ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 00:04
 

Το αποτέλεσμα μιας γυναίκας

Του Μιχάλη Τσικαλά

Του Μιχάλη Τσικαλά

tsikalasm@kathimerini.com.cy

Δεν θεωρώ σεξιστικό το σχόλιο Αναστασιάδη πως «πάντα εμπλέκεται μία γυναίκα». Το θεωρώ λανθασμένο, αλλά όχι σεξιστικό. Ήταν λανθασμένο κατ’ εμέ, εφόσον μετά από αυτό και καθώς η ώρα περνούσε, άρχισε η κατάσταση με την αεροπειρατεία να φαίνεται προς τα έξω πως σοβαρεύει.

Ο ίδιος, βέβαια, έχοντας την πληροφόρησή του, γνώριζε πολύ περισσότερα από όλους μας, και πάλι όμως δεν θα έπρεπε να σχολιάσει με αυτό τον τρόπο, μέχρι να τελειώσουν όλα καλά. Όπως και έγινε τελικά. Γιατί δεν νομίζω ότι ήταν σεξιστικό το σχόλιο: Σε περιβάλλοντα άλλα, με καταγεγραμμένες αλλεπάλληλες περιπτώσεις σεξιστικών επιθέσεων σε γυναίκες και σε όλα τα επίπεδα, τέτοιες που να αναγκάζουν την Πολιτεία να θεσμοθετεί διαρκώς, το συγκεκριμένο σχόλιο θα ήταν ανάρμοστο και κατακριτέο.

Όπως και κάθε έκφραση σεξισμού. Εμείς εδώ, δεν είμαστε έτσι και πιστεύω πως ο Αναστασιάδης εννοούσε κάτι παρόμοιο όπως όταν λέμε ότι «πίσω από κάθε μεγάλο άντρα υπάρχει μία γυναίκα». Αυτό είναι σεξιστικό; Για ποιον; Για τον άντρα; Δεν γράφω «κρύβεται» γιατί εκείνη είναι μπροστά, άσχετο ποιος φαίνεται. Καταρχάς, γιατί πάντα να «κρύβεται» μία γυναίκα και κατά δεύτερον, ποιο είναι το αντίθετο του ρητού αυτού; Υπάρχει στην καθομιλουμένη καν; Γράφω λοιπόν τη λέξη «υπάρχει» γιατί και ισχύει και δύσκολα μπορεί να το αμφισβητήσει κάποιος, όσο ψηλά κι αν βρίσκεται στην πολιτική, κοινωνική ή οποιαδήποτε άλλη ιεραρχία. Με ακόμη πιο λογοτεχνικό από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας τρόπο, εννοείται, το έχουν πει όλοι σχεδόν οι Έλληνες ποιητές και λογοτέχνες.

Το έχουν περιγράψει, το έχουν αποδώσει τόσο διαφορετικά αλλά τόσο ίδια, που φαντάζουν όλοι μαζί σαν τις ίδιες τελικά μύγες που έλκονται από το ίδιο αιώνιο φως της γυναίκας. Εγώ είμαι αποτέλεσμα μιας γυναίκας, και ο καθένας είναι αποτέλεσμα μιας γυναίκας είτε βιολογικά είτε ψυχολογικά. Τώρα, αν το σχόλιο αυτό το δίχως άλλο ανάλαφρο μέχρι και κωμικό εν μέσω μιας κατάστασης που θα μπορούσε να εξελιχθεί πολύ χειρότερα για την Κύπρο, αποτελεί εφαλτήριο και προεκλογικού αγώνος, είναι άλλο θέμα και δικαίωμά τους.

Ο εκλογικά «πνιγμένος» δεν πιάνεται μόνο από τα μαλλιά του, αλλά από οποιαδήποτε σανίδα σωτηρίας του πετάξουν. Από την άλλη, στον διάλογο που άνοιξε, πάντα για τα κοινωνικά δίκτυα ο λόγος, επενέβησαν και ενυπήρξαν και αντιδράσεις που εγώ δεν θα τις αποδώσω ως φεμινιστικές. Θα τις αποδώσω ως αντιδράσεις γυναικών που δεν τους άρεσε η ατάκα του Αναστασιάδη. Δικαίωμά τους επίσης, αλλά θεωρώ πως πράγματι η θέση της γυναίκας δεν είναι αποτέλεσμα ατάκας, αλλά πράξεων και έργων.

Στην Κύπρο, όπως και παντού, υπάρχουν σκληρά φαινόμενα σεξισμού και αυτά πρέπει να αντιμετωπιστούν και όχι οι λεκτικές εκφορές. Γιατί σε αυτές, υπάρχει απάντηση: «Εσύ, το νόημα το μοναδικό και απέραντο όλης μου της ειμαρμένης», Σικελιανός. «Εσύ μου ’φερες τον καινούργιο καιρό το φως της αυγής και το αίμα μου», Ρίτσος. «Κι όταν πεθάνουμε να μας θάψετε κοντά-κοντά για να μην τρέχουμε μέσα στη νύχτα να συναντηθούμε», Λειβαδίτης. Όταν προϋπάρχουν αυτοί και χιλιάδες άλλοι στίχοι, όταν οι κίονες του σύμπαντος είναι κτισμένοι πέραν της λογοτεχνίας, της ποίησης, της επιστήμης, στο βλέμμα μιας γυναίκας, ας σταθούμε εκεί και ας δείξουμε τα πραγματικά προβλήματά της στην κοινωνία και όχι στην απόδοση του τι ήθελε να πει ο ποιητής ή στην προκειμένη, τι ήθελε να πει ο Αναστασιάδης. 

Διαβάζονται σήμερα

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Μιχάλη Τσικαλά

Σχόλια αναγνωστών

Ελεύθερος ο Γ. Σιαηλής που είχε κριθεί ένοχος στην υπόθεση ΣΑΠΑ

«Καμία έκπληξη πλέον σε αυτόν τον τραγικό τόπο. Εγκληματείστε άφοβα!!!! Αυτούς ψηφίζυμε, αυτοί μας ...»
αηδιασμένος  |  20:28

Ορφανίδης: Η ΣΚΤ δεν απεβίωσε με φυσικά αίτια

«Kαι πάλι στην επικαιρότητα ο μέγας Χριστόφιας, ο κακός δαίμων της Κύπρου! »
knak  |  19:35

Στις 2/11 η επιβολή ποινή στους καταδικασθέντες της Λαϊκής

«Χαιρετισμούς στους δικηγόρους των ανθρώπων που κατακλέψαν χιλιάδες ανθρώπους και υπομονή μέχρι να επιβληθεί ...»
knak  |  19:33

Τσίπρας: Αναλαμβάνω το ΥΠΕΞ για να ολοκληρώσω την συμφωνία των Πρεσπών

«Αν ηταν ενας αξιος σε αυτη την κυβερνηση, ηταν ο Κοτζιας. Αλλα ετσι ειναι στην Ελλαδα. Οι αξιοι τιμωρουνται. ...»
Γιωτας  |  17:20

Μιχάλης Τσικαλάς: Τελευταία Ενημέρωση