ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Προεδρεύουσα συναίνεση

Του Μιχάλη Τσικαλά

Του Μιχάλη Τσικαλά

tsikalasm@kathimerini.com.cy

Το πρώτο θέμα που αναμένεται να απασχολήσει την επόμενη Βουλή των Αντιπροσώπων, είναι αυτό της Προεδρίας της Βουλής. Μια θέση που προνοεί συναινέσεις και υπερκομματικό χαρακτήρα και που στο παρελθόν την είχαν καταλάβει πολλά και σημαντικά ονόματα της κυπριακής Βουλής. Ο επόμενος Πρόεδρος θα καθίσει στην έδρα μιας νέας κοινοβουλευτικής εποχής.

Όχι τόσο διότι θα έχει βουλευτές από οχτώ κόμματα να κρατήσει σε ισορροπία - αυτό έχει γίνει και παλαιότερα - όσο διότι η εποχή μας δεν έχει καμία σχέση με το παρελθόν. Πόσω μάλλον, και εδώ αυξάνεται κατακόρυφα το ενδιαφέρον, θα κληθούν τη νέα εποχή να την αντικρίσουν και να αναμετρηθούν μαζί της νέοι βουλευτές. Εδώ θα φανεί λοιπόν αν η ανανέωση σε πρόσωπα και η νέα γενιά που δικαίως καυτηρίαζε τις προηγούμενες, έχει να επιδείξει εκείνο το επίπεδο της ωριμότητας ευθύς εξαρχής που θα την κάνει να διαφοροποιηθεί.

Διαφορετικά, άπαντες οι κοινωνικοί δρώντες μένουμε στα ευχολόγια. Τόσο για την αντιστροφή του φαινομένου της αποχής όσο και για την πορεία της ίδιας της χώρας. Οι νέοι βουλευτές, με πράξεις, θα έχουν τη δυνατότητα να πείσουν την κοινωνία πως κάτι αλλάζει και πως η συμμετοχή και όχι η αποχή είναι το ορθόν. Από καταδίκες σχετικές, χορτάσαμε.

Από την άλλη πλευρά και από τα πλέον αρμόδια χείλη, ακούγεται η επωδός για συναίνεση κυρίως στην οικονομία, εφόσον η χώρα βρίσκει και πάλι βηματισμό. Το αν επηρεάζει η νέα Βουλή την οικονομία, και πώς, είναι ένα επίσης μεγάλο θέμα, ανάλογο του πώς η Βουλή επηρεάζει τη στρατηγική για το Κυπριακό. Για την οικονομία, ένα από τα πρώτα νομοσχέδια που έρχονται είναι εκείνο για το κρατικό μισθολόγιο.

Ο «κυπριακός κόφτης», με άλλα λόγια, που αφορά προσαυξήσεις, τιμαριθμική αναπροσαρμογή, αυξήσεις μισθών-συντάξεων και άλλα, εφόσον στόχος είναι η βιωσιμότητα του κρατικού μισθολογίου και όχι να εξοκείλουμε στα βράχια. Η πορεία της νέας κοινοβουλευτικής θητείας, θα συνεχιστεί με μεταρρυθμιστικά νομοσχέδια για τη δημόσια υπηρεσία, προαγωγές, πρώτους διορισμούς και τα συναφή, επέρχεται η cyta με τα νομοσχέδια που θα αφορούν το διαχωρισμό και την αποκρατικοποίηση, νομοσχέδια για τη φορολογία ακινήτων (με τιμές 2013) και ακολουθούν μια σειρά από νομοσχέδια που αφορούν από το ελβετικό φράγκο μέχρι και τη ρύθμιση απεργιών και ωράριο.

Καταληκτικά, είναι ήδη γεμάτα τα χέρια της νέας Βουλής με πολλή και σημαντική δουλειά που πρέπει να γίνει, μέσα σε κλίμα της μεγαλύτερης δυνατής συναίνεσης. Διότι ανακαλώντας τι έγινε κατά το παρελθόν και στην προηγούμενη Βουλή με ορισμένα μόνο από τα νομοσχέδια που αναφέρθηκαν εδώ, αντιλαμβάνεται κανείς τι έπεται. Ειδικά αν επικεντρωθούμε και στα νομοσχέδια που ψηφίστηκαν άρον-άρον πριν από το κλείσιμο της Βουλής για τις εκλογές και τελικά ανέπεμψε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας (καθυστερημένες οφειλές στα κοινωνικά ταμεία, απολύσεις υπαλλήλων κατά απουσίας του από την εργασία του για περίοδο τριών μηνών μετά το πέρας της αναρρωτικής άδειας).

Ας πρυτανεύσει η συναίνεση και ο πολιτικός πολιτισμός ώστε να μη χαθεί η πορεία στην οποία έδωσε τη σκυτάλη με την πλάτη της η χώρα, η κοινωνία, που η ίδια γύρισε τις πλάτες της στις εκλογές. Αυτό το οξύμωρο σχήμα, ας γίνει επιτέλους όχημα προβληματισμού για όλους όσοι θα δώσουν τη διαβεβαίωση και θα συσταθούν σε σώμα, στις 2 Ιουνίου.

Εδώ θα φανεί λοιπόν αν η ανανέωση σε πρόσωπα και η νέα γενιά που δικαίως καυτηρίαζε τις προηγούμενες, έχει να επιδείξει εκείνο το επίπεδο της ωριμότητας ευθύς εξαρχής που θα την κάνει να διαφοροποιηθεί.

 

Διαβάζονται σήμερα

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Μιχάλη Τσικαλά

Σχόλια αναγνωστών

Σε ευθεία ρήξη Νικόλας-Μαλάς

«ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Το Κυπριακό ζήτημα είναι ένα θέμα πολύ πιο σημαντικό από τη Κυπριακή οικονομία, ...»
Ανδρεας Κωνσταντινιδης, ΒΑ, ΜΑ.  |  17:12

Χωρίς αναφορές στο Kυπριακό οι τοποθετήσεις Γκουτέρες

«Αυτό ,για να καταλάβουν κάποιοι πόσο σημασία μας αποδίδει ο διεθνής παράγων.»
Leo  |  09:52

Χ. Γεωργιάδης: Περικόψαμε δαπάνες, δεν επιβάλαμε φόρους

«Η απόλυτη κοροϊδία στην απόγειό της! Οι αποκοπές μισθών και συντάξεων, αντί επιβολής φόρου, είναι πολύ ...»
Ai Em  |  10:00

Ντάισελμπλουμ: Η κυπριακή κυβέρνηση πρότεινε το αρχικό κούρεμα

«Η ιστορία με το πιστόλι δηλαδή παραμύθι ήταν ?»
LEO  |  19:41

Μιχάλης Τσικαλάς: Τελευταία Ενημέρωση