ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 23:55
 

Είναι οι πρόσφυγες, ανόητε

Του Μιχάλη Τσικαλά

Του Μιχάλη Τσικαλά

tsikalasm@kathimerini.com.cy

Η κεντρική προεκλογική καμπάνια του Μπιλ Κλίντον εν έτει 1992 είχε επικεντρωθεί σε τρία σημεία, κανείς όμως δεν θα θυμάται τα δύο από αυτά: «αλλαγή vs μία από τα ίδια» ήταν το ένα και «μην ξεχνάτε την υγειονομική περίθαλψη» το άλλο. Το τρίτο, διά χειρός James Carville, του επικεφαλής της καμπάνιας, ήταν το «είναι η οικονομία, ανόητε». Από εκεί και μετά, η τελευταία φράση χρησιμοποιήθηκε κατά κόρον από συγγραφείς, αναλυτές, δημοσιογράφους, σε μία προσπάθεια ο καθένας να εντάξει στο ρεπερτόριό του την παραλλαγή που του ταίριαζε.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο «γεννήθηκαν» εκφράσεις όπως «είναι ο καπιταλισμός, ανόητε», «είναι τα μαθηματικά, ανόητε» ή εσχάτως η ατάκα του Σόιμπλε στον Τσίπρα «είναι η εφαρμογή, ανόητε». Ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ θέλησε να δείξει με αυτόν τον τρόπο στον πρωθυπουργό της Ελλάδας ότι πρέπει να συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις στη χώρα και πως «αν θέλουμε να κάνουμε την Ευρώπη ισχυρότερη, τότε πρέπει να εφαρμόσουμε ό,τι συμφωνήσαμε. Είναι η εφαρμογή, ανόητε». Επί του συγκεκριμένου, διαφωνώ κάθετα. Είναι ο ΥΠΟΙΚ μιας χώρας, που μιλάει στον πρωθυπουργό μιας άλλης, σε επίσημο επίπεδο.

Η ατάκα Σόιμπλε προκάλεσε μουρμούρες και στο ακροατήριο, κυρίως εφόσον ακούστηκε σαν κάτι που ήθελε να πει από καιρό ο Σόιμπλε απευθυνόμενος στον Τσίπρα. Την ίδια ώρα, όμως, και πάλι δεν κατάφερε να κρυφτεί πίσω από τη στιγμιαία αμηχανία και το γρήγορο της αντίδρασης του συντονιστή να πάει παρακάτω, η υπεροψία, η αλαζονεία του συγκεκριμένου ανθρώπου. Είναι δεδομένο ότι η Ελλάδα ακόμη και σήμερα έχει πρόβλημα. Είναι δεδομένο πως η Γερμανία μαζί με τις υπόλοιπες χώρες της Ευρωζώνης κράτησαν την Ελλάδα όρθια, μετά και τη στροφή Τσίπρα. Είναι δεδομένα όλα αυτά και έχουν γραφτεί πολλάκις. Από την άλλη, είναι η Ευρώπη και όχι η Ευρωζώνη (όχι απλώς μία χώρα, μία «Ελλάδα») που ξεγυμνώθηκε κυριολεκτικά μπροστά στις ορδές των προσφύγων. Που έκλαψε για τα παιδιά που χάνονται στο Αιγαίο και ως εκεί. Είναι η Ευρώπη που κοινώνησε το μήνυμα της δημοσιονομικής σταθερότητας σε όλους τους τόνους, ξεχνώντας ή αμελώντας ή αγνοώντας μπροστά στην πειθαρχία αυτή πως θα επέλθει αντιμέτωπη με τον ίδιο τον άνθρωπο και θα χάσει.

Αυτή την Ευρώπη επικαλέστηκε, εσχάτως, ο Τουσκ και την έφερε προ των ευθυνών της, προσπαθώντας να την ξυπνήσει, όταν είπε ότι αν δεν αντιμετωπιστεί το «πρόβλημα» σε δύο μήνες, τότε είναι σε κίνδυνο η Σένγκεν. «Προβλήματα». Όταν ισοσκελίζεις τον άνθρωπο με το πρόβλημα, τότε σπάνια η λύση είναι αυτή που πρέπει, σε όλα τα ζητήματα. Είτε μιλάμε για την οικονομία, τη δημοσιονομική πειθαρχία είτε μιλάμε για τους πρόσφυγες. Με τη Γερμανία, όμως, αναρωτιέμαι, να έχει λόγω «δεσπόζουσας» θέσης στην Ευρώπη τη μεγάλη ευθύνη για τους πρόσφυγες, και με τη δημοτικότητα της Μέρκελ να πέφτει αενάως λόγω του ζητήματος, γιατί δεν βρέθηκε κάποιος να πει στον Σόιμπλε ότι «είναι οι πρόσφυγες, ανόητε»; Θέλουν να παραμείνει η Ελλάδα ως η «καρδιά» όλων των κακών, και μετά την Ελλάδα κάποια άλλη χώρα ή θα σπάσει κάποτε η φούσκα στην οποία ζουν, να δουν και παραπέρα;

Διαβάζονται σήμερα

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Μιχάλη Τσικαλά

Σχόλια αναγνωστών

#PoliticsBlog Το θεαματικό φινάλε της Χρυσταλλούς και ο δυναμισμός του Συλλούρη

«Κουτοπονηράδες. Εδώ βουλευτές με μη εξυπηρετούμενα δάνεια διαπραγματεύτηκαν και ψήφισαν νομοσχέδια που ...»
Πέτρος Παπαστυλιανού  |  12:38

Στα 3,1 δισ. ευρώ μειώθηκε το εμπορικό έλλειμμα στην Κύπρο

«" Οι συνολικές εξαγωγές ανήλθαν σε €3 δισ, αύξηση 53% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2017 (€1 δισ. ...»
Χρίστος  |  17:42

Στα 3,1 δισ. ευρώ μειώθηκε το εμπορικό έλλειμμα στην Κύπρο

«Έλεος.... "Οι εισαγωγές από τον υπόλοιπο κόσμο ανήλθαν σε €171,7 δισ, αύξηση 6,4% σε σύγκριση με ...»
Χρίστος  |  17:38

Επίθεση Αλβανών χάκερς στην ιστοσελίδα της, καταγγέλλει η Αλληλεγγύη

«Το σχόλιο του Ντόμπρος Κελαήδης για τους Αλβανούς στην Κύπρο έχει αφαιρεθεί, γιατί χαρακτηρίστηκε από ...»
Γιάννης Αδειλίνης, online editor «K»  |  13:40

Μιχάλης Τσικαλάς: Τελευταία Ενημέρωση