ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Να διεκδικήσει η Θεοχάρους την έδρα

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Της Μαρίνας Οικονομίδου

economidoum@kathimerini.com.cy

«Τυχόν επαναληπτική εκλογή για την έδρα στη Λεμεσό είναι εντελώς αντισυνταγματική» ανέφερε προ ημερών η Πρόεδρος της Αλληλεγγύης Ελένη Θεοχάρους, όταν κλήθηκε να τοποθετηθεί επί του ζητήματος.

Το τι είναι εν μέρει εντελώς ή καθόλου συνταγματικό, είναι ένα ξεχωριστό θέμα στο κεφάλαιο που λέγεται έδρα Λεμεσού. Και η αλήθεια είναι πως αν πάρουμε τη νομική πτυχή της ιστορίας βλέπουμε πως εκτέθηκε πλήρως και η νομική υπηρεσία αλλά και πολλοί νομικοί κύκλοι. Πρώτα γιατί κανείς δεν διέβλεψε –πλην του δικηγόρου του Ανδρέα Μιχαηλίδη Χαράλαμπου Προύντζου που έθιξε από την αρχή το θέμα- το τι θα προκαλούσε η απόφαση ενός πολιτικού προσώπου να μην ακολουθήσει τη νενομισμένη διαδικασία. Είτε δεν διέβλεψαν είτε αδιαφόρησαν, με αποτέλεσμα δύο χρόνια μετά τις βουλευτικές εκλογές, ένας βουλευτής που βρέθηκε εν πολλοίς τυχαία στο κοινοβούλιο να απομακρύνεται η έδρα του να θεωρείται κενωθείσα και να τίθεται ζήτημα τροποποίησης του Συντάγματος για διευκόλυνση της κατάστασης.

Θέλουμε να πιστεύουμε πως σε ένα σοβαρό κράτος το Σύνταγμα δεν πρέπει και δεν θα έπρεπε να τροποποιείται με ψύλλου πήδημα, ή γιατί δεν ακολουθήθηκαν –κακώς- οι νενομισμένες διαδικασίες από ένα πρόσωπο. Και αυτό ελπίζουμε πως θα το λάβουν υπόψη τα πολιτικά κόμματα και να κατανοήσουν πως έτσι όπως έχουν γίνει τα πράγματα αποτελεί μονόδρομο η αναπληρωματική εκλογή.

Και με την αναπληρωματική εκλογή ξεκινά η πολιτική πτυχή του θέματος. Η απόφαση της Ελένης Θεοχάρους να παραχωρήσει την βουλευτική έδρα και να παραμείνει στις Βρυξέλλες ήταν μία απόφαση καθόλα σεβαστή. Αν λάβει όμως κάποιος υπόψη τη συσπείρωση του Κινήματος στις προεδρικές εκλογές, διαφαίνεται πως το νεοσυσταθέν κίνημα αντιμετωπίζει πλέον πρόβλημα επιβίωσης και η βάση δεν ακολουθεί τις αποφάσεις της ηγεσίας. Η κα Θεοχάρους από τη στιγμή που επέλεξε να γίνει κομματάρχης, θα έπρεπε να μείνει και στην Κύπρο ούτως ώστε να στήσει γερά το κόμμα της. Η απουσία της στις Βρυξέλλες και στη συνείδηση πολλών από τα καθημερινά προβλήματα του τόπου, απομάκρυναν από το κόμμα μία μερίδα οπαδών της που ακολούθησε την Αλληλεγγύη για την ίδια και τις αρχές που πρεσβεύει. Αν η ίδια συνεπώς θέλει να διατηρήσει το κόμμα της θα πρέπει να διεκδικήσει αυτή τη φορά την εν λόγω θέση.

Στο ενδεχόμενο που δεν το πράξει και η έδρα δοθεί τελικώς στον ΔΗΣΥ, θα έχει να αντιμετωπίσει δύο ζητήματα. Τη σημαντική μείωση της δύναμης του Κινήματός της, αλλά και την οργή πολλών που θα της καταλογίσουν ότι δεν τόλμησε να ρισκάρει τη θέση της στις Βρυξέλλες για να σώσει την έδρα του κινήματός της. Αντίθετα, αν το κάνει τελικώς, όχι μόνο θα κερδίσει πόντους στην πολιτική της υστεροφημία, αλλά παράλληλα θα κλείσει μια και καλή όλα εκείνα τα στόματα που τόσο καιρό την κατηγορούν ότι σε αυτή την ιστορία έβαλε πάνω από όλα τα δικό της συμφέρον.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Σχόλια αναγνωστών

Τζ. Χούρικαν: Διαφορές υψηλόβαθμων αξιωματούχων παίζονται στο γήπεδο της Τρ. Κύπρου (Βίντεο)

«Ο κος Χούρικαν εθελοτυφλεί! Αγνοεί ότι ο σεντερ φορ του γηπέδου ειναι ο κος Πολυβίου. Με την κρίση του ...»
Πανικοδημος  |  10:53

Ξηλώνουν το Ανώτατο Δικαστήριο

«Ο βασικός νόμος της φύσης – και της κοινωνίας – είναι: «ότι δεν ελέγχεται είτε εκρήγνυται είτε ...»
Ai Em  |  09:29

Επαναβεβαίωση θέσεων από το Foreign Office για το Κυπριακό

«Αυτοκλιτοι και εντεταλμένοι πρέπει να απομονωθούν και να εκτεθούν δημόσια .»
Στέλιος Στυλιανού  |  17:33

Κλείδωσε ο Μουσιούττας για το ψηφοδέλτιο ΔΗΚΟ

«Τί σου είναι αυτή η ...ΔΗΚΟϊκή πολιτική!!! ...ολα τα νούμερα κερδίζουν!!!»
Ai Em  |  09:39

Μαρίνα Οικονομίδου: Τελευταία Ενημέρωση

X