ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

212 τζαμιά, από την Ελβετία και μετά

Του Μιχάλη Τσικαλά

Του Μιχάλη Τσικαλά

tsikalasm@kathimerini.com.cy

Πολλά είναι εκείνα που αποδίδονται στον Αναστασιάδη ως προς το τι έπρεπε να κάνει και να μην κάνει στο Κραν-Μοντάνα. Ας επικεντρωθούμε στη βάση της λογικής και των αριθμών. Στα κοινωνικά δίκτυα μαίνονται αντιπαραθέσεις για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και την Ελβετία, με τα «συμπεράσματα» να φτάνουν και στο ότι το χτίσιμο 212 τζαμιών στα Κατεχόμενα είναι αποτέλεσμα της άρνησης της ε/κ πλευράς, να τι; Να πει «ναι» σε όλα; Μάλλον.

Εφόσον, λοιπόν, υπάρχει, μεγάλη ή μικρή δεν έχει σημασία επί του παρόντος, πεποίθηση ότι αν έλεγε «ναι» σε όλα ο Αναστασιάδης τότε δεν θα κτίζονταν τα 212 τζαμιά, το καλύτερο που έχω να κάνω είναι να βάλω μια τελεία και να σταματήσω να γράφω. Είναι από τα «επιχειρήματα» εκείνα, που μετά το άκουσμά τους, απλώς χάνεις τα λόγια σου. Επειδή όμως το κείμενο δεν μπορεί να κλείσει εδώ είμαι αναγκασμένος να συνεχίσω να γράφω και να απαντήσω στους Ε/κ που το πιστεύουν αυτό, ότι είναι πολύ κοντά στο να πιστέψουν πως ο Αναστασιάδης είναι υπεύθυνος για τα πάντα, από την καταστροφή της Σμύρνης μέχρι και το Κραν-Μοντάνα. Δεν έχει σημασία αν ήταν αγέννητος όταν οι Τούρκοι καίγανε τα πάντα στη Μικρά Ασία. Να είχε προνοήσει να κάνει διάβημα στις μεγάλες δυνάμεις της εποχής και να καταγγείλει την Τουρκία.

Κι αν όλα αυτά δεν είναι σημεία που αποδεικνύουν ότι χάνουμε κάθε μέτρο και κάθε σοβαρότητα όσο περνάει ο καιρός, μη θέλοντας και μην μπορώντας ή και τα δύο, να πούμε τα πράγματα με το όνομά τους και να βάλουμε το όνομα του Ακιντζί σε αυτά, τότε δεν ξέρω τι είναι. Δηλαδή, τα 212 τζαμιά έναντι των 162 σχολείων, χτίστηκαν από το ναυάγιο του Κραν-Μοντάνα και μετά; Σε δύο μήνες; Κι αν είχε πει «ναι» ο Αναστασιάδης, δεν θα είχαν κτιστεί, οπότε είπε όχι και οι υπερ-εργολάβοι τα έχτισαν σε 90 μέρες; Είναι τόσο δύσκολο για ορισμένους να κατανοήσουν πως τα σχέδια αυτά, της Τουρκίας, είναι χρόνια και απλώς το παίρνουν χαμπάρι όταν αυτά διογκωθούν είτε σε μέγεθος είτε σε αριθμούς;

Αν είναι τόσο δύσκολο στην κατανόηση, τότε βρείτε τα ανάλογα στοιχεία που υπάρχουν σε βιβλία και δημοσιεύματα, διαβάστε και ξανά διαβάστε το τι και τι έχει κάνει η Τουρκία στην Κύπρο για να γαντζωθεί εδώ μέσα από τη δεκαετία του 1960 και μετά, και έπειτα να μιλήσουμε. Διότι εγώ δεν καταλαβαίνω την ανάγκη πάνω από όλα, δεν αντιλαμβάνομαι το ενοχικό σύνδρομο. Γιατί εμείς, για κάθε σχέδιο που υλοποιεί η Τουρκία και που το έχει προαποφασίσει χρόνια πριν, να είμαστε εκείνοι που φταίμε; Γιατί έτσι μας έμαθαν να σκεφτόμαστε ως προς τη δική μας πλευρά των πραγμάτων, ακόμη και οι εκτός Κύπρου. Αν είναι δύσκολο για τις πρεσβείες στη Λευκωσία για παράδειγμα, που ζουν ανάμεσά μας, να καταλάβουν γιατί μια λύση στο Κυπριακό δεν μπορεί να είναι εις βάρος μας, τότε το ίδιο αυτό το ενοχικό σύνδρομο επανέρχεται απλώς με άλλη μορφή. Μας λένε «φταίτε», με άλλο τρόπο. Είναι πιο καθολικό αυτό, που το αντιμετωπίζουμε όχι μόνο με τις πρεσβείες αλλά και εκτός Κύπρου, από το αν φταίει ο Αναστασιάδης για τα τζαμιά.

Από την άλλη πλευρά, δεν πρέπει να είμαστε και εμείς με το επιχείρημα του θύματος στο χέρι. Δεν θα μας κατανοήσουν ποτέ, όχι ότι αν μας κατανοήσουν οι εταίροι μας, θα το κάνει και η Τουρκία. Πάμε με το τι είναι δίκαιο. Που είναι η αρχή και το τέλος των πάντων ως προς το τι μέλει γενέσθαι στο Κυπριακό, και δη, εφόσον μιλάμε για τα Κατεχόμενα, το βασικό ερώτημα είναι: Μέχρι ποιο βαθμό θα φτάσει η ισλαμοποίηση και τι επιπτώσεις θα έχει και σε εμάς; Ας απαντηθεί αυτό που είναι ουσιώδες κι ας σταματήσουμε να ψάχνουμε μεταξύ μας διαρκώς για φταίχτες. Το Κυπριακό, δεν είναι ριάλιτι, σύμφυτο με τη χαμηλή τηλεθέαση.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Διαβάζονται σήμερα

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Μιχάλη Τσικαλά

Σχόλια αναγνωστών

Δημοσκόπηση «Κ»: Η οικονομία βγάζει Πρόεδρο

«Δυστυχώς όμως τα προγράμματα των υποψηφίων για την οικονομία είναι γεμάτα τρύπες. Η τελευταία μου ανάλυση ...»
S.Nicolaou  |  14:27

#PoliticsBlog Το σοκ του Κακουργιοδικείου και οι χαμένοι νέοι ψηφοφόροι...

«Να μην διερωτάσαι φίλε μου. Όταν ο κ. Γενικός θέλει πετυχαίνει καταδίκες-Ίδε περίπτωση Ρίκκου»
Κώστας  |  09:52

#PoliticsBlog Το σοκ του Κακουργιοδικείου και οι χαμένοι νέοι ψηφοφόροι...

«Γιατί ο κ. Γενικός δεν επικεντρώθηκε σε πιο σημαντικά και εύκολο να αποδειχτούν θέματα, όπως μ’ αυτούς ...»
Διερωτώμενος  |  09:38

Σύσκεψη στο Τσίρειο: Το μαχαίρι θα φτάσει στο κόκκαλο

«Οπως και στο παρελθόν,τίποτε δεν θα γίνει γιατί απλούστατα δεν θέλουμε να γίνει. »
δημος  |  13:35

Μιχάλης Τσικαλάς: Τελευταία Ενημέρωση