ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 16:14
 

Στην κοιλιά του κήτους

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Της Μαρίνας Οικονομίδου

economidoum@kathimerini.com.cy

«Αισθάνομαι την ανάγκη να αναφέρω ότι, από την πρώτη στιγμή, είχαμε διακηρύξει ότι θα ήταν μηδενική ανοχή τόσο του Υπουργείου όσο και της ηγεσίας της Αστυνομίας στα φαινόμενα [διαπλοκής και διαφθοράς εντός της αστυνομίας] και υιοθετήσαμε συγκεκριμένα μέτρα και αποφάσεις προς πάταξη της διαφθοράς και τη διόρθωση διαχρονικών προβλημάτων που έχουν πλήξει την αξιοπιστία του Σώματος και υπονομεύουν το έργο της Αστυνομίας» έλεγε πριν από ένα χρόνο ο υπουργός δικαιοσύνης Ιωνάς Νικολάου παραδεχόμενος τη διαφθορά και παρουσιάζοντας μέτρα που θα θέτουν τα θεμέλια της νέας αστυνομίας.

Ένα μήνα μετά τις δηλώσεις και παραδοχές του κ. Νικολάου, τον γύρο του διαδικτύου έκανε βίντεο που παρουσίαζε γυναίκα αστυνομικό να επιτίθεται λεκτικά σε μετανάστη στο κέντρο κράτησης μεταναστών στη Μενόγεια.

Στο ρατσιστικό της παραλήρημα, έβριζε χυδαία μετανάστη, τη θρησκεία του και τον Θεό του. Κάποιοι τότε γέλασαν σκωπτικά με το συμβάν, άλλοι ντράπηκαν σφόδρα για την κατάντια του αστυνομικού σώματος αλλά και της ίδιας της κυπριακής κοινωνίας. Ένα συμβάν που σίγουρα δεν θα ήταν εις γνώσιν μας, αν το θύμα, ή τα θύματα δεν έβγαζαν με το κινητό τους το βίντεο. Ένα συμβάν που αν δεν έβγαινε στη δημοσιότητα σίγουρα θα έπεφτε στα μαλακά.

Βγήκε όμως στη δημοσιότητα με αποτέλεσμα να υποχρεώνεται η αστυνομία και σε ανάλογη αντίδραση. Η ηγεσία της αστυνομίας με έκπληξη και αποτροπιασμό εξέφρασε τη θλίψη της για το εν λόγω συμβάν και είχε ενημερώσει πως η αστυνομικός θα οδηγείτο ενώπιον δικαστηρίου για ποινική υπόθεση ενώ αναμένετο η επιβολή διοικητικής ποινής από την πειθαρχική επιτροπή της Αστυνομίας. Ήταν εν πολλοίς δεδομένο για όλους μας, πως τέτοια περιστατικά, όπως το συγκεκριμένο, που είχε πλήξει την εικόνα μας ως σύγχρονο κράτος, αλλά κυρίως το κύρος του αστυνομικού σώματος, θα διευθετείτο μια και καλή.

Ένα και πλέον χρόνο αργότερα, η ίδια αστυνομικός απασχόλησε για ακόμη μία φορά την επικαιρότητα, με αποτέλεσμα να ανακινηθεί τόσο το κεφάλαιο Μεννόγεια όσο και το διαβρωμένο κλίμα που υπάρχει στο αστυνομικό σώμα. Στο όχημά της ανευρέθηκαν «ίχνη» –όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά σε ανακοίνωση της αστυνομίας- «πράσινης φυτικής ύλης που πιστεύεται ότι είναι κάνναβη και ίχνη άσπρης σκόνης που εκτιμάται ότι είναι κοκαΐνη».

Το ρατσιστικό παραλήρημα της αστυνομικού, όχι μόνο δεν ήταν λόγος για να τεθεί σε διαθεσιμότητα, αλλά να μετατεθεί προνομιακά στην Λευκωσία όπως άλλωστε διαφάνηκε από την ανακίνηση του ζητήματος. Γιατί η μετακίνηση από τη Μεννόγεια στην αστυνομική διεύθυνση της Λευκωσίας, μόνο ως προνομιακή μετάθεση μπορεί να θεωρηθεί και σίγουρα όχι ως τιμωρητική.

Ένα κράτος που βρίθει διαφθοράς, αυτό είμαστε. Και με την μηδενική ανοχή στην πάταξη της διαπλοκής να αποτελεί το δεύτερο πιο σύντομο πολιτικό ανέκδοτο, το μέλλον της αστυνομικού και του κάθε αστυνομικού που υπερβαίνει τα εσκαμμένα είναι λίγο πολύ αναμενόμενο και εν πολλοίς δεδομένο να πέσει στα μαλακά. Όπως και άλλα τόσα. Και πραγματικά έχει κουράσει κι εμάς τους ίδιους η συνεχής καταγραφή και αναφορά των κακώς κειμένων στον εν λόγω τομέα.  Το ζήτημα είναι για πόσο ακόμα θα συνεχίζει η ίδια ιστορία και για πόσο ακόμα, εμείς θα κλείνουμε τα μάτια και τα αυτιά. Θυμάται κανείς ο Ιωνάς για πόσες μέρες έμεινε στην κοιλιά του κήτους;

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Σχόλια αναγνωστών

Υπ. Μεταφορών: Ένα κράτος δεν μπορεί να παρέμβει για να καθορίσει τις τιμές των ναύλων

«…και τις μπούρδες περί ανταγωνισμού, που θα φέρει μείωση των τιμών, πού να τις βάλουμε;»
Ai Em  |  10:41

Ο μυστικός δείπνος

«Ο νυν πρόεδρος, Νίκος Αναστασιάδης, θα γίνει γνωστός στην ιστορία ως ο ενταφιαστής της λύσης του Κυπριακού ...»
Yiannos  |  10:21

ΟΕΒ: Η Δημόσια Αργία της 25ης Ιουνίου δεν αφορά τον ιδιωτικό τομέα

«Αλλού σε τρώει τζιε αλλού κνίθεσαι ρε ...ΑΚΑ»
Χριστοσ Α.  |  11:07

ΟΕΒ: Η Δημόσια Αργία της 25ης Ιουνίου δεν αφορά τον ιδιωτικό τομέα

«H Kύπρος της ΥΠΕΡΒΟΛΗΣ!!! Οι Δημόσιοι υπάλληλοι ΠΡΕΠΕΙ να παν στην κηδεία!!!!!! Διαφορετικά θα τους ...»
ΑΚΑ  |  10:08

Μαρίνα Οικονομίδου: Τελευταία Ενημέρωση

X