ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Εν νυκτί Bουλή

Του Μιχάλη Τσικαλά

Του Μιχάλη Τσικαλά

tsikalasm@kathimerini.com.cy

Η Βουλή ως βούληση και ως Σώμα και η νύχτα. Που κανονικά τη νύχτα λένε ηρεμείς, όπως επίσης λένε ότι τότε πρέπει να παίρνεις τις αποφάσεις σου. Για να είσαι ήρεμος, μακριά από τα προβλήματα της ημέρας, λες και είναι αποκλειστική ευθύνη της ημέρας να προκαλεί προβλήματα. Παρόλα αυτά, εγώ θυμάμαι τις χειρότερες αποφάσεις να παίρνονται νύχτα, χωρίς ηρεμία, αποφάσεις που είχαν αντίκτυπο στη Βουλή ως κοινή γνώμη και βούληση και στη Βουλή ως Σώμα.

Τώρα που η Βουλή, όπως την ξέραμε, δεν υπάρχει πια και άλλα πρόσωπα, οι γνωστοί ευαγγελίζοντες το «νέο» θα την πλαισιώσουν, άραγε τι γνώμη έχει η ίδια για τον εαυτό της; Πώς τα κατάφερε, πώς τα πήγε; Ήταν η μόνη που έφερε εντός της ρόλο αναρριχητικό και μπροστά της το ένα μετά το άλλο τα μνημονιακά βουνά για να περάσει. Εμένα προσωπικά, πέραν των όποιων επί προσωπικού παρατράγουδων απασχόλησαν την επικαιρότητα, το έργο αυτή της Βουλής θα έχω να το λέω. Παρουσίασε αποτέλεσμα που μπορεί να κριθεί και τώρα και στο μέλλον.

Τα νομοσχέδια είναι εκεί, το ένα μετά το άλλο που αποτέλεσαν μνημονιακές υποχρεώσεις της χώρας. Ποιες ήταν οι επιλογές; Αν ξεκινήσουμε από την επαναδιαπραγμάτευση του μνημονίου, άρα και των όρων, άρα και των νομοσχεδίων που ήταν ο σκληρός πυρήνας, καλύτερα να μην ξεκινήσουμε καθόλου. Αγάπης αγώνας άγονος η κουβέντα, εφόσον και εκείνοι που φιλότιμα έκαναν την προσπάθεια, σύντομα τόσο στην Κύπρο και ακόμη συντομότερα στην Ελλάδα, έκαναν πίσω. Όταν κάνεις μία σύμβαση με το δανειστή, δεν έρχεσαι μετά από έξι μήνες και αφού έχεις πάρει τα χρήματα ή κάποια από αυτά, να τους πεις ν’ αλλάξουμε συμβόλαια και πάμε παρακάτω. Στο διά ταύτα. Η απελθούσα Βουλή, δεν ήταν της ρουτίνας ή της απλής διαχείρισης νεκρού πολιτικού χρόνου. Είχε έντονο παρασκήνιο, αντεγκλήσεις και σασπένς, αλλά και επίδειξη μη σοβαρότητας πριν από τα μεσάνυχτα και άκρατης σοβαρότητας μετά από τα μεσάνυχτα.

Είχαμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε συμπεριφορές, συμμαχίες, να σχολιάσουμε, να βγάλουμε συμπέρασμα και νόημα. Δεν εξετάζω εάν καλώς ήρθε το μνημόνιο και άρα είχαμε τη δυνατότητα να τα δούμε όλα αυτά. Το μνημόνιο κακώς ήρθε και τέσταρε τις αντοχές της κοινωνίας, τα αντανακλαστικά της, τα πολιτικά πρόσωπα και προσωπεία και τα δικά τους αντανακλαστικά. Η κοινωνία παίρνει άριστα, με τις δικές της θυσίες πέρασε τον Ρουβίκωνα. Η Βουλή δεν παίρνει άριστα, διότι ουκ ολίγες φορές πέρασε η μπάλα στα χέρια του Ανωτάτου για να παρθούν αποφάσεις, να επιστρέψουν νομοσχέδια και πάει λέγοντας. Δεν νομίζω ότι θα συναντήσουμε στο μέλλον ανάλογες καταστάσεις. Αφενός μεν ελπίζω πως όλοι βγήκαμε σοφότεροι (;) και μάθαμε από τα λάθη μας που μας οδήγησαν στον γκρεμό, αφετέρου, οι μεγάλες βουλευτικές προκλήσεις είναι στο παρελθόν.

Τώρα κρίνει ο λαός και ο καθένας από εμάς το έργο τους, τι αφήνουν πίσω οι βουλευτές που φεύγουν και τι παραλαμβάνουν οι επόμενοι. Η μεγαλύτερη εικόνα, πάντως, οι αντιδράσεις και οι συνεννοήσεις με στόχο την κοινωνική συνοχή, δύσκολα θα ξεχαστούν, όπως δύσκολα θα ξεχαστεί η είσοδος, το πέρασμα και η έξοδος από το μνημόνιο, έστω και στα χαρτιά. Από την άλλη, τέλος, ακόμη και την τελευταία μέρα έβριζαν ο ένας τον άλλο. Οπότε δύσκολα θα δεις βελτίωση…

Διαβάζονται σήμερα

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Μιχάλη Τσικαλά

Σχόλια αναγνωστών

Ελεύθερος ο Γ. Σιαηλής που είχε κριθεί ένοχος στην υπόθεση ΣΑΠΑ

«Καμία έκπληξη πλέον σε αυτόν τον τραγικό τόπο. Εγκληματείστε άφοβα!!!! Αυτούς ψηφίζυμε, αυτοί μας ...»
αηδιασμένος  |  20:28

Ορφανίδης: Η ΣΚΤ δεν απεβίωσε με φυσικά αίτια

«Kαι πάλι στην επικαιρότητα ο μέγας Χριστόφιας, ο κακός δαίμων της Κύπρου! »
knak  |  19:35

Στις 2/11 η επιβολή ποινή στους καταδικασθέντες της Λαϊκής

«Χαιρετισμούς στους δικηγόρους των ανθρώπων που κατακλέψαν χιλιάδες ανθρώπους και υπομονή μέχρι να επιβληθεί ...»
knak  |  19:33

Τσίπρας: Αναλαμβάνω το ΥΠΕΞ για να ολοκληρώσω την συμφωνία των Πρεσπών

«Αν ηταν ενας αξιος σε αυτη την κυβερνηση, ηταν ο Κοτζιας. Αλλα ετσι ειναι στην Ελλαδα. Οι αξιοι τιμωρουνται. ...»
Γιωτας  |  17:20

Μιχάλης Τσικαλάς: Τελευταία Ενημέρωση