ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Μιλάτε σε γυρισμένες πλάτες

Του Μιχάλη Τσικαλά

Του Μιχάλη Τσικαλά

tsikalasm@kathimerini.com.cy

Και το ερώτημα που ξεπροβάλλει είναι, σας νοιάζει; Η απάντηση είναι εύκολη. Τους πολιτικούς η γυρισμένη πλάτη της κοινωνίας, τους νοιάζει φιλολογικώς. Με την έννοια ότι είναι ένα καλό θέμα για συζήτηση η περιδίνηση στην αποχή, στις αιτίες, στις επιπτώσεις, στο υψηλό ποσοστό. Ένα πρώτης τάξεως θέμα, μεταξύ οίνου και τύρου, μικροκουβέντα που δεν οδηγεί πουθενά, ανάλογη του πώς έπαιξε η ομάδα την Κυριακή. Ανάλυση στο πόδι, δίχως ίχνος επιστημονικού περιβλήματος, και στο τέλος η κατάληξη στο συμπέρασμα ότι η ομάδα δεν τραβάει και οι ευθύνες είναι στον προπονητή.

Το αυτογκόλ είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα, συν ότι η ομάδα δεν τραβάει και πέραν της ευθύνης που έχει ο προπονητής. Η απελθούσα Βουλή έβαλε σωρεία αυτογκόλ και περιμένω με ανυπομονησία εκείνα της επόμενης κοινοβουλευτικής ομάδας, με τα πουλέν στην πρώτη γραμμή. Γιατί θα τα ζήσουμε και αυτά με μαθηματική ακρίβεια, εφόσον το σύστημα δεν αλλάζει: ξύλινος λόγος, παλαιά επιχειρήματα και πάει λέγοντας. Είναι μεγάλη η δύναμη του λαϊκισμού και δεν υπολογίζει τη νεότητα του υποψηφίου, τον καταπίνει η δύναμη της δίνης και οι όποιες καλές προθέσεις πάνε περίπατο. Η κοινοβουλευτική ομάδα ως σύνολο δεν τράβηξε, αν και είχε όλα τα φόντα να ξεχωρίσει, εφόσον μέσω του μνημονίου, της δόθηκε η δυνατότητα να κάνει τη διαφορά. Να αντιμετωπίσει τον εαυτό της ως Σώμα, σοβαρά.

Να παίξει με σύστημα και μεθοδικότητα για να περάσει στην κοινωνία το μήνυμα πως υπάρχει ένα δεδομένο επίπεδο σοβαρότητας και πως οι αντιπρόσωποι είναι άξιοι εμπιστοσύνης. Παρόλα αυτά, διαβάζοντας και πάλι τη δημοσκόπηση της «Κ», αντιλαμβάνομαι πως ίσως να μην υπάρχει επιστροφή. Πως η διαβάθμιση είναι δεδομένη και θα πρέπει να αλλάξουν πολλά για να μπορέσει η Βουλή να σταθεί στα πόδια της και πάλι. Ως μεγαλύτερο εμπόδιο, αυτή τη στιγμή εντοπίζω την ατομική ατζέντα. Τον εκάστοτε παίκτη που κατεβαίνει θέλοντας με τη συμπεριφορά του να είναι αυτός στο επίκεντρο και όχι το συνολικό έργο. Το «θέλω», η επιθυμία να αναδειχθεί το ατομικό, είναι επίσης μεγάλη δύναμη, στροβιλισμός και αυτός που καταπίνει άπαντες. Στην πλευρά της κοινωνίας, η δική της ανάγνωση επέρχεται μέσω της αποχής. Η δική της αντίληψη της επιτάσσει να μη δίνει σημασία στην πολιτική πράξη, η οποία δεν είναι πολιτικά συλλογική, είναι ατομική. Να γυρνάει την πλάτη στα τεκταινόμενα και να αποφασίζει τελικά μόνη της για το μέλλον της.

Ο κάθε νέος, ο κάθε ένας κάτω των 60 που δεν έχει αναπαυθεί σε ό,τι έζησε, αλλά θέλει να περάσει τη μάχη της βιοπάλης, όρθιος και αξιοπρεπής, αποφασίζει για τον εαυτό του πως δεν στηρίζεται στην πολιτική αντιπροσώπευση. Όποιος υπολογίζεται ως παραγωγική δυναμική της χώρας, στο μεγαλύτερο ποσοστό του δεν έχει και δεν θέλει να έχει σχέση με αυτή την πολιτική. Κρίνει και κατακρίνει τον λαϊκισμό, τα σκάνδαλα, τον ατομισμό όλων, μη βάζοντας τον εαυτό του στη διαδικασία του ελέγχου. Έχει γυρίσει την πλάτη, ανοιχτά, και όμως οι πολιτικοί συνεχίζουν και του μιλάνε βασιζόμενοι στην πειθώ της τελευταίας στιγμής. Στο σύνθημα. Στο βέβαιο ότι έχουν ορισμένοι εξ αυτών την απάντηση που ζητάνε οι νέοι. Κανείς δεν έχει την απάντηση, έστω και φιλοσοφικά μιλώντας, εφόσον μια και μόνη αλήθεια δεν υπάρχει, ειδικά στην πολιτική και αυτή η αλήθεια είναι τόσο κυπριακή όσο και παγκόσμια.

Αυτά δεν είναι μόνο δικά μας φαινόμενα άλλωστε, τα βιώνουν και άλλες κοινωνίες ίσως και με μεγαλύτερη ένταση. Είναι βέβαιο όμως πως όσο διαιωνίζεται ο λαϊκισμός, το τυχάρπαστο και το εφήμερο στη σκέψη, την κρίση και στη συμπεριφορά, η κοινωνία θα έχει γυρισμένη την πλάτη της. Το ζήτημα είναι, ποιον νοιάζει και τι πραγματικά προτίθεται να κάνει για αυτό, πέραν του να το καταδεικνύει ως πρόβλημα. 

Διαβάζονται σήμερα

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Μιχάλη Τσικαλά

Σχόλια αναγνωστών

Αθώοι Ηλιάδης, Κυπρή στην υπόθεση της Τρ. Κύπρου

«Τέτοιο Κακουργιοδηκίο να τo χαιρόμαστε!!! »
ΑΚΑ  |  10:28

Έριξαν καρφιά στον Πρόεδρο οι ευρωβουλευτές του ΑΚΕΛ

«Ναι, ΑΚΑ, μίλησαν αυτοί που μας κούρεψαν, που έβγαζαν λεφτά στο εξωτερικό για να μην κουρευτούν, αυτοί ...»
Yiannos  |  14:24

Εφεση μετά τον σάλο για την ποινή-χάδι στον παιδεραστή

«Μπορειτε να μας πειτε ποια ειναι η μεγιστη δυνατη ποινη για τα αδικηματα που καταδικαστηκε;»
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ  |  12:42

Στα δυο προεδρικό - ΑΚΕΛ για κυπριακό

«Διερωτούμε πως η σύνταξη επιτρέπει στον ΑΚΑ να γράφει αυτές τις ηλιθιότητες σχεδόν κάθε μέρα.»
CGA  |  09:57

Μιχάλης Τσικαλάς: Τελευταία Ενημέρωση