ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 22:52
 

Όταν τα φέουδα τα χειρίζονται οι Χατζηπέτρου

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Της Μαρίνας Οικονομίδου

economidoum@kathimerini.com.cy

Υπάρχει ο συναινετικός συνδικαλισμός που υπάρχει για να διασφαλίζει τα εργασιακά δικαιώματα. Υπάρχει όμως και ο συνδικαλισμός, που επικρατεί εκβιάζοντας καταστάσεις λόγω του μεγέθους του, εξυπηρετώντας μία «κάστα» ανθρώπων αδιαφορώντας για τους υπόλοιπους. «Το δημόσιο έδωσε [εν καιρώ κρίσης] 52,5 δισ. ευρώ με τον τελευταίο υπάλληλο να δίνει 30.000 ευρώ», εξηγούσε παθιασμένα στο κρατικό ραδιόφωνο ο γ.γ. της ΠΑΣΥΔΥ Γλαύκος Χατζηπέτρου την περασμένη Δευτέρα και κατέληξε: «Το κεφάλαιο δεν έδωσε ούτε γρόσι».

Πράγματι, η ΠΑΣΥΔΥ συναίνεσε αρχικά να δώσει κι εκείνη το δικό της μερίδιο μεσούσης της κρίσης. Χρειάστηκε να περάσει λίγο διάστημα για να αναθεωρήσει και να προσφύγει στο Ανώτατο Δικαστήριο. Δημόσιοι υπάλληλοι, μέλη της ΠΑΣΥΔΥ, αλλά και συνταξιούχοι Δημοσίου έχουν προσφύγει στο Ανώτατο Δικαστήριο σχεδόν για όλους τους νόμους που αφορούν μείωση των απολαβών τους, παγοποιήσεις των προσαυξήσεων και τις τιμαριθμικές αυξήσεις στο δημόσιο και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Απόφαση που, όπως όλα δείχνουν, θα είναι θετική για την ίδια την ΠΑΣΥΔΥ, αλλά θα πλήξει ανεπανόρθωτα το ίδιο το κράτος.

Η προσφυγή στο Ανώτατο Δικαστήριο, ωστόσο, δεν ήταν η μόνη εκβιαστική κίνηση της ΠΑΣΥΔΥ. Είχαν προηγηθεί οι εκβιασμοί της για παναπεργία, όταν ο υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης άφηνε ανοικτό το θέμα του εφάπαξ στις δύσκολες εποχές του μνημονίου. Χρειάστηκε βέβαια να παρέμβει ο Πρόεδρος αδειάζοντας τον υπουργό του και να βρει λύση που θα βόλευε τον κ. Χατζηπέτρου. Στο ίδιο πλαίσιο και οι δηλώσεις του γ.γ. ότι το κράτος θα πρέπει να καλύπτει τις εισφορές των δημόσιων υπαλλήλων στο ΓεΣΥ.

Αντιλαμβάνεστε, λοιπόν, και το ξεδιάντροπο της υπόθεσης και τον «τομαρισμό» σε μία εποχή που υποτίθεται μάθαμε και πάθαμε από τα λάθη του παρελθόντος. Το ζήτημα βεβαίως δεν είναι μόνο ο κ. Χατζηπέτρου. Από τη στιγμή που βρίσκει πάτημα λειτουργεί ανάλογα, βρίσκει και κάνει κοινώς. Το θέμα είναι και το ποιοι εκτρέφουν και για πόσο τα φαινόμενα «Χατζηπέτρου». Ο κάθε πολίτης που δεν αντιδρά μπροστά στο απίστευτο δούλεμα του γ.γ. της ΠΑΣΥΔΥ. Αλλά και το πολιτικό σύστημα, νομοθετική και εκτελεστική εξουσία. Αυτό δεν αφορά αποκλειστικά τον Νίκο Αναστασιάδη και τη σημερινή Βουλή. Αφορά κάθε πολιτικό άρχοντα που φοβόταν την οργή και το πολιτικό κόστος βάζοντάς τα με τη συντεχνία των δημοσίων υπαλλήλων και έδινε συνεχώς προνόμια.

Αυτός ο φόβος του πολιτικού κόστους έθρεψε την ασυδοσία αλλά και προκλητικότητα της ηγεσίας της ΠΑΣΥΔΥ. Αν θέλουμε να λεγόμαστε σύγχρονο κράτος, κύριε Πρόεδρε, ιδού η Ρόδος για να βάλετε φρένο σε αυτή την κοροϊδία. Εσείς ο ίδιος, άλλωστε, λέγατε πως δεν θα επιτρέψετε το κράτος να μετατραπεί σε συνδικαλιστικό φέουδο. Ή αυτό δεν αφορά την πανίσχυρη ΠΑΣΥΔΥ;

ΣΧΟΛΙΑ

Αν αδικούνται μπορούν να παραιτηθούν και να βρουν αλλού δουλειά με καλύτερους όρους εργασίας....

Αρμαγεδών
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Σχόλια αναγνωστών

Ολοταχώς σε ύφεση οδεύει η Τουρκία

«Κάποιος κάποτε είπε στον σουλτάνο της Τουρκίας, `έσσεται ήμαρ`! Θα πρέπει κάποιος να του εξηγήσει ...»
ΑΚΑ  |  20:40

Παιδίατροι σέρνουν στα Δικαστήρια τον ΟΚΥπΥ

«1η Ιουνίου 2019 ξεκινάει το ΓεΣΥ»
george  |  09:39

Η Wikipedia προσέφυγε στο ΕΔΑΔ κατά της Τουρκίας

«H Wikipedia ξέρει και τιμωρεί!»
ΑΚΑ  |  08:20

Άρση απομόνωσης της τ/κ πλευράς ζητά από τις ΗΠΑ ο Όζερσαϊ

«Kαι μετά ξύπνησες ο Οζερσάϊ! »
ΑΚΑ  |  08:17

Μαρίνα Οικονομίδου: Τελευταία Ενημέρωση

X