ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Υπάρχει το κυπριακό στην ατζέντα;

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Της Μαρίνας Οικονομίδου

economidoum@kathimerini.com.cy

Ήταν κατά τη διάσκεψη στο Μον Πελερέν 1, που η δική μας πλευρά είχε ανακοινώσει πανηγυρικά τη συμμετοχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη διάσκεψη δια του ίδιου του Προέδρου της Κομισιόν Ζαν Κλωντ Γιούνκερ. Η παρουσία του Ζαν Κλωντ Γιούνκερ αποτελούσε και το εχέγγυο πως η Κυπριακή Δημοκρατία θα είχε στο πλευρό της έναν σημαντικό εταίρο που θα μπορούσε να την υπερασπιστεί και να αποκρούσει την τουρκική αδιαλλαξία.

Το Μον Πελερέν δεν επέφερε την λύση του κυπριακού. Μία λύση στην οποία ήλπιζε ο κ. Γιούνκερ για να επαναφέρει την ελπίδα και να ενισχύσει τη λαβωμένη εικόνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Από τότε μέχρι και το Κραν Μοντανά, ενισχύθηκαν οι προειδοποιήσεις από πλευράς Γιούνκερ ότι είναι η τελευταία ευκαιρία για λύση του κυπριακού.

Υπήρξε βεβαίως και η κρίσιμη διάσκεψη στο Κραν Μοντάνα που επικυρώθηκε το ναυάγιο των συνομιλιών, με τη Φεντερίκα Μογκερίνι, ως εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης να συμμετέχει, να κρατά ίσες αποστάσεις και να αποφεύγει να επιρρίψει ευθύνες σε κάποιον για το ναυάγιο. Ασχέτως, αν η δική μας πλευρά υπογράμμιζε και υπογραμμίζει πως γι αυτό ευθύνεται η τουρκική αδιαλλαξία.

Την Τετάρτη ο Πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλωντ Γιούνκερ, προχώρησε σε μία ιδιαίτερα αισιόδοξη ομιλία για το μέλλον της Ευρώπης. Μία ομιλία που καταδεικνύει την επανεκκίνηση του ευρωπαϊκού οράματος και την προσπάθεια, μετά από μία σωρεία λαθών σε χειρισμούς και σε πολιτικές εκτιμήσεις να βρει ξανά τον δρόμο της, βασισμένη στις αρχές της ελευθερίας, της ισοτιμίας του κράτους δικαίου και της αλληλεγγύης.

Σε αυτό το πλαίσιο ο Πρόεδρος της Κομισιόν επέκρινε σφόδρα την Τουρκία ξεκαθαρίζοντας πως απομακρύνεται από την Ε.Ε. Όχι εξαιτίας της αδιαλλαξίας που κατέδειξε στις προσπάθειες επίλυσης του κυπριακού ούτε για το ότι καταπατά ανθρώπινα δικαιώματα στην Κύπρο, αλλά για το γεγονός ότι διώκει δημοσιογράφους στην Τουρκία. Κάλεσε μάλιστα την Άγκυρα να αποφεύγει χαρακτηρισμούς σε αρχηγούς κρατών όπως ναζί και φασίστες.

Κανένας λόγος για την Κύπρο, κανένας λόγος για τις παραβιάσεις στην Κυπριακή Δημοκρατία, κανένας λόγος για τουρκική αδιαλλαξία που αποτρέπει την όποια σκέψη ένταξής της στην Ε.Ε.

Δε γνωρίζουμε κατά πόσο αυτή η παράβλεψη ήταν τυχαία. Αυτό ωστόσο καταδεικνύει με τον πλέον εμφανή τρόπο, πως οι στρατηγικοί μας εταίροι, οι φίλοι και σύμμαχοί μας Ευρωπαίοι, μας έχουν ήδη βαρεθεί την όλη διαδικασία. Και πως ενώ αρχικά η επίλυση του κυπριακού προκαλούσε ελπίδα αισιοδοξία και προσωπικό στοίχημα για την προεδρία Γιούνκερ, πλέον η προσοχή φαίνεται να στρέφεται αλλού. Και το κυπριακό, να μένει ένα ζήτημα που πολλούς απασχόλησε, πολλοί προσπάθησαν αλλά κάπου όλοι έχουν κουραστεί.

 

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Μαρίνα Οικονομίδου: Τελευταία Ενημέρωση

X