ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 09:30
 

Τα συμπαρομαρτούντα

Του Μιχάλη Τσικαλά

Του Μιχάλη Τσικαλά

tsikalasm@kathimerini.com.cy

Τρία χρόνια συμπληρώνονται από την ημέρα που ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας ο Νίκος Αναστασιάδης. Μέσα σε αυτά τα τρία χρόνια, ο κόσμος, και πέρα από την Κύπρο, γύρισε ανάποδα. Η Κύπρος ήρθε αντιμέτωπη με τον εαυτό της και κλήθηκε να ξεπεράσει τις πληγές και τα λάθη της και να πάει παρακάτω. Ποιος θα ήθελε, πόσω μάλλον ο ίδιος ο Πρόεδρος, να ξαναγυρίσει σε εκείνες τις πρώτες ημέρες της διακυβέρνησης; Κανείς.

Από εκεί και πέρα, ήρθε το «κούρεμα», η αναμέτρηση με μία οικονομία που είχε πέσει όσο πιο χαμηλά ήταν να πέσει, μα αυτά ήταν μόνο η αρχή. Μπήκαμε και πάλι σε περίοδο τρόμου, με τις ροές των ψυχών να κατακλύζουν την Ευρώπη και με τα δημοσιονομικά να μην είναι πρώτο θέμα στη γηραιά Ήπειρο, μετά και τις φουρτούνες της Ελλάδας. Στο ενδιάμεσο, μας απασχόλησε η «δημοσιονομική καθαρότητα» και χάσαμε τον μπούσουλα σε Συρία, Λίβανο και αλλού, με τις επιπτώσεις όχι απλά να πιάνουν απροετοίμαστη την Ευρώπη, αλλά να την ξεγυμνώνουν σε σημείο διάλυσης της Σένγκεν. Στο εσωτερικό μέτωπο, ψηφίστηκαν από τη Βουλή νομοσχέδια που «σε κανονικό χρόνο» καμιά κυβέρνηση δεν θα τα ακουμπούσε. Εξού και ήρθαν σωρευτικά να μας βρούνε, εφόσον τα προηγούμενα χρόνια αμελήσαμε να προβούμε σε τομές και ακουμπήσαμε το πολιτικό μας «είναι» στη θαλπωρή της παροχολογίας. Αν έγιναν καλώς ή κακώς, αν ψηφίστηκαν καλώς ή κακώς, είναι μέρος της συζήτησης και της επιχειρηματολογίας του καθενός, από τη δική του σκοπιά. Άποψή μου είναι, πάντως, ότι είχε έρθει η ώρα να γίνουν πράγματα με τα οποία τα κόμματα δύσκολα θα συμφωνούσαν. Σημασία έχει πως έγιναν ρήξεις και πάρθηκαν αποφάσεις, τη στιγμή που ο κόσμος ολόκληρος έρχεται όλο το τελευταίο διάστημα σε ρήξη με το ειρηνικό μέλλον του.

Τα όσα γίνονται στη Συρία και που αποτυπώνει σήμερα η «Κ» είναι δίπλα μας, στην πόρτα μας, ουσιαστικά, λαμβάνουν χώρα, με τις όποιες αναλύσεις να ακολουθούν τις εξελίξεις. Η μεγάλη εικόνα συμπεριέλαβε μία μεγαλύτερη Κύπρο με ρόλο και σκοπό σε οτιδήποτε συμβαίνει, και η χώρα είδε τον εαυτό της να μεταλλάσσεται σε παίκτη απαλλασσόμενη από την εσωστρέφεια του παρελθόντος. Ακόμη και ο καλύτερος… μελλοντολόγος να ενυπήρχε σε κομματικό επιτελείο, αποκλείεται να έμπαινε στη λεπτομέρεια των γεγονότων που εξελίσσονται και που, αλίμονο, δεν φαίνεται να είναι τίποτα μπροστά σε αυτά που θα έρθουν. Εκείνα που αποφασίζονται πια σε παγκόσμιο επίπεδο πίσω από κλειστές πόρτες για τη Συρία, την ενεργή εμπλοκή της Τουρκίας και πρωτίστως την αντίδραση της Ρωσίας, θα έρθουν να μας βρουν ως εξελίξεις και όχι ως προφητείες γραμμένες από κάποιον μοναχό. Η στιγμή αυτή είναι ιερή για την Ευρώπη και δεν χωράει καμιά αλαζονεία από κανέναν: Από εδώ και πέρα μιλάμε για ανθρώπους και όχι για δημοσιονομικά νούμερα.

Διαβάζονται σήμερα

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Μιχάλη Τσικαλά

Σχόλια αναγνωστών

Στα 3,1 δισ. ευρώ μειώθηκε το εμπορικό έλλειμμα στην Κύπρο

«" Οι συνολικές εξαγωγές ανήλθαν σε €3 δισ, αύξηση 53% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2017 (€1 δισ. ...»
Χρίστος  |  17:42

Στα 3,1 δισ. ευρώ μειώθηκε το εμπορικό έλλειμμα στην Κύπρο

«Έλεος.... "Οι εισαγωγές από τον υπόλοιπο κόσμο ανήλθαν σε €171,7 δισ, αύξηση 6,4% σε σύγκριση με ...»
Χρίστος  |  17:38

Επίθεση Αλβανών χάκερς στην ιστοσελίδα της, καταγγέλλει η Αλληλεγγύη

«Το σχόλιο του Ντόμπρος Κελαήδης για τους Αλβανούς στην Κύπρο έχει αφαιρεθεί, γιατί χαρακτηρίστηκε από ...»
Γιάννης Αδειλίνης, online editor «K»  |  13:40

#PoliticsBlog Τα X-files της Χρυσταλλούς, τα ΜΕΔ και τα συρτάρια

«Ποδκιάντροπη τελικά και αυτή η άριστη των αρίστων.»
Πέτρος Παπαστυλιανού  |  12:41

Μιχάλης Τσικαλάς: Τελευταία Ενημέρωση