ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 21:34
 

Ο πρύτανης που θα έφερνε την ελπίδα

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Της Μαρίνας Οικονομίδου

economidoum@kathimerini.com.cy

Θα μπορούσε ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου να επαναφέρει την ελπίδα σε μία κοινωνία βαθιά διχασμένη και απογοητευμένη από το πολιτικό σύστημα; Θα μπορούσε ως ένας νέος Μακρόν να ταράξει τα λιμνάζοντα νερά του πολιτικού σκηνικού;

Αυτά είναι ερωτήματα που επί του παρόντος θα μείνουν αναπάντητα καθώς το πρωί της Τετάρτης ανακοίνωσε την απόφασή του να μην εξαγγείλει υποψηφιότητα για το 2018.

«Ξέρω ότι το υφιστάμενο πολιτικό σύστημα είναι βαθιά αναχρονιστικό και αναποτελεσματικό - αδυνατεί να ανταποκριθεί στις προκλήσεις του σήμερα, δεν κατανοεί την οικονομία της γνώσης, ενεργεί με βάση τους πελατειακούς εθισμούς που καλλιέργησε επί δεκαετίες. Εύχομαι, όμως, ίσως και εξ αφορμής μου, να συζητηθούν με ορθολογισμό στην επικείμενη προεκλογική περίοδο τα μείζονα θέματα του τόπου.

Εύχομαι οι συμπολίτες μου και τα ΜΜΕ να θέσουν στους υποψήφιους όλα εκείνα να σκληρά ερωτήματα που πρέπει να τεθούν και, κυρίως, να απαντηθούν πειστικά» ανέφερε στην ανακοίνωση που εξέδωσε δημοσιοποιώντας την απόφασή του να μην κατέλθει ως υποψήφιος.

Επί μήνες, ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου, άφηνε ανοικτό το ενδεχόμενο διεκδίκησης της προεδρίας και έκανε πύρινους λόγους για την ανάγκη διαφάνειας, ανατροπής του παλαιοκομματικού κατεστημένου, πάταξης της διαφθοράς και ενίσχυσης της οικονομίας μέσω της έρευνας και της καινοτομίας. Τοποθετήσεις που έδειχναν ότι είχε στρατηγικό σχεδιασμό και την ετοιμότητά του να αναλάβει τα ηνία για αλλαγή της κυπριακής κοινωνίας. 

Ο ίδιος, μάλλον, μετάνιωσε, καθώς μέτρησε τα υπέρ, μέτρησε τα κατά, έλαβε υπόψη του και τις δημοσκοπήσεις και αποφάσισε να κάνει πίσω. Κάποιος μπορεί να πει πως με τις δημοσκοπήσεις αντιλήφθηκε πως αυτός ο κόσμος δύσκολα αλλάζει και άλλοι πως έκανε την πρώτη του σφυγμομέτρηση για να στρώσει χαλί για το 2023.

Σεβόμαστε απόλυτα την απόφαση του πρύτανη και δεν είμαστε σε θέση να την επικρίνουμε. Το ζήτημα είναι πως αναμένουμε από τα πρόσωπα που επικαλούνται την αλλαγή, που λανσάρουν το νέο στην πολιτική και υπόσχονται την ανατροπή του παλαιοκομματικού κατεστημένου, να μη μένουν στα λόγια και στη συνθηματολογία.

Θέλουμε, τα πρόσωπα που υπόσχονται ότι μπορούν να αλλάξουν την κοινωνία, να είναι έτοιμοι να πάρουν τα δικά τους προσωπικά ρίσκα ώστε να πείσουν και την κοινωνία για το όραμά τους. Αν ο κ. Χριστοφίδης, πραγματικά πίστευε πως ο ίδιος θα μπορούσε να κάνει την ανατροπή και να σώσει τον τόπο από τα βαρίδια, δεν θα έπρεπε να καμφθεί από τις μετρήσεις στις δημοσκοπήσεις.

Η απλή συνθηματολογία για το αναχρονιστικό του πολιτικού συστήματος εκ του ασφαλούς σε συνδυασμό με δηλώσεις του τύπου «δεν θυμάμαι τι ψήφισα το 2016», μάλλον αντανακλούν όλες τις παθογένειες που οδήγησαν στο πελατειακό σύστημα που σήμερα έχουμε, παρά να ενισχύουν την όποια ελπίδα για αλλαγή.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Σχόλια αναγνωστών

«Βαλκανική άνοιξη», διαδηλώσεις σε Σερβία, Αλβανία, Μαυροβούνιο

«Το νέο φρούτο εποχής να εφαρμοστεί και εδώ. Κάποιος να αυτοανακυρηχθεί πρόεδρος, βλέπε Βενεζουέλα, και ...»
CGA  |  13:57

Δημοκρατία εναντίον Κομισιόν για το χαλλούμι

«O "Κύπριος" Επίτροπoς τί κάνει για το θέμα? Έκανε κάτι υπέρ των συμφερόντων μας ή προτιμά να το διασυνδέει ...»
Πέτρος Παπαστυλιανού  |  09:38

Κλείδωσε ψηφοδέλτιο, είδε και τον Πρόεδρο ο ΔΗΣΥ

«Εκείνος που θα βρει πόσα στότσια περιέχει ο κατάλογος των υποψηφίων του ΔΗΣΥ, κερδίσει μια φλαούνα! »
ΑΚΑ  |  09:26

Απαντά στα καρφιά Κοτζιά ο Άντρος

«Κύριε Κοτζιά, ο Άντρος δεν μπορεί να διαψευσθεί γιατί ναι μεν δεν ήταν ο ίδιος παρών, είχε όμως τον ...»
ΑΚΑ  |  09:22

Μαρίνα Οικονομίδου: Τελευταία Ενημέρωση

X