υγείας χειρίστηκε ένα πολύ καυτό ζήτημα, με σωρεία συμφερόντων να πνίγουν χρόνια την όποια προσπάθεια ψήφισης του νομοσχεδίου. Η υπόθεση ΓεΣΥ- Παμπορίδη κατέδειξε πως και τα μεγαλοσυμφέροντα και το οικονομικο πολιτικό κατεστημένο, μπορούν να καμφθούν όταν βρεθεί το κατάλληλο άτομο στην κατάλληλη θέση.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Διαβάζονται σήμερα

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Σχόλια αναγνωστών

#PoliticsBlog Το θεαματικό φινάλε της Χρυσταλλούς και ο δυναμισμός του Συλλούρη

«Κουτοπονηράδες. Εδώ βουλευτές με μη εξυπηρετούμενα δάνεια διαπραγματεύτηκαν και ψήφισαν νομοσχέδια που ...»
Πέτρος Παπαστυλιανού  |  12:38

Στα 3,1 δισ. ευρώ μειώθηκε το εμπορικό έλλειμμα στην Κύπρο

«" Οι συνολικές εξαγωγές ανήλθαν σε €3 δισ, αύξηση 53% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2017 (€1 δισ. ...»
Χρίστος  |  17:42

Στα 3,1 δισ. ευρώ μειώθηκε το εμπορικό έλλειμμα στην Κύπρο

«Έλεος.... "Οι εισαγωγές από τον υπόλοιπο κόσμο ανήλθαν σε €171,7 δισ, αύξηση 6,4% σε σύγκριση με ...»
Χρίστος  |  17:38

Επίθεση Αλβανών χάκερς στην ιστοσελίδα της, καταγγέλλει η Αλληλεγγύη

«Το σχόλιο του Ντόμπρος Κελαήδης για τους Αλβανούς στην Κύπρο έχει αφαιρεθεί, γιατί χαρακτηρίστηκε από ...»
Γιάννης Αδειλίνης, online editor «K»  |  13:40

Μαρίνα Οικονομίδου: Τελευταία Ενημέρωση