ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ο αντιφασισμός άργησε μια μέρα

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Της Μαρίνας Οικονομίδου

economidoum@kathimerini.com.cy

Ήταν το 2008 όταν ένα πολιτικό κίνημα με ρίζες, κοινές αρχές και αξίες με τη Χρυσή Αυγή στην Ελλάδα πρωτοεμφανιζόταν στο πολιτικό σκηνικό της Κύπρου. Ήταν γνωστό; Η ακροδεξιά του φύση και οι κοινές τους ιδέες ήταν ξεκάθαρες από την αρχή. Και αυτό δεν ήταν μία απλή διαίσθηση ή εκτίμηση κάποιων αλλά ένα γεγονός υπαρκτό. Αυτός ακριβώς ο σχηματισμός άλλωστε επιχειρούσε να εγγραφεί στο μητρώο των πολιτικών κομμάτων ως Χρυσή Αυγή Κύπρου και μόνο η ένσταση του Υπουργείου Εσωτερικών οδήγησε στη μετονομασία του και το μετέτρεψε στο σημερινό Εθνικό Λαϊκό Μέτωπο.

Το ότι το ΕΛΑΜ είναι το παράρτημα της Χρυσής Αυγής το παραδέχτηκε βεβαίως το 2013 και ο πρόεδρός του Χρίστος Χρίστου σε εκπομπή στο ΣΙΓΜΑ. Ο ίδιος, άλλωστε, είχε και εμπλοκή στην Αθήνα, τόσο ως στέλεχος του εκεί κόμματος όσο και στην προσωπική φρουρά του αρχηγού της Χρυσής Αυγής Νίκου Μιχαλολιάκου. «Ένας από τους πιο δυνατούς πυρήνες», όπως διατυμπάνιζε ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής Ηλίας Κασιδιάρης. Αυτός μάλιστα μαζί με άλλα πρωτοκλασάτα στελέχη του φασιστικού κόμματος επισκέπτονταν την Κύπρο για την οργάνωση και τη στελέχωση του παραρτήματός τους.

Ποιος όμως ενοχλήθηκε και ποιος αντέδρασε με αυτό; Πλην του ΑΚΕΛ μάλλον κανένας. Ούτε όταν αποδείχτηκε πως προχωρούσαν το καλοκαίρι σε στρατιωτικές ασκήσεις, ούτε μετά από επιθέσεις που δέχτηκαν Τουρκοκύπριοι, ούτε ακόμη με τους τραμπουκισμούς του βουλευτή τους, Λίνου Παπαγιάννη εντός της βουλής. Το θέμα μας τότε περιορίστηκε στο αν θα διαβάζεται ή όχι η εγκύκλιος για το ενωτικό δημοψήφισμα. Και όχι για την παρεκτροπή ολόκληρου του Σώματος και τον εξευτελισμό των θεσμών.

Κανένας, λοιπόν, δεν είχε ούτε το αισθητήριο αλλά ούτε τα αντανακλαστικά να σταθεί εναντίον του ΕΛΑΜ, όταν αυτό προειδοποιούσε ξεκάθαρα για το τι είναι. Και μάλλον κανένας δεν ενδιαφερόταν, καθώς δεν ένιωθε να απειλείται από το κόμμα της Ακροδεξιάς.

Κάποιοι το είδαν με συμπάθεια, όταν μπήκαν στη βουλή άλλοι το είδαν ως την «ωφέλιμη» δύναμη που θα έσπαζε την πλειοψηφία ΔΗΣΥ-ΑΚΕΛ, αλλά και πως θα μπορούσε να χαλάσει τα όποια παιχνίδια πλειοψηφίας, ενδεχομένως να σχεδίαζε η κυβερνητική παράταξη με την αντισυστημική του ψήφο. Αν κρίνουμε και από τις δηλώσεις κ. Χρίστου στην «Κ», πως κάποιοι τον προσέγγισαν στις προεδρικές μπορούμε εύκολα να εξαγάγουμε το συμπέρασμα ότι αποτελούσε έναν εν δυνάμει κρυφό σύμμαχο για κάποιους.

Ο κρυφός αυτός σύμμαχος, όμως, όχι μόνο ανέτρεψε τις όποιες εκτιμήσεις τους, αλλά άρχισε να ενισχύεται επικίνδυνα. Τόσο πολύ που πλέον φλερτάρει με μια έδρα στην ευρωβουλή, αλλά και με το ενδεχόμενο να καταστεί τέταρτη κοινοβουλευτική δύναμη.

Και μόνο τώρα άρχισαν και οι δηλώσεις εναντίον του ΕΛΑΜ και η όποια αντιφασιστική στρατηγική. Εδώ, λοιπόν, εδράζεται και ο λόγος και η σκοπιμότητα των συντεταγμένων αντιδράσεων του ενδιάμεσου χώρου απέναντι στο ΕΛΑΜ. Γιατί οι ομιλίες του Χρίστου Χρίστου για το πραξικόπημα κινούνταν περίπου στο ίδιο πλαίσιο τόσο το 2016 όσο και το 2017. Τότε, γιατί δεν σήκωναν σημαία εναντίον του φασισμού και της ακροδεξιάς;

Είναι γι’ αυτό λοιπόν που ενοχλούμαστε όταν βλέπουμε το σημερινό θέατρο. Το θέατρο όπου η ΕΔΕΚ θυμάται τους αγώνες της και ανοίγει μέτωπο με τον φασισμό. Αυτό υποτιμά και το ίδιο το κόμμα αλλά και τη δική μας νοημοσύνη και ανοχή στην υποκρισία. Αναμέναμε από το κόμμα των Σοσιαλιστών να είχε τα κατάλληλα αντανακλαστικά εδώ και καιρό, γνωρίζοντας τι θα πει ακροδεξιά.

Ο λόγος που το ΕΛΑΜ κατάφερε να ανδρωθεί και να απειλεί να κερδίσει και την έδρα στη Ευρωβουλή αλλά και μεγαλύτερα ποσοστά είναι και γιατί μέρος αυτών των κομμάτων ακολούθησαν ρητορική και θέσεις που δεν αποκλίνουν από τα όσα λέει το ΕΛΑΜ. Αυτό θα πρέπει να εξετάσουν και να κάνουν τη δική τους αυτοκριτική. Γιατί δυστυχώς ο αντιφασισμός άργησε μια μέρα. Και τους βρήκε όλους απροετοίμαστους αλλά και μικρότερους των περιστάσεων. Ας προσπαθήσουν τουλάχιστον σήμερα να παραδεχτούν τα λάθη της πορείας τους παρά να επιχειρούν αρπαχτές που κανέναν δεν πείθουν. Ίσως η ανασκόπηση και η αναδιοργάνωση και θέσεων και προτάσεων, να μπορέσει να κόψει αποτελεσματικά την απειλή που λέγεται ΕΛΑΜ.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Μαρίνα Οικονομίδου: Τελευταία Ενημέρωση