ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 15:37
 

Για μία ουρά που κουνιέται

Του Μιχάλη Τσικαλά

Του Μιχάλη Τσικαλά

tsikalasm@kathimerini.com.cy

Φαίνεται ο πολιτισμός και το επίπεδο της κοινωνίας από το περιβάλλον που επικρατεί στις φυλακές; Αυτό μπορεί να το υποστηρίζει ένα γνωμικό και μία διάσημη φράση, αλλά η κοινωνία δεν ελέγχεται ως προς το επίπεδό της μόνο από αυτό.

Το κοινωνικό σύστημα έχει πολλές και αλληλοσυνδεόμενες προεκτάσεις, που η δράση ή η μη δράση σε μία από αυτές έχει αντίκτυπο στην αμέσως επόμενη. Επιλέγω να γράψω ένα κείμενο για τα αδέσποτα και να μην ασχοληθώ με την αδέσποτη ψήφο, όσο με τις αδέσποτες κομματικές-πολιτικές εξαγγελίες για τα αδέσποτα.

Αμέσως, η πρώτη σκέψη του γράφοντος για την πρώτη αντίδραση εκείνου που διαβάζει, ίσως και να είναι η τυπική: ας λύσουμε τα υπόλοιπα και θα ασχοληθούμε και με τα αδέσποτα. Λυπάμαι, δεν είναι έτσι, αν έτσι το σκέφτεστε. Τα υπόλοιπα έρχονται, παρέρχονται και επαναλαμβάνονται πάντα και μέσα στο αέναο της διαδικασίας, τα υπόλοιπα της ανύπαρκτης πολιτικής δράσης με τα αδέσποτα σε μία χώρα τόσο μικρή όσο η Κύπρος, πνίγουν εκατοντάδες αθέατους και below the line ανθρώπους, οι οποίοι ουρλιάζουν στα κοινωνικά δίκτυα μπας και τους ακούσει κανείς.

Μάταια. Προσθέτω, λοιπόν, πως το επίπεδο της κοινωνίας κρίνεται εκτός όλων των άλλων και από την παιδεία μας και από τις πολιτικές αποφάσεις που παίρνονται επί του ζητήματος σε επίπεδο αυτοδιοίκησης, αλλά δεν εφαρμόζονται. Ή, το πολύ, εξαντλούνται στη δημιουργία ενός κακήν κακώς καταφυγίου συνεπικουρούμενου από το άβολο ξεκούνημα στην καρέκλα του όποιου υπευθύνου ακούσει το ερώτημα. Και μετά τι; Τίποτα. Το χάος. Είναι καταπληκτικός ο αριθμός, για μία χώρα όπως τη δική μας, επαναλαμβάνω, των αδέσποτων και απίστευτη η τυφλότητα της πολιτείας πάνω στο ζήτημα. Με μεμονωμένες ευαισθησίες και σποραδικές κινήσεις, με άρθρα αραιά και πού σαν το δικό μου, το ζήτημα δεν λύνεται. Και δεν λύνεται γιατί δεν ασχολείται κανείς σοβαρά με ένα ζήτημα που είναι 100% low politics. Και όμως, τόσο κόβει των επικοινωνιολόγων των κομμάτων και τόσα κάνουν.

Ακόμη και ψηφοθηρικά να το έβλεπαν το θέμα, πάλι κερδισμένοι θα έβγαιναν. Αρκεί ένας πολιτικός αρχηγός ή ένα κόμμα να εκπονούσε μία πολιτική για το ζήτημα, ώστε να αποδείξει στη δεξαμενή των ψηφοφόρων-ζωοφίλων πως κάτι κινείται. Αλλά δεν σκέφτονται να το κάνουν ούτε καν για να μαζέψουν πέντε ψήφους, έστω και αν για λιγότερες, γίνονται περισσότερα. Και όχι, δεν πρόκειται να δεχτώ το Κόμμα για τα Ζώα ως φωνή. Ακόμη. Ως φορέα εκπόνησης καταδικαστικών ανακοινώσεων ναι, αλλά και αυτοί, αν κάνουν περισσότερα και δεν τα βγάζουν προς τα έξω, εκείνοι χάνουν. Οι πραγματικά χαμένοι είναι οι άνθρωποι που μέρα νύχτα τρέχουν. Να ταΐσουν, να μαζέψουν από τους δρόμους, να πάρουν από το death row ακόμη ένα αδέσποτο για να το σώσουν. Μεμονωμένα και αθέατα, φτάνουν να κλείνουν σπίτια για όλα αυτά και μην το γελάτε. Για μία ουρά που κουνιέται και για την οποία κανείς δεν μπορεί να κατηγορήσει κανέναν πώς και γιατί θα διοχετεύσει εκεί την αγάπη ή το πάθος του. Μόνιμα, όχι περιστασιακά, όχι μία selfie στα κοινωνικά δίκτυα και πάμε παρακάτω.

Το ζήτημα είναι απλό, στην ολότητά του, κι όποιος πραγματικά ενδιαφέρεται ας μπει στο Facebook για να καταλάβει πόσο χάλια είναι η κατάσταση. Καταληκτικά, και αυτό είναι θέμα παιδείας. Και οι εικόνες, τα βασανιστήρια και όσα κατά καιρούς «σοκάρουν» την κοινή γνώμη με πρωταγωνιστή ένα ζώο, πρέπει να αντιμετωπιστούν όπως και κάθε άλλη πτυχή της ευνομούμενης κοινωνίας. Με νόμους που εφαρμόζονται, με ποινές παραδειγματικές, με σχέδιο και δράση. Διαφορετικά, ας ξεκινήσουμε τις «εκπτώσεις» ζητημάτων θεωρητικώς υποδεεστέρων, όποιο κρίνει ο καθένας ότι είναι «υπόλοιπο», για να καταλήξουμε να ψάχνουμε κάποτε όλοι μαζί, τι πάει λάθος με την κοινωνία μας. 

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Μιχάλη Τσικαλά

Σχόλια αναγνωστών

Τζ. Χούρικαν: Διαφορές υψηλόβαθμων αξιωματούχων παίζονται στο γήπεδο της Τρ. Κύπρου (Βίντεο)

«Κε Hourican, αν η συζήτηση βλάπτει την Τρ. Κύπρου, σκεφτείτε να αλλάξετε δικηγόρους. Ακόμα μπορείτε ...»
Loucas  |  15:18

Το ακριβό διαζύγιο των Μπέζος

«Ολες οι γυναικες θα ηθελαν να ειναι στην θεση της κας μπεζου!!»
Ντόμπρος Κελαήδης  |  06:31

Τζ. Χούρικαν: Διαφορές υψηλόβαθμων αξιωματούχων παίζονται στο γήπεδο της Τρ. Κύπρου (Βίντεο)

«Ο κος Χούρικαν εθελοτυφλεί! Αγνοεί ότι ο σεντερ φορ του γηπέδου ειναι ο κος Πολυβίου. Με την κρίση του ...»
Πανικοδημος  |  10:53

Ξηλώνουν το Ανώτατο Δικαστήριο

«Ο βασικός νόμος της φύσης – και της κοινωνίας – είναι: «ότι δεν ελέγχεται είτε εκρήγνυται είτε ...»
Ai Em  |  09:29

Μιχάλης Τσικαλάς: Τελευταία Ενημέρωση

X