ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Υπάρχει το κυπριακό στην ατζέντα;

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Της Μαρίνας Οικονομίδου

economidoum@kathimerini.com.cy

Ήταν κατά τη διάσκεψη στο Μον Πελερέν 1, που η δική μας πλευρά είχε ανακοινώσει πανηγυρικά τη συμμετοχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη διάσκεψη δια του ίδιου του Προέδρου της Κομισιόν Ζαν Κλωντ Γιούνκερ. Η παρουσία του Ζαν Κλωντ Γιούνκερ αποτελούσε και το εχέγγυο πως η Κυπριακή Δημοκρατία θα είχε στο πλευρό της έναν σημαντικό εταίρο που θα μπορούσε να την υπερασπιστεί και να αποκρούσει την τουρκική αδιαλλαξία.

Το Μον Πελερέν δεν επέφερε την λύση του κυπριακού. Μία λύση στην οποία ήλπιζε ο κ. Γιούνκερ για να επαναφέρει την ελπίδα και να ενισχύσει τη λαβωμένη εικόνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Από τότε μέχρι και το Κραν Μοντανά, ενισχύθηκαν οι προειδοποιήσεις από πλευράς Γιούνκερ ότι είναι η τελευταία ευκαιρία για λύση του κυπριακού.

Υπήρξε βεβαίως και η κρίσιμη διάσκεψη στο Κραν Μοντάνα που επικυρώθηκε το ναυάγιο των συνομιλιών, με τη Φεντερίκα Μογκερίνι, ως εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης να συμμετέχει, να κρατά ίσες αποστάσεις και να αποφεύγει να επιρρίψει ευθύνες σε κάποιον για το ναυάγιο. Ασχέτως, αν η δική μας πλευρά υπογράμμιζε και υπογραμμίζει πως γι αυτό ευθύνεται η τουρκική αδιαλλαξία.

Την Τετάρτη ο Πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλωντ Γιούνκερ, προχώρησε σε μία ιδιαίτερα αισιόδοξη ομιλία για το μέλλον της Ευρώπης. Μία ομιλία που καταδεικνύει την επανεκκίνηση του ευρωπαϊκού οράματος και την προσπάθεια, μετά από μία σωρεία λαθών σε χειρισμούς και σε πολιτικές εκτιμήσεις να βρει ξανά τον δρόμο της, βασισμένη στις αρχές της ελευθερίας, της ισοτιμίας του κράτους δικαίου και της αλληλεγγύης.

Σε αυτό το πλαίσιο ο Πρόεδρος της Κομισιόν επέκρινε σφόδρα την Τουρκία ξεκαθαρίζοντας πως απομακρύνεται από την Ε.Ε. Όχι εξαιτίας της αδιαλλαξίας που κατέδειξε στις προσπάθειες επίλυσης του κυπριακού ούτε για το ότι καταπατά ανθρώπινα δικαιώματα στην Κύπρο, αλλά για το γεγονός ότι διώκει δημοσιογράφους στην Τουρκία. Κάλεσε μάλιστα την Άγκυρα να αποφεύγει χαρακτηρισμούς σε αρχηγούς κρατών όπως ναζί και φασίστες.

Κανένας λόγος για την Κύπρο, κανένας λόγος για τις παραβιάσεις στην Κυπριακή Δημοκρατία, κανένας λόγος για τουρκική αδιαλλαξία που αποτρέπει την όποια σκέψη ένταξής της στην Ε.Ε.

Δε γνωρίζουμε κατά πόσο αυτή η παράβλεψη ήταν τυχαία. Αυτό ωστόσο καταδεικνύει με τον πλέον εμφανή τρόπο, πως οι στρατηγικοί μας εταίροι, οι φίλοι και σύμμαχοί μας Ευρωπαίοι, μας έχουν ήδη βαρεθεί την όλη διαδικασία. Και πως ενώ αρχικά η επίλυση του κυπριακού προκαλούσε ελπίδα αισιοδοξία και προσωπικό στοίχημα για την προεδρία Γιούνκερ, πλέον η προσοχή φαίνεται να στρέφεται αλλού. Και το κυπριακό, να μένει ένα ζήτημα που πολλούς απασχόλησε, πολλοί προσπάθησαν αλλά κάπου όλοι έχουν κουραστεί.

 

ΣΧΟΛΙΑ

Δεν μας βαρέθηκαν . Ουδέποτε ενδιαφέρθηκαν.
Φταίμε διότι είμαστε το θύμα και δεν δεχόμεθα τους όρους των εισβολέων .

Χριστος Ροτσας
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Διαβάζονται σήμερα

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Σχόλια αναγνωστών

Από τους Τραμπ-Κιμ στους Τσίπρα-Ζάεφ

«Εδώ φαίνεται η πλάνη, τόσο του αρθρογράφου όσο και άλλων. "Όλος ο πλανήτης θα αναφέρεται πλέον σε Βόρεια ...»
Πέτρος Παπαστυλιανού  |  13:50

#PoliticsBlog Ο Φούλης, η οριζόντια ψηφοφορία, η γκεστ σταρ και το... Τατουάζ

«Σιγά μην προκάλεσε συναγερμό το άρθρο του Λεβέντ. Λες και είναι η πρώτη φορά που επιτίθεται με εμπάθεια ...»
Leo  |  12:55

ΑΚΕΛ: Η κυβέρνηση με την ανικανότητά της οδήγησε στο ξεπούλημα του Συνεργατισμού

«Ενώ εσείς τόσα χρόνια κάνατε εξαιρετική δουλειά. δεν είχατε το Μαρί, δεν οδηγήσατε την οικονομία στην ...»
ΠΑΝΑΣΙΑΝΟΣ  |  14:52

Μακεδονικό: Στο έδαφος της ΠΓΔΜ η υπογραφή της συμφωνίας

«Ακόμη να δούμε επίσημη θέση της κυβέρνησης επί του ονοματολογικού. Ο λαλίστατος ΥΠΕΞ Χριστοδουλίδης ...»
Πέτρος Παπαστυλιανού  |  12:02

Μαρίνα Οικονομίδου: Τελευταία Ενημέρωση