ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 18:47
 

Είναι αργά για δάκρυα, Φεντερίκα

Του Μιχάλη Τσικαλά

Του Μιχάλη Τσικαλά

tsikalasm@kathimerini.com.cy

Περάσαμε τον Ρουβικώνα, τώρα δεν υπάρχει επιστροφή. Από τούδε και στο εξής, τα πράγματα στο προσφυγικό, κυρίως, αναμένεται να τραβήξουν μία άλλη ανηφόρα, που όμοιά της δεν υπάρχει. Και αυτό, παρά τις όποιες προειδοποιήσεις που έρχονταν από όλες τις πλευρές, τόσο εκτός, αλλά κυρίως εντός Ε.Ε.

Η Ελλάδα όλο το τελευταίο διάστημα έστελνε τα δικά της μηνύματα για βοήθεια, ενώ και οι ίδιοι οι πρόσφυγες με τον θάνατό τους έδιναν το στίγμα της κλιμακούμενης τραγικότητας. Μπορεί ο μικρός Αϊλάν να μας άγγιξε όλους, αλλά δεν στάθηκε ικανός να κινητοποιήσει τους μηχανισμούς της Ευρώπης. Με μία λέξη, αμηχανία.

Όλα τα συμβαίνοντα στο προσφυγικό και την τρομοκρατία αντιμετωπίστηκαν παραλλήλως με αμηχανία, ίσως από την πλέον προετοιμασμένη κατά τα άλλα Ευρώπη σε πολλά θέματα, πλην αυτών. Πώς θα πορευτεί αυτή η Ευρώπη παρακάτω; Θα αναλύσουμε τα κτυπήματα σε Βρυξέλλες, Παρίσι και αλλού, αλλά επί της ουσίας πρέπει να κατανοήσουμε ότι η Ευρώπη αλλάζει. Η Σένγκεν είναι στον αέρα, κανείς δεν ξέρει πώς θα σταθεί μία συνθήκη που πλέον δεν έχει απτή εφαρμογή.

Ήδη οι αντιδράσεις καταγράφονται, από έτερες ευρωπαϊκές χώρες που «διαλέγουν», όσο αδόκιμο και αν φαντάζει και είναι αυτό, τον κόσμο που θα περνάει τα σύνορά τους. Εξού και το τηλεφώνημα Τσίπρα σε ΝΑΤΟ και Μέρκελ. Παράλληλα, μεγάλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες βρίσκονται υπό καθεστώς τρόμου ενώ ο δυτικός τρόπος ζωής δεν είναι πια ανέμελος.

Όταν βγαίνει ο Βέλγος πρωθυπουργός και παραδέχεται πως έγινε αυτό που φοβόμασταν, από εκεί και πέρα κάθε άλλη πρόταση είναι περιττή. Διότι δεν γίνεται να ξέρεις, να έχεις ιστορία και απώλειες και να παραδέχεσαι τον φόβο σου, άρα και την ανικανότητά σου να διαφυλάξεις τους πολίτες σου.

Τι σημαίνει «το ξέραμε» και πόσοι άλλοι ηγέτες ήξεραν πως η δράση τους θα έχει αντίδραση και όμως προχώρησαν; Το ατυχές είναι πως ερωτήματα σαν αυτό, μοιάζουν μέχρι και φιλολογικά. Από την άλλη, ακόμη και η Ε.Ε. διά Ντόναλτ Τουσκ, Αβραμόπουλου και άλλων, έδινε μέρες στην Ευρώπη για να μην καταρρεύσει.

Το προσφυγικό πιέζει από την ανθρωπιστική του πλευρά, από την πραγματιστική του πλευρά, από το γεγονός ότι ζούμε μέσα από τις αναμεταδόσεις που έρχονται από την Ειδομένη, αλλά δεν είμαστε εκεί. Και όσοι πολιτικοί πήγαν μέχρι εκεί, το έκαναν για να προβούν σε διαπιστώσεις. Από εκεί και πέρα, είδαμε όλοι τα μέτρα που πάρθηκαν. Εφαρμόστηκαν;

Μπήκε σε εφαρμογή η συμφωνία Ε.Ε.-Τουρκίας, σταμάτησαν οι ροές;Όλα αυτά τα θέματα είναι συνδεδεμένα και το ένα συμπληρώνει το άλλο, εφόσον κανείς δεν μπόρεσε να προβλέψει τι θα γίνει την επομένη της Αραβικής Άνοιξης. Άλλη παραδοχή της Ε.Ε. και αυτή. Και καταλήγουμε να θρηνούμε παιδιά, αθώους και εμάς τους ιδίους, στο τέλος της μέρας, μέσα στην Ευρώπη μας, που δεν είναι «μας», πλέον.

Που δεν ξέρει ποια είναι και η ίδια η Ευρώπη ή που δεν μπορεί να κατανοήσει πού και πότε έχασε τον εαυτό της. Και φτάνουμε να βλέπουμε τα δάκρυα της Μονγκερίνι.

Μόνο που αυτά δεν θα έπρεπε να αφορούν μόνο στα θύματα στις Βρυξέλλες, αλλά σε όλα τα θύματα του προσφυγικού, των άτολμων αποφάσεων της Ε.Ε. και του αύριο που δεν θα θυμίζει σε τίποτα όσα ξέραμε για την Ευρώπη. 

Διαβάζονται σήμερα

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Μιχάλη Τσικαλά

Σχόλια αναγνωστών

Τα ΜΕΔ των 7.5 δισ. ευρώ στον πυρήνα της έρευνας για ΣΚΤ

«ΠΡΟΣ Ai Em: ΣΟΥ ΈΦΤΑΙΞΕ Ο ΠΡΟΔΡΟΜΟΥ!!!!! ΕΙΝΑΙ ΞΕΚΑΘΑΡΟ ΤΟ ΕΡΩΤΗΜΑ ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΝΕΡΓΑΤΙΣΜΟ: ΕΠΙ ΠΟΙΩΝ ...»
ΠΑΝΑΣΙΑΝΟΣ  |  15:52

Συμφωνούν επί της αρχής, δεν τα βρίσκουν στο μενού της έρευνας για ΣΚΤ

«Προς τί τόσο ντόρος για έρευνα; Η απάντηση είναι απλή: Φταίει ο Χριστόφιας και το ΑΚΕΛ!!! …ένεν Πρόδρομε ...»
Ai Em  |  09:44

Τα ΜΕΔ των 7.5 δισ. ευρώ στον πυρήνα της έρευνας για ΣΚΤ

«Το ύφος «γκαίμπελς» δεν το αλλάζει με τίποτε!!! …όσο μαντάρα και αν τα κάνατε!! …ααα, ναι, φταίει ...»
Ai Em  |  09:39

«Σέβομαι το Σύνταγμα» δηλώνει ο Κ. Μπαρμπαρούσης

«Δεν το σώζεις χρυσέ μου.... Δεν το σώζεις..... Είσαι σαν βρεγμένο γατί τώρα, πριν 2 μέρες όμως εξωτερίκευσες ...»
Ανώνυμος  |  21:51

Μιχάλης Τσικαλάς: Τελευταία Ενημέρωση