ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 12:03
 

Νέοι σωτήρες

Του Μιχάλη Τσικαλά

Του Μιχάλη Τσικαλά

tsikalasm@kathimerini.com.cy

Το πρόβλημα της επόμενης γενιάς είναι ότι για όλα φταίει η προηγούμενη γενιά. Η οποία γενιά τα έκανε θάλασσα, κράτησε τις ευκαιρίες για τον εαυτό της ή αν έζησε σε περιόδους προκλητικές εις τις οποίες είχε και άλλους εχθρούς, πέραν του εαυτού της, να πετροβολήσει, το έκανε, με αποτέλεσμα να μην απομείνει «ορατός εχθρός» για τους επιγόνους. Οι επίγονοι, αν η προηγούμενη συλλογιστική ισχύει, έρχονται με τη φόρα των νιάτων τους και της αλλαγής, να μπούνε στα παπούτσια των παλαιών, αποκηρύσσοντας το μπούσουλα του παρελθόντος και κοιτώντας μπροστά με όπλο τις αλλαγές. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, και με την ορμή να κατευθύνει τη σκέψη, ο νέος ας πούμε πολιτικός, είναι έτοιμος να γκρεμίσει το σύστημα με τις δικές του ιδέες, οι οποίες είναι πρωτόφαντες, δημιουργικές, ρηξικέλευθες και άλλα τόσα επίθετα που δεν είναι της ώρας.

Το πρόβλημα αρχίζει να σχηματοποιείται όταν ο νέος ξεκινά να θεωρεί εαυτόν σωτήρα, ανανεωτή, θεωρεί τον εαυτό του φορέα επανεκκίνησης και επανεκτίμησης των μέχρι σήμερα κατακτήσεων. Άκουγα, ας πούμε, στο ραδιόφωνο φέρελπι πολιτικό να απευθύνεται στο ραδιοφωνικό κοινό με φωνή στεντόρεια, εφόσον η εικόνα λείπει, και να αισθάνεται τόσο σίγουρος ότι μπορεί να αλλάξει τα πράγματα και να φέρει το νέο, το «κάτι διαφορετικό» (ωσάν να είναι ποικιλία πίτσας) στην πολιτική, που πραγματικά κοντοστάθηκε η σκέψη μου στο συναίσθημα της ζήλιας. Που εγώ, για μένα ομιλώ, δεν έχω περγαμηνές ανάλογες, ιδέες φλογερές και τρόπο να εκστομίσω ότι θα αλλάξω τον κόσμο. Τον εαυτό μου, προσπαθώ, αλλά τον κόσμο…

Καθώς η συζήτηση προχωρούσε, έμαθα και εγώ όπως και άλλοι ακροατές που δεν το ήξεραν, ότι ο νέος αυτός ανήκει παιδιόθεν σε συγκεκριμένη πολιτική παράταξη. ΟΚ, καλώς. Το «κακώς» στη συζήτηση ήρθε όταν θεώρησε τις δικές του ιδέες, τις περιβεβλημένες από την οπτική του κομματικού μανδύα τον οποίο ντύθηκε μικρός, ανώτερες και χειροπιαστά πιο εφικτές από ιδέες άλλων, άσχετο αν και οι άλλοι είναι στην ίδια ηλικία με εκείνον, αλλά με διαφορετικό κομματικό μανδύα και πιστεύουν, σαφώς, και εκείνοι πως μπορούν να αλλάξουν τον κόσμο. Τον εαυτό του δεν προσπαθεί να βελτιώσει για να φτιάξει εκ των έσω τον κόσμο, αλλά τις υπόλοιπες ιδεολογίες θέλει να τις καπακώσει γιατί «εκείνος ξέρει καλύτερα».

Μπορεί οι κομματικοί οργανισμοί να ποντάρουν τα χαρτιά τους στα κομματικά «golden boys», μπορεί και όχι, δεν ξέρω, αντιλαμβάνομαι, όμως, πόσο επηρμένοι και έτοιμοι είναι να μπουν ακριβώς στα ίδια παπούτσια των χθεσινών, οι σωτήρες του αύριο. Με θλίβει το υπερφίαλο θέαμά τους και οι προτάσεις τους που τις θεωρούν μήτρα για έναν καλύτερο κόσμο, μα στην ουσία δεν πρόλαβαν να γεννήσουν παρά μερικά μεροκάματα και να πάρουν ένα χαρτί που τους προσδιορίζει, πριν αποφασίσουν να κατέβουν στην πολιτική και αυτοί. Υπάρχουν και άλλοι, που έκαναν πολύ λιγότερα και είδαν τις πολιτικές τους μετοχές να εκτοξεύονται, υπάρχουμε και εμείς που ψηφίζουμε. Φρονώ ότι θα πρέπει εμείς, εν τέλει, να έχουμε κριτήριο ανώτερο από του «σωτήρος» και να βάζουμε τα πράγματα στη σωστή τους διάσταση, αν είναι να σωθούμε από εκείνον. Πώς ο κόσμος θα αλλάξει κι αν είναι ένας από εκείνους που θα το κάνει, μακάρι, θα προκαλέσει τη ζήλια των παλαιοτέρων, αλλά και τη δική μου. Μέχρι τότε, η ταπεινοφροσύνη θα κοιτά με απορία και η μεγαλοστομία θα γελά εκκωφαντικά στα αυτιά μας.

 

 

 

 

 

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Μιχάλη Τσικαλά

Σχόλια αναγνωστών

Η ουσία της κατάπαυσης του πυρός στην Συρία

«Οι δύο Αμερικάνοι πήγαν στην Τουρκία να δουλέψουν τον ψυχάκια και αυτός τους δούλεψε όπως ο ίδιος ήθελε!!! ...»
ΑΚΑ  |  09:23

Reuters: Δικτάτορες από την Καμπότζη απέκτησαν κυπριακό διαβατήριο

«Τί κέρδος έκανε το γραφείο των αππωμένων αδερφών?»
ΑΚΑ  |  08:54

Πηγές Ερντογάν: Η επιστολή Τραμπ πετάχτηκε στα σκουπίδια

«Ένας φλώρος προς άλλο φλώρο! »
ΑΚΑ  |  08:53

Μιχάλης Τσικαλάς: Τελευταία Ενημέρωση

X