ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 07:25
 

Την ευλογία σου, Δέσποτα

Του Μιχάλη Τσικαλά

Του Μιχάλη Τσικαλά

tsikalasm@kathimerini.com.cy

Δίχως να έχω απομονώσει τίποτα, η απάντηση του προκαθήμενου της Κυπριακής Εκκλησίας σε ερώτηση δημοσιογράφου στον Alpha για την είσοδο του ΕΛΑΜ στη Βουλή, ξεκινάει ως εξής, «Δεν πίστευα ότι θα μπουν μέσα. Μπορώ να πω ότι ικανοποιήθηκα. Να ακούγονται και οι άλλες φωνές. Πολλές φορές χρειάζονται και οι ακραίοι». Λυπάμαι. Όχι γιατί το είπε, αλλά γιατί το πιστεύει. Πιστεύει στη χρησιμότητα ύπαρξης των ακραίων στοιχείων σε μία κοινωνία. Ερώτηση. Πότε ωφέλησε η ύπαρξη καταρχάς και μετέπειτα η δράση ενός ακραίου στοιχείου, σε οποιαδήποτε έκφανση της κοινωνίας; Είναι σύμφωνος ο Αρχιεπίσκοπος, με όλους τους ακραίους που πάνε κάθε Κυριακή στα γήπεδα και σπάνε τα κεφάλια του κόσμου; Είναι ικανοποιημένος από τον ακραίο που βανδαλίζει μία εκκλησία; Με τις ακραίες συμπεριφορές κάθε είδους, τόσο από Ελληνοκυπρίους όσο και από Τουρκοκυπρίους; Από τις ακραίες συμπεριφορές πολιτικών που σκανδάλισαν την κοινωνία; Αντιστρέφω το επιχείρημα. Στην αναγωγή του, χρειάζονται και στα Κατεχόμενα να υπάρχουν ακραίοι ή εκεί απλώς καταδικάζουμε και πάμε παρακάτω; Εκτός και αν «οι δικοί μας» ακραίοι δεν έχουν σχέση με τους ακραίους «των άλλων», όποιοι και να είναι αυτοί οι άλλοι. Πέρα και έξω από χώρους. Διότι το σωστό είναι να βάλεις τον όρο «ακραίος» στη σωστή του διάσταση και νοηματοδότηση. Και το νόημα του τι σημαίνει να είναι κανείς ακραίος, δεν αλλάζει κατά περίπτωση. Δεν μπορεί να μεταβάλλεται από το αν μιλάμε για κάποιον που είναι ακραίος στο γήπεδο ή ακραίος στην κοινωνία και να μη μιλάμε, να μη χαρακτηρίζουμε ακραίο, οποιοδήποτε στην πολιτική.

Είναι ικανοποιημένος από την είσοδο του ΕΛΑΜ στη Βουλή, δήλωσε. Όχι προβληματισμένος, όπως οφείλει και πρέπει να είναι το σύνολο της πολιτικής κοινωνίας, αλλά ικανοποιημένος. Αυτό τι σημαίνει; Σημαίνει, με το φτωχό μου το μυαλό πάντα, πως ικανοποιήθηκε εφόσον αναμένει ότι θα συμβούν ορισμένα πράγματα που θα εκπληρώσουν τον λόγο για τον οποίο είναι ικανοποιημένος ο ίδιος. Εφόσον, δηλαδή, μπήκε το συγκεκριμένο κόμμα στη Βουλή, θα συμβεί αυτό και αυτό και το άλλο, άρα είμαι ικανοποιημένος. Θα περιμένουμε και θα δούμε τι θα κάνει και το συγκεκριμένο κόμμα και ειδικότερα, τι από αυτά θα ικανοποιήσει τον Αρχιεπίσκοπο. Τι περιμένει ο ίδιος, δηλαδή. Ερώτηση: Τι άκουσε, όμως, μέχρι στιγμής από το συγκεκριμένο κόμμα, που του έδωσε την αρχική ικανοποίηση, την οποία εξεδήλωσε και σε ποιο θέμα ακριβώς; Να δούμε τη συνταύτιση της σκέψης. Να ακούγονται και οι άλλες φωνές, δήλωσε. Μόνο που η φωνή της κοινωνίας, η οποία ακούστηκε, Αρχιεπίσκοπε, μέσα από την ψήφο στο ΕΛΑΜ, δεν την άκουσε κανείς. Ούτε εσείς, ούτε τα άλλα κόμματα. Ούτε και κανείς θα ψάξει σοβαρά το γιατί, ώστε να αντιμετωπιστεί η αιτία και όχι το αποτέλεσμα. Κανένας πολιτικός σχηματισμός, που ανήκει σε οποιοδήποτε χώρο, δεν θα έπρεπε να απασχολεί τον Αρχιεπίσκοπο.

Δεν είναι δουλειά του, πλέον. Δεν είναι ο ίδιος η μετεξέλιξη μιας εποχής που είχε τον ηγέτη της, ιστορικά. Δεν μπορεί ο ίδιος να παίρνει θέση, υπέρ της μιας ή της άλλης παράταξης, στο πλαίσιο της θέσης του. Έχοντας όμως απασχολήσει και στο παρελθόν, με πράξεις και με λόγια που πόρρω απέχουν από την εργασία στην υπηρεσία του Κυρίου, κανείς δεν περιμένει και τίποτα λιγότερο από αυτά που άκουσε. Αναμενόμενη η δήλωση του Αρχιεπισκόπου κατ’ εμέ και αυτή η επιβεβαίωση δεν εκφράζει απογοήτευση επειδή ακούστηκε, αλλά επειδή έχουμε χάσει τον μπούσουλά μας ως κοινωνία. Από εκείνους που τίποτα ακραίο δεν τους εκφράζει, που έχουν τη σοφία να μετρούν τα λόγια και τις λέξεις τους, τη συμπεριφορά τους, είναι που περιμένω να κάνουν τη διαφορά. Όχι από εκείνους, όπως ο Αρχιεπίσκοπος, που με ήχο μειλίχιο βγάζει κραυγές, αδιαφορώντας για το περιεχόμενο όσων λέει, τον αντίκτυπο και τις επιπτώσεις, ερχόμενος, εξαιτίας τούτων, στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας κάθε τρεις και λίγο. Αν αυτό θέλει, το καταφέρνει. Κατά τα άλλα, δεν του δίνω περισσότερες από 500 λέξεις με νηφαλιότητα. Και πολλές είναι… Την ευλογία Σου, Δέσποτα, εκεί ψηλά, και βλέπε μας από όσους μιλούν στο όνομά Σου. 

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Μιχάλη Τσικαλά

Σχόλια αναγνωστών

Αναστασιάδης: Να καταθέσουν τις φορολογικές δηλώσεις οι γιατροί

«Το γεγονός ότι ήρθαν απο την Ελλάδα γιατροί, είναι εξαιρετικό. Έχει χαλάσει η πιάτσα των συνδικαλιστών ...»
Ανώνυμος  |  14:19

Αναστασιάδης: Να καταθέσουν τις φορολογικές δηλώσεις οι γιατροί

«ΕΙΝΑΙ ΣΤΟΥΣ ΠΑΝΤΕΣ ΓΝΩΣΤΟ ΟΤΙ ΟΙ ΙΔΙΩΤΕΣ ΓΙΑΤΡΟΙ ΕΙΝΑΙ ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΕΣ ΣΤΗ ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗ!»
Χρίστος Α.  |  13:52

Εφεση στην απόφαση για συντάξεις από ΥΠΟΙΚ και Νομ.Υπηρεσία

«To καλύτερο που θα μπορούσε να γίνει είναι να ανακοινωθούν τα ονόματα όλων αυτών των συνταξιούχων που ...»
ΑΚΑ  |  10:04

Αναστασιάδης: Να καταθέσουν τις φορολογικές δηλώσεις οι γιατροί

«O πρόεδρος του μεγαλύτερου ιατρικού συνδέσμου, φημολογείται ότι διαθέτει τώρα 3 πόρσιε! Για φαντάσου ...»
ΑΚΑ  |  10:01

Μιχάλης Τσικαλάς: Τελευταία Ενημέρωση