ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Οι διαρροές που μας βολεύουν

Από το καλλιτεχνικό Φεστιβάλ της Βαρσοβίας

Του Μιχάλη Τσικαλά

Του Μιχάλη Τσικαλά

tsikalasm@kathimerini.com.cy

Επί της αρχής των ανακριτικών διαδικασιών και των καταθέσεων, γύρω από το κάθε μικρό ή μεγάλο σκάνδαλο που απασχολεί την επικαιρότητα, το σωστό και το νόμιμο θα ήταν αυτές να μη βλέπουν το φως της δημοσιότητας. Το να βγαίνουν με λεπτομέρειες όλα όσα διαμείβονται και που στο τέλος της ημέρας κατατίθενται στις αστυνομικές Αρχές, ως πρωτοσέλιδα στις εφημερίδες, γυρίζει όπως λένε και έγκριτοι νομικοί ως μπούμερανγκ.

Χάνεται το τεκμήριο της αθωότητας και ο περί ου ο λόγος εμπλεκόμενος μπορεί να πετύχει μέχρι και την αθώωσή του βάσει των δημοσιευμάτων. Αντ’ αυτού, επειδή ούτε και στο συγκεκριμένο ζήτημα μάς διέπει η πρέπουσα σοβαρότητα, βλέπουμε τις καταθέσεις ατόμων εμπλεκομένων στη μία και στην άλλη σκανδαλώδη υπόθεση που γεννά η δημόσια ζωή, να μπαίνουν σε μία κούρσα δημοσιότητας από τη μία και την άλλη εφημερίδα. Ποιους εξυπηρετεί αυτό το σύστημα, εφόσον πρόκειται για συστηματική μέθοδο στο κάτω-κάτω; Δεν περνάει εβδομάδα σχεδόν που να μην υπάρξει δημοσίευμα συνεπικουρούμενο από καταθέσεις, με αποτέλεσμα «οι δίκες» να γίνονται πριν καν οι υποθέσεις να φτάσουν στα δικαστήρια.

Αυτά, αν και απέχω από τη νομική επιστήμη, είναι νομικά πρώτης δημοτικού για εκείνους που ξέρουν. Και είναι εκείνοι που κατανοούν και βγάζουν ανακοινώσεις, περιοδικά, για το πώς επηρεάζεται η ορθή απονομή της Δικαιοσύνης. Κατά την άποψή μου, είναι οι ίδιοι που θα έπρεπε να έχουν πιάσει τον ταύρο από τα κέρατα και να θέσουν άπαντες προ των ευθυνών τους. Ήτοι, τη νομική υπηρεσία και την Αστυνομία. Είτε η μία υπηρεσία κάνει τις διαρροές είτε η άλλη. Άλλος δρόμος δεν υπάρχει,εξού και προ ολίγον μηνών υπήρχε ένταση ανάμεσα στις δύο, επί αυτού του ζητήματος.

Διετάχθη στο πλαίσιο αυτό και μία έρευνα, η οποία ποτέ δεν μάθαμε πού κατέληξε, αν κατέληξε, εφόσον οι διαρροές της περιόδου Οκτώβριος 2015-Ιανουάριος 2016, αφορούσαν σε άλλες υποθέσεις λιγότερο «διάσημες» από τις τωρινές. Από τις υποθέσεις εκείνες που η δημοσιότητα τις αφήνει πίσω, εφόσον το ένα σκάνδαλο διαδέχεται το άλλο, η μία κατάθεση την άλλη, στον ίδιο ρυθμό και οι διαρροές με το γαϊτανάκι της έλλειψης σοβαρότητας να μην έχει τέλος. Πρέπει να μπει ένα τέλος. Χάνονται υποθέσεις και ο κόσμος αδυνατεί να παρακολουθήσει την αλληλουχία των γεγονότων, όταν η μια διαρροή καλύπτει την άλλη. Πρέπει να μπει ένα τέλος.

Τόσο σε επίπεδο διαρροής καταθέσεων όσο και σε επίπεδο διαρροής εγγράφων από το εθνικό, που και αυτά με τη σειρά τους δεν εξυπηρετούν κανέναν, όσο κι αν πιστεύουν ορισμένοι πολιτικοί αρχηγοί το αντίθετο. Αλλά όσο πήραμε μέτρα για τον περιορισμό στο ένα σκέλος, άλλο τόσο πήραμε για τα έγγραφα του εθνικού. Είναι συνολικό το ζήτημα και το ατυχές είναι πως σε όλες τις περιπτώσεις, οι «αποκαλύψεις» υποπίπτουν τελικά σε επίπεδο κουτσομπολιού και φτηνής προπαγάνδας για εξυπηρέτηση εκείνων που βολεύονται με τις διαρροές, αγνοώντας το πλήγμα που δέχονται οι θεσμοί. Το επόμενο βήμα πιο είναι;

Το έχουμε κάνει ήδη και το επόμενο και το μεθεπόμενο και απλώς το σχολιάζουμε. Να μην ασχολείται ο πολίτης ενεργά με το τι συμβαίνει στην κοινωνία, ν’ απαξιεί και να θέτει άπαντες στον ίδιο παρανομαστή. Κάτι που σχολιάζεται κατά κόρον στα παράθυρα. Να πω όμως τούτο για το τέλος. Όταν έρχομαι εγώ και άλλοι και σου λέω πως δεν είσαι σοβαρός, όσες γραβάτες και να έχεις δέσει πάνω στις εξαγγελίες σου για σοβαρότητα και πάταξη του φαινομένου των διαρροών, και δεν σε απασχολεί, τότε δεν περιμένω ούτε και αυτό το φαινόμενο να εκλείψει σύντομα.

Διαβάζονται σήμερα

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Μιχάλη Τσικαλά

Σχόλια αναγνωστών

Εξαγγελία και άλλων μέτρων για την ασφάλεια των μαθητών στα σχολεία από το ΥΠΠ

«Την τσαπατσουλιά στην τσαπατσουλιά οι άριστοι των αρίστων ονομάζουν …πρόσθετα μέτρα!!! »
Ai Em  |  11:53

Το απίστευτο θρίλερ με τον Τζαμάλ Κασόγκι

«Δεν υπάρχει πουθενά στον κόσμο πιο βάρβαρο, απάνθρωπο καθεστώς από αυτό της Σαουδικής Αραβίας. Κάθε ...»
CGA  |  10:23

Ανεβαίνει η ένταση με αντεγκλήσεις, εν μέσω αναμονής, για κυπριακό

«Οσο και να θελει ο Ερντογαν και η τουρκικη ηγεσια να ξεφορτωθει το κυπριακο, μορει να το κανει μονο ...»
Γιωτας  |  03:57

Ξέμεινε από αξιωματικούς το τουρκικό πολεμικό ναυτικό

«Ενώ το δικό μας ναυτικό είναι πλήρες από αξιωματικούς που εισάγει 10 δοκίμους κάθε χρόνο και οι παραιτήσεις ...»
ΠολεμιστήςΤηςΚαρέκλας  |  16:49

Μιχάλης Τσικαλάς: Τελευταία Ενημέρωση