ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Τα συμπαρομαρτούντα

Του Μιχάλη Τσικαλά

Του Μιχάλη Τσικαλά

tsikalasm@kathimerini.com.cy

Τρία χρόνια συμπληρώνονται από την ημέρα που ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας ο Νίκος Αναστασιάδης. Μέσα σε αυτά τα τρία χρόνια, ο κόσμος, και πέρα από την Κύπρο, γύρισε ανάποδα. Η Κύπρος ήρθε αντιμέτωπη με τον εαυτό της και κλήθηκε να ξεπεράσει τις πληγές και τα λάθη της και να πάει παρακάτω. Ποιος θα ήθελε, πόσω μάλλον ο ίδιος ο Πρόεδρος, να ξαναγυρίσει σε εκείνες τις πρώτες ημέρες της διακυβέρνησης; Κανείς.

Από εκεί και πέρα, ήρθε το «κούρεμα», η αναμέτρηση με μία οικονομία που είχε πέσει όσο πιο χαμηλά ήταν να πέσει, μα αυτά ήταν μόνο η αρχή. Μπήκαμε και πάλι σε περίοδο τρόμου, με τις ροές των ψυχών να κατακλύζουν την Ευρώπη και με τα δημοσιονομικά να μην είναι πρώτο θέμα στη γηραιά Ήπειρο, μετά και τις φουρτούνες της Ελλάδας. Στο ενδιάμεσο, μας απασχόλησε η «δημοσιονομική καθαρότητα» και χάσαμε τον μπούσουλα σε Συρία, Λίβανο και αλλού, με τις επιπτώσεις όχι απλά να πιάνουν απροετοίμαστη την Ευρώπη, αλλά να την ξεγυμνώνουν σε σημείο διάλυσης της Σένγκεν. Στο εσωτερικό μέτωπο, ψηφίστηκαν από τη Βουλή νομοσχέδια που «σε κανονικό χρόνο» καμιά κυβέρνηση δεν θα τα ακουμπούσε. Εξού και ήρθαν σωρευτικά να μας βρούνε, εφόσον τα προηγούμενα χρόνια αμελήσαμε να προβούμε σε τομές και ακουμπήσαμε το πολιτικό μας «είναι» στη θαλπωρή της παροχολογίας. Αν έγιναν καλώς ή κακώς, αν ψηφίστηκαν καλώς ή κακώς, είναι μέρος της συζήτησης και της επιχειρηματολογίας του καθενός, από τη δική του σκοπιά. Άποψή μου είναι, πάντως, ότι είχε έρθει η ώρα να γίνουν πράγματα με τα οποία τα κόμματα δύσκολα θα συμφωνούσαν. Σημασία έχει πως έγιναν ρήξεις και πάρθηκαν αποφάσεις, τη στιγμή που ο κόσμος ολόκληρος έρχεται όλο το τελευταίο διάστημα σε ρήξη με το ειρηνικό μέλλον του.

Τα όσα γίνονται στη Συρία και που αποτυπώνει σήμερα η «Κ» είναι δίπλα μας, στην πόρτα μας, ουσιαστικά, λαμβάνουν χώρα, με τις όποιες αναλύσεις να ακολουθούν τις εξελίξεις. Η μεγάλη εικόνα συμπεριέλαβε μία μεγαλύτερη Κύπρο με ρόλο και σκοπό σε οτιδήποτε συμβαίνει, και η χώρα είδε τον εαυτό της να μεταλλάσσεται σε παίκτη απαλλασσόμενη από την εσωστρέφεια του παρελθόντος. Ακόμη και ο καλύτερος… μελλοντολόγος να ενυπήρχε σε κομματικό επιτελείο, αποκλείεται να έμπαινε στη λεπτομέρεια των γεγονότων που εξελίσσονται και που, αλίμονο, δεν φαίνεται να είναι τίποτα μπροστά σε αυτά που θα έρθουν. Εκείνα που αποφασίζονται πια σε παγκόσμιο επίπεδο πίσω από κλειστές πόρτες για τη Συρία, την ενεργή εμπλοκή της Τουρκίας και πρωτίστως την αντίδραση της Ρωσίας, θα έρθουν να μας βρουν ως εξελίξεις και όχι ως προφητείες γραμμένες από κάποιον μοναχό. Η στιγμή αυτή είναι ιερή για την Ευρώπη και δεν χωράει καμιά αλαζονεία από κανέναν: Από εδώ και πέρα μιλάμε για ανθρώπους και όχι για δημοσιονομικά νούμερα.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Μιχάλη Τσικαλά

Σχόλια αναγνωστών

Άμεση Ανάλυση: Η διαπόμπευση της Δικαιοσύνης και το μαντολίνο του Νικολάτου

«Εισηγούμαι προτού γίνει περισσότερο ρεζίλι, να παραιτηθεί! Για ποιόν μιλάμε; »
ΑΚΑ  |  08:26

Η σχέση Μύρωνα-Κληρίδη επισκίασε τα της δικαιοσύνης

«Αυτό που συνέβη χθες λέγεται και δούλεμα του κόσμου. »
ΑΚΑ  |  08:24

Άμεση Ανάλυση: Η διαπόμπευση της Δικαιοσύνης και το μαντολίνο του Νικολάτου

«Οσο αφορα την αθωωση της τραπεζας με την νικωσα ψηφο του νικολατου, θα πρεπει να εξεταστει και η αλλη ...»
Ντόμπρος Κελαήδης  |  06:37

Άμεση Ανάλυση: Η διαπόμπευση της Δικαιοσύνης και το μαντολίνο του Νικολάτου

«Οσο αφορα την αθωωση της τραπεζας με την νικωσα ψηφο του νικολατου, θα πρεπει να εξεταστει και η αλλη ...»
Ντόμπρος Κελαήδης  |  06:36

Μιχάλης Τσικαλάς: Τελευταία Ενημέρωση

X