ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Στη λογική του κανένα

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Της Μαρίνας Οικονομίδου

economidoum@kathimerini.com.cy

Η στήριξη της υποψηφιότητας του Νικόλα Παπαδόπουλου από τις δυνάμεις του ενδιάμεσου χώρου αποτελούσε την πρώτη πράξη στην επιδίωξη των κομμάτων να δημιουργήσουν ένα τρίτο πόλο, που θα μπορεί να σταθεί απέναντι σε ΑΚΕΛ και ΔΗΣΥ. Και αυτό καθόλου τυχαία καθώς τα κόμματα του χώρου, κάνοντας τα μαθηματικά τους και προσθέτοντας τα ποσοστά των βουλευτικών εκλογών, κατέληξαν στο ότι αποτελούν τη δεύτερη μεγαλύτερη δύναμη. Δύναμη που μπορεί να διεκδικήσει και να αναλάβει την εξουσία χωρίς τα δεκανίκια της Αριστεράς ή της Δεξιάς.

Το αποτέλεσμα του πρώτου γύρου κατέδειξε πως οι ηγεσίες του εν λόγω χώρου, όχι μόνο δε μπορούν να ελέγξουν τον κόσμο που τους ψήφισε στις βουλευτικές εκλογές, αλλά πως οι θέσεις τους δεν συμβαδίζουν με μία μεγάλη μερίδα της κυπριακής κοινωνίας, ακόμα και του ακροατηρίου τους. Οι ίδιοι επέλεξαν άλλωστε να παρουσιάσουν τις εκλογές ως δημοψήφισμα για το Kυπριακό. Και αν όντως ήταν ένα δημοψήφισμα για το Kυπριακό, όπως υποστήριζαν μέχρι και τη διεξαγωγή των εκλογών, αυτό θα πει πως η δική τους θέση τέθηκε προς την κοινωνία και απορρίφθηκε από την πλειοψηφία της.

Θα ανέμενε κανείς πως μετά και από τον αποκλεισμό, οι ίδιοι θα προχωρούσαν σε συμβιβασμό σεβόμενοι την απόφαση της πλειοψηφίας της κυπριακής κοινωνίας και πως θα προσπαθούσαν να επιτύχουν κάποια συναίνεση για το εθνικό συμφέρον. Όχι αναιρώντας τη μέχρι τώρα πορεία τους, αλλά βρίσκοντας ένα κοινό έδαφος. Όπως όλα δείχνουν, τα εν λόγω κόμματα έχουν ήδη αποφασίσει να καταψηφίσουν και τους δύο υποψηφίους. Δεν θα στηρίξουν συνεπώς ούτε Σταύρο Μαλά ούτε Νίκο Αναστασιάδη, σε μία προσπάθεια να κεφαλαιοποιήσουν το ποσοστό τους και να βάλουν τις βάσεις για τη δημιουργία αυτής της τρίτης πολιτικής δύναμης.

Ένας τρίτος πόλος συνεπώς που θα φράξει τον δρόμο στον επόμενο Pρόεδρο της Δημοκρατίας και προφανώς στις όποιες αποφάσεις λαμβάνονται. Ένας τρίτος πόλος με κύριο στόχο τον αποκλεισμό και την πόλωση.

Ο πρώτος γύρος τελείωσε και τα αποτελέσματα είναι λίγο πολύ γνωστά. Πλέον η κάθε πολιτική δύναμη θα πρέπει να δει τι είναι καλύτερο για τον τόπο. Τα κόμματα του ενδιάμεσου χώρου θα πρέπει να πάρουν τη λιγότερο οδυνηρή για τα ίδια απόφαση και να την δημοσιοποιήσουν στο ακροατήριό τους. Το να ωθήσουν το ακροατήριό τους στην αποχή, καταψηφίζοντας και τους δύο υποψήφιους δεν εμπίπτει στο πλαίσιο της σοβαρής πολιτικής. Πόσω μάλλον πολιτικών προσώπων που σκόπευαν να κυβερνήσουν τον τόπο.

Η κυπριακή κοινωνία απορρίπτει τον φανατισμό, την πόλωση και τον διχασμό. Στην πόλωση έχτισαν πολλοί πολιτικές καριέρες αφήνοντας πίσω τους στάχτες. Αν ο ενδιάμεσος χώρος θέλει να κεφαλαιοποιήσει το διόλου ευκαταφρόνητο ποσοστό του θα πρέπει να πάρει οδυνηρές αλλά σοβαρές αποφάσεις. Έπρεπε ήδη να μάθουν από το πάθημα του Λιλλήκα και να αντιληφθούν πως η ποντιοπιλατική τους στάση, όχι μόνο θα τους στοιχίσει πολιτικά, αλλά κινδυνεύουν να χαρακτηριστούν και ως Πέμπτη Φάλαγγα. Και αυτό είναι κάτι που δεν τους αξίζει.

ΣΧΟΛΙΑ

Όνειρο απατηλό! Δεν υπάρχει τρίτος πόλος κορού μου.

knak
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Διαβάζονται σήμερα

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Σχόλια αναγνωστών

Καθηγητής Γυμνασίου θετικός στο νάρκοτεστ στη Λεμεσό

«αμάν κακό!!!! δηλαδή, κατά τον αρθρογράφο οι ολλανδοί, πορτογάλλοι, ισπανοί, βέλγοι, ελβετοί, ιταλοί, ...»
αγια ολαν  |  15:50

Χλωρακιώτης: Από τη ΣΠΕ Στροβόλου τα δάνειά μου των 18 εκατ. ευρώ

«το ότι σεν είσαι στην φυλακή είναι το πρόβλημα αυτού του τόπου....»
Αρμαγεδών  |  13:09

43χρονος εξωθούσε γυναίκες στην πορνεία

«Εκείνος ο υπουργός έκανε και άλλουσ φόνους. Π.χ. στον συναγωνιστή του Στεφανίδη, κλπ. Γι` αυτόν να ...»
CGA  |  08:29

Οι θεσμοί δοκιμάζουν τις αντοχές της κοινωνίας

«Το άρθρο συνεχίζει: Ένα από τα πιο εντυπωσιακά αιτήματα της έρευνας είναι η εντύπωση που υπάρχει ότι ...»
Yiannos  |  10:42

Μαρίνα Οικονομίδου: Τελευταία Ενημέρωση