ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Η αρπαγή της Ευρώπης

Του Μιχάλη Τσικαλά

Του Μιχάλη Τσικαλά

tsikalasm@kathimerini.com.cy

Το πέρασμα από τον μύθο στην πραγματικότητα είναι πάντοτε επώδυνο, εφόσον τα επώδυνα στοιχεία του μύθου έρχεται να μπολιάσει το στοιχείο του πραγματικού, που πονάει. Οι εικόνες με τις λεγόμενες «καραβιές» στην Ελλάδα να κατακλύζουν κάθε πρωί τον Πειραιά και την ίδια ώρα η ρητορική για κλείσιμο των συνόρων και η έξοδος από τη Σένγκεν, μαζί με τη χαλαρότητα που επιδεικνύει η Ευρώπη στο ζήτημα, είναι συγκλονιστικές. Δεν μπορείς να ξεφύγεις από το βλέμμα εκείνων των παιδιών που αδυνατούν να καταλάβουν τι τους συμβαίνει ή ακόμη και το βλέμμα των μεγαλυτέρων που είναι κάτι μεταξύ ανακούφισης, εφόσον δεν κινδυνεύει πλέον η ζωή τους, αλλά και σαστιμάρας για το αβέβαιο επόμενο βήμα. Αν καταφέρεις και ξεφύγεις, τότε πρέπει να καταλάβεις τι πάει λάθος με εσένα και όχι με εκείνους.

Όπως προσπαθώ να καταλάβω και εγώ τι πάει λάθος με την Ευρώπη, με γνώμονα την κοινή λογική. Το να συγκαλείς συνόδους και να μην καλείς την πρώτη ενδιαφερόμενη χώρα που είναι η Ελλάδα, στερείται λογικής. Το να σηκώνει ψηλά τα χέρια η Ελλάδα και με καταφανώς χειρισμούς απειρίας να μην ξέρει τι να κάνει, στερείται λογικής. Το να υπάρχει σε εξέλιξη ένα πολεμικό σκηνικό στη Συρία και όχι μόνο και να εστιάζεις το πρόβλημα για την εισροή προσφύγων στην Ευρώπη, στην Ελλάδα, στερείται λογικής.

Το να λες θα κλείσω τα σύνορα, στερείται λογικής. Από την Ευρώπη, ως εκ τούτου, υφαρπάχτηκε η λογική και επιπλέον, ακόμη και αυτό το βαθιά ανθρωπιστικό ζήτημα, συζητείται με όρους οικονομικούς. Πλέον, τα δεδομένα έχουν αλλάξει άρδην. Έπονται άλλα, τη στιγμή που η Ευρώπη κάνει αυτό που ξέρει να κάνει καλύτερα: να βγάζει ανακοινώσεις επί του θέματος. Θεωρώ πως έχω ακόμη πίστη στην Ευρώπη και τις αξίες της. Τις οποίες έρχονται στη βάση τους να βρούνε οι πρόσφυγες. Επίσης, θεωρώ πως στη θέση της Ελλάδας και στο πώς αντιμετωπίζεται θα μπορούσε να είναι οποιαδήποτε άλλη χώρα. Αρκεί σε οποιαδήποτε άλλη χώρα να ήταν γείτονας η Τουρκία, που είναι επίσης μέρος του προβλήματος.

Με τη Λέσβο όμως, ήδη, να σημειώνει 80% μείωση από τον μήνα Φεβρουάριο στις κρατήσεις της για το Πάσχα και το καλοκαίρι, με το χάος να κεφαλαιοποιείται αν κλείσουν τα σύνορα για την οικονομία της Ελλάδας και τα έσοδα από τον τουρισμό να πηγαίνουν περίπατο, γνωρίζουμε από τώρα τα επόμενα πρωτοσέλιδα ποια είναι. Είναι, λοιπόν, το πέρασμα από τον μύθο στην πραγματικότητα περί της αρπαγής της Ευρώπης πιο επώδυνο ή όχι; Εξαρτάται και από τους μύθους τους ιδίους, τους οποίους η ίδια η Ευρώπη έκτισε για τον εαυτό της. Εξαρτάται, όμως, και από τον μύθο της Αριστεράς στην Ελλάδα, που βλέπει το πρόβλημα σαν δέντρο, αλλά παράλληλα χάνει, όχι ένα, αλλά πολλά δάση. 

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Μιχάλη Τσικαλά

Σχόλια αναγνωστών

Τα είπε με Ακιντζί ο Άντρος

«Κελαήδη πάλιν δεν πήρες τα χάπια σου.»
ΧΧΧ  |  08:01

Τα είπε με Ακιντζί ο Άντρος

«....ατε, ατε, ατε...ακομα να ακουσουμε το κρα κρα του αντρου, δηλαδη την καταβαρθρωση της δικης μας ...»
Ντόμπρος Κελαήδης  |  07:38

Τα είπε με Ακιντζί ο Άντρος

«....ατε, ατε, ατε...ακομα να ακουσουμε το κρα κρα του αντρου, δηλαδη την καταβαρθρωση της δικης μας ...»
Ντόμπρος Κελαήδης  |  07:38

Καμμένος: Η κυβέρνηση προσπαθεί να εγκλωβίσει τις πολιτικές δυνάμεις

«Άσε ρε νούμερο.... Μέχρι προχθές έσταζες μέλι για την κυβέρνηση, τώρα τα χώνεις.... Για τόση αμνησία ...»
Ανώνυμος  |  20:54

Μιχάλης Τσικαλάς: Τελευταία Ενημέρωση

X