ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Η Κύπρος στην καρδιά του Νταβός

Του Μιχάλη Τσικαλά

Του Μιχάλη Τσικαλά

tsikalasm@kathimerini.com.cy

Από τις απαρχές της Συνόδου του Νταβός μέχρι σήμερα, πολλά είναι εκείνα που έχουν αλλάξει σχετικά με τη Σύνοδο αυτή. Η περιρρέουσα ατμόσφαιρα σίγουρα είναι ένα από τα στοιχεία αυτά, καθώς και η αυξητική κριτική στάση απέναντι στις εργασίες του. Πολλοί θεωρούν πως πρόκειται για μια συνάντηση κυρίως της πολιτικής ιντελιγκέντσιας της Ευρώπης, διανθισμένη με τεχνολογικούς, κοινωνικούς και άλλους μανδύες η οποία δεν προσφέρει επί της ουσίας κάτι το σημαντικό.

Είναι αναπόφευκτο, με τους παρευρισκόμενους να φτάνουν τις κάτι χιλιάδες, πως δεν είναι σημαντικό το κάθε πηγαδάκι που δημιουργείται. Παρόλα αυτά η ουσία κατά την άποψή μου παραμένει η ίδια και διαχέεται προς όλες τις ανάλογες συνόδους οι οποίες λαμβάνουν χώρα ανά τον κόσμο: ότι εκεί, παίρνονται αποφάσεις ή, όπως λέει και ένας καθηγητής, για μια φορά οι ηγέτες είναι σε θέση να ακούσουν. Με τα δικά τους αυτιά ανοιχτά, λοιπόν, η φωνή της Κύπρου πρέπει να είναι ξεκάθαρη, εφόσον μια από τις αλλαγές που επέφερε ο χρόνος αφορούν και τη χώρα μας.

Η παρουσία μας εκεί, περισσότερο από ποτέ άλλοτε στο παρελθόν, θα είναι στην πρώτη γραμμή των συζητήσεων μέσα στο γενικότερο πλαίσιο που πραγματικά μας αφορά. Στο κυπριακό κατ’ αρχήν, εφόσον θα δοθεί η δυνατότητα εντός και εκτός πλαισίου, να υπάρξουν συζητήσεις και κυρίως να καταγραφούν αντιδράσεις. Στις εξελίξεις με την ενέργεια οι οποίες με τη δεδομένη πτώση της τιμής του πετρελαίου δημιουργούν συνεχώς διαφοροποιημένο σκηνικό στην ανατολική Μεσόγειο, η οποία τελευταία ταλανίζεται όπως όλοι γνωρίζουμε. Ειδικά στο σκέλος της ενέργειας, είναι πολλά αυτά που περιμένει η Κύπρος και άλλα τόσα όσα αναμένεται να συζητηθούν στο Νταβός. Στο μπαλκόνι του κόσμου, η Κύπρος συμμετέχει βάσει των προαναφερομένων στις εξελίξεις αυτές ως βασικός παίχτης και όχι ως θεατής.

Το Κυπριακό δεν θα το βάλει κανείς στο ράφι αυτή τη φορά, ούτε και θα ακουστεί κάποιο «mea culpa». Ας μην το κάνουμε εμείς οι ίδιοι με τις κινήσεις μας. Κι αν ήταν άλλωστε δεδομένη η επιθυμία για μεγαλύτερη πρόοδο εκ μέρους του κ.Άιντε ώστε να μπορεί εκεί να συγκαλέσει μια επίσημη πενταμερή, αυτό δεν έγινε διότι δεν πρόκειται κανείς να πιέσει κανέναν απλώς για να καρπωθούν τις εντυπώσεις και τα μπράβο οι όποιοι τρίτοι. Την ίδια ώρα, όμως, εφόσον θα υπάρξει η δυνατότητα του να βρεθούν μαζί οι σημαντικοί παίκτες της Ευρώπης και της Αμερικής και να συνομιλούν έστω και περιφερειακά για το Κυπριακό και τη Μέση Ανατολή, η Κύπρος θα πρέπει να επιδείξει πως όλη η προηγούμενη δουλειά στο πεδίο της διπλωματίας δεν ήταν επί ματαίω.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Μιχάλη Τσικαλά

Σχόλια αναγνωστών

Τι έλεγε η έκθεση GRECO για τη διαφθορά στη δικαιοσύνη

«“Θα πρέπει να σημειωθεί πως στο πλαίσιο των συστάσεων η GRECO εισηγήθηκε να εισαχθεί μία εκπαίδευση ...»
Αλκης  |  15:13

Ανεπανόρθωτα εκτεθειμένος ο Μύρων Νικολάτος

«Κελαήδη σε προτρέπω να προσέχεις στις διασταυρώσεις από τα τζιτζίκια!!!»
ΧΓΑ  |  13:50

Γ. Εισαγγελέας: Υπόνοιες για στημένες δίκες στο Ανώτατο

«Η απόλυτη εκδίκηση του Γενικού Εισαγγελέα. Απέδειξε περίτρανα ποιος ευθύνεται για τις αποφάσεις εναντίον ...»
Yiannos  |  10:35

Ανεπανόρθωτα εκτεθειμένος ο Μύρων Νικολάτος

«Ε είπε μας αλλονα και κελάηδησε ο κ Κελαηδης!! Εδώ αναδείχθηκε η διαφθορά στην σημαντικότερη εξουσία ...»
Yiannos  |  08:54

Μιχάλης Τσικαλάς: Τελευταία Ενημέρωση

X