ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 16:14
 

Να βρούμε επιχειρήματα

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Της Μαρίνας Οικονομίδου

economidoum@kathimerini.com.cy

«Είναι λυπηρό που χάρη κομματικών σκοπιμοτήτων κάποιοι υιοθετούν θέσεις που μπορεί αναίτια να οδηγήσουν τρίτους στην απόδοση ευθυνών στην ελληνοκυπριακή πλευρά» ανέφερε τις προάλλες ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος Βίκτωρας Παπαδόπουλος, αναφερόμενος στο ΑΚΕΛ και την επίθεση του Άντρου Κυπριανού προς τους χειρισμούς του Νίκου Αναστασιάδη.

Παρόμοια είχε τοποθετηθεί πριν από λίγο καιρό, όταν ο Νικόλας Παπαδόπουλος ασκούσε κριτική στον Πρόεδρο Αναστασιάδη, λέγοντας χαρακτηριστικά πως ο ΔΗΚΟϊκός πρόεδρος άρχισε από νωρίς την προεκλογική εκστρατεία του 2018.

Σε παρόμοια συμπεράσματα κατέληξαν βέβαια και άλλοι εκπρόσωποι του Δημοκρατικού Συναγερμού τις μέρες που πέρασαν. Από τα τηλεοπτικά πάνελ, ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Ονούφριος Κουλλά αποφάσισε πως ο εκτελεστικός διευθυντής του Κέντρου Μελετών Τάσσος Παπαδόπουλος και εξ απορρήτων του Νικόλα Παπαδόπουλου θέλει διχοτόμηση. Ο δε Ευθύμιος Δίπλαρος σε μία αλήστου μνήμης τηλεοπτική εμφάνιση, κατηγόρησε το ΑΚΕΛ ότι υπερασπίζεται τουρκικές θέσεις και πως προωθεί το «λύση να ναι κι ό,τι να ναι».

Είτε συμφωνεί κάποιος με το ΑΚΕΛ είτε όχι με τις θέσεις του, είναι λίγο οξύμωρη η στάση που κρατούν ΔΗΣΥ και κυβέρνηση. Δεν μπορείς δηλαδή μέχρι τώρα να εξαίρεις τη στάση υπέρβασης που έδειξε ως αξιωματική αντιπολίτευση και ως το μόνο κόμμα που στηρίζει τους χειρισμούς του Προέδρου στο Κυπριακό, αλλά μόλις αυτό διαφοροποιηθεί και επικρίνει χειρισμούς του Προέδρου, να κατηγορείται για μικροκομματικές σκοπιμότητες και υιοθέτηση των θέσεων της Τουρκίας.

Με τον ίδιο τρόπο και το ΔΗΚΟ. Ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος έχει μία συγκεκριμένη γραμμή στο Κυπριακό και αυτήν υποστηρίζει. Πάνω σε αυτή θα δεχτεί κριτική ή θα υποστηριχθεί από την κυπριακή κοινωνία.

Το αν αυτό είναι μέρος της στρατηγικής που ακολουθεί για τις προεδρικές εκλογές, είναι ένα άλλο ζήτημα. Αυτό δεν είναι καθόλου αθέμιτο εν μέσω προεκλογικής εκστρατείας, καθώς βάσει των θέσεών του θα κληθεί ο κόσμος να τον ψηφίσει. Με τη λογική της κυβέρνησης και της κυβερνητικής παράταξης να υποθέσουμε πως όλοι, συμπεριλαμβανομένης της κυβέρνησης, να κλείσουν τα στόματα και να δέσουν τα χέρια, ώστε να μην κατηγορηθούν από τους πολιτικούς τους αντίπαλους για προεκλογικές σκοπιμότητες; Μάλλον όχι.

Δεν είναι μόνο η κυβέρνηση, ωστόσο, που προχωρεί σε αυθαίρετα συμπεράσματα. Και το ΑΚΕΛ πολλές φορές πίσω από κάθε κίνηση του Προέδρου Αναστασιάδη βλέπει προεκλογικούς τακτικισμούς, ενώ τα περί  φουστανέλας που αναφέρει συνεχώς κατάντησε πλέον τετριμμένο ανέκδοτο.

Πέραν του αν κάποια πολιτική ομάδα έχει μπει ή όχι στον προεκλογικό, είναι τουλάχιστον προσβλητικό για οποιοδήποτε, να θεωρείται είτε οπαδός της διχοτόμησης είτε οπαδός της όποιας λύσης. Τέτοιες τοποθετήσεις πλήττουν ανεπανόρθωτα το πολιτικό επίπεδο του τόπου και απομακρύνουν ολοένα και περισσότερο τους πολίτες από τα πολιτικά πράγματα.

Σε ένα καίριο ζήτημα, όπως είναι το Κυπριακό, τα επιχειρήματα θα έπρεπε να ήταν πολύ πιο σοβαρά απ’ όσα ακούγονται το τελευταίο διάστημα. Η περιρρέουσα που είχε προκληθεί το 2004, με την κυπριακή κοινωνία να έχει χωριστεί σε ναινέκους και απορριπτικούς, προκάλεσε αναμφίβολα βαθύ ρήγμα στην κυπριακή κοινωνία. Μία πληγή που ακόμα και σήμερα δεν επουλώθηκε. Η αναβίωση αυτού του κλίματος είναι το τελευταίο πράγμα που θα έπρεπε να επιδιώκουν πολιτικά πρόσωπα και κυβερνώντες.

Θέλουμε να πιστεύουμε πως για τη βελτίωση της πολιτικής ζωής του τόπου, αλλά και για την αποφυγή ενός νέου εθνικού διχασμού, τα πολιτικά επιχειρήματα που θα ακολουθήσουν θα είναι σίγουρα καλύτερα από τα όσα μέχρι τώρα ακουστήκαν. Μόνο έτσι θα μπορέσει και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να κρατήσει κοντά του ενωμένη την κυπριακή κοινωνία. Με σοβαρά επιχειρήματα γύρω από το τι συνέβη και το τι πέτυχε η πλευρά μας. Φθηνά επιχειρήματα περί προεκλογικών σκοπιμοτήτων, περί οπαδών της όποιας λύσης και οπαδών της διχοτόμησης απομακρύνουν ολοένα και περισσότερο τους πολίτες από την πολιτική ζωή του τόπου. Και σίγουρα σε καμία περίπτωση δεν περιποιεί τιμή σε όσα πολιτικά πρόσωπα τα διαδίδουν και τα μεταφέρουν.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Σχόλια αναγνωστών

Υπ. Μεταφορών: Ένα κράτος δεν μπορεί να παρέμβει για να καθορίσει τις τιμές των ναύλων

«…και τις μπούρδες περί ανταγωνισμού, που θα φέρει μείωση των τιμών, πού να τις βάλουμε;»
Ai Em  |  10:41

Ο μυστικός δείπνος

«Ο νυν πρόεδρος, Νίκος Αναστασιάδης, θα γίνει γνωστός στην ιστορία ως ο ενταφιαστής της λύσης του Κυπριακού ...»
Yiannos  |  10:21

ΟΕΒ: Η Δημόσια Αργία της 25ης Ιουνίου δεν αφορά τον ιδιωτικό τομέα

«Αλλού σε τρώει τζιε αλλού κνίθεσαι ρε ...ΑΚΑ»
Χριστοσ Α.  |  11:07

ΟΕΒ: Η Δημόσια Αργία της 25ης Ιουνίου δεν αφορά τον ιδιωτικό τομέα

«H Kύπρος της ΥΠΕΡΒΟΛΗΣ!!! Οι Δημόσιοι υπάλληλοι ΠΡΕΠΕΙ να παν στην κηδεία!!!!!! Διαφορετικά θα τους ...»
ΑΚΑ  |  10:08

Μαρίνα Οικονομίδου: Τελευταία Ενημέρωση

X