ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 00:00
 

Ο Ίκαρος του Κυπριακού

Του Μιχάλη Τσικαλά

Του Μιχάλη Τσικαλά

tsikalasm@kathimerini.com.cy

Η διαδικασία των συνομιλιών είναι και πάλι σε νέα αρχή. Τα καθορισμένα για τον τρέχοντα μήνα ραντεβού μεταξύ των δύο πλευρών, δεν μπορούν να κατανοηθούν ούτε να εξηγηθούν με επακριβώς ανθρώπινα ψυχολογικούς όρους. Μετά το περιστατικό της Κωνσταντινούπολης και τη διένεξη που ακολούθησε, το ψυχολογικό υπόβαθρο για να συνεχιστούν οι συνομιλίες ήταν εκεί. Δεν αναζητήθηκε. Δεν είναι σαν να τσακώνεσαι έστω και περιφερειακά, μέσω τρίτων, με κάποιον και απλώς να μη θες να τον ξαναδείς και δεν τον ξαναβλέπεις και τελείωσε.

Είναι κάπως πιο πολύπλοκα τα πράγματα, αν και ο ανθρώπινος παράγοντας επιφέρει και σπασμένα νεύρα, αλλά και απογοητεύσεις ακόμη και σε αυτό το επίπεδο της πολιτικής. Απλώς δεν βγαίνει προς τα έξω το συναίσθημα, βγαίνει ο ρεαλισμός. Δεν προκρίνεται η ανταπόδοση, αλλά «ο τόπος στην οργή» που δίνεται για να προχωρήσει παρακάτω μία αμιγώς πολιτική διαδικασία, η οποία όμως εν κατακλείδι αφορά στους ίδιους τους ανθρώπους της χώρας, που απευθύνεται και στο συναίσθημά τους. Μέσα σε αυτό το on-off πλέγμα του ενός βήματος μπροστά και μισού πίσω, βρισκόμαστε τώρα. Και έχουμε τέσσερα ραντεβού μεταξύ Αναστασιάδη και Ακιντζί για τον μήνα Ιούνιο, στα οποία θα συζητηθούν τα θέματα που παραμένουν ανοιχτά. Δεν είναι αυτό το σημαντικό. Το σημαντικό είναι πως θα φανεί σε αυτά τα ραντεβού, τι θα γίνει στο μέλλον. Κυρίως δε, αν στέκει ή όχι, το αφήγημα για λύση το 2016, κάτι που παρουσιάζεται ως το επικρατέστερο σενάριο από όλες τις πλευρές και κυρίως από το διεθνές περιβάλλον. Εκεί, δηλαδή, στο πέλαγος των δηλώσεων που πετάει ο Ίκαρος του Κυπριακού. Ωστόσο, σαν ιστορία που σέβεται τον εαυτό της, δεν αλλάζει, αλλά επαναλαμβάνεται.

Τα λάθη του παρελθόντος στο Κυπριακό είναι εύκολο να επαναληφθούν και το συναίσθημα της ευφορίας που τώρα πήγε πρόσκαιρα περίπατο, να πάει και να μην ξανάρθει, οπότε και ο Ίκαρος υπερεκτιμώντας τις δυνάμεις του θα καταποντιστεί και πάλι. Αν πρέπει και διέπεται από κάτι το Κυπριακό, είναι από τον άφατο ρεαλισμό του. Η λύση, καταρχάς, η μετέπειτα ευέλικτη λειτουργία του ενιαίου κράτους, είναι σπαζοκεφαλιές που μόνο μέσα από την καθημερινότητα μπορεί να διαφανεί αν έχουν εφικτή εφαρμογή. Μέχρι τότε, θέλοντας και μη, η συμφωνία θα είναι μόνο λόγια. Λόγια όμως, που τα πόδια τους δεν μπορούν να είναι σαν βελόνες έτοιμες να σπάσουν κάτω από το βάρος συγκεκριμένων αποφάσεων. Λόγια που θα περιγράφουν τη λογική άνοδο, την εφικτή ανύψωση και όχι την αχαλίνωτη πτώση. Το χρονοδιάγραμμα για εμένα, ορίζει τον Σεπτέμβριο ή Οκτώβριο τους μήνες στους οποίους θα μπορέσει κανείς να κρίνει το απόσταγμα όσων θα έχουν λάβει χώρα μέχρι εκείνη τη στιγμή. Περίπου εκείνο το διάστημα, αναμένεται και η έκθεση από την Παγκόσμια Τράπεζα και το ΔΝΤ. Από τα πολλά που ακούμε, γύρω από τα οικονομικά της λύσης, το εδαφικό, το περιουσιακό, οι τεχνοκράτες δεν επιβεβαιώνουν ούτε τα μισά, κρύβοντας για την ώρα αλλά και παράλληλα, τα άλλα μισά. Εντούτοις, οι έχοντες γνώση του πώς ανασυσταίνεται μία οικονομία με τα χαρακτηριστικά των Κατεχομένων, ώστε να ισοσκελιστεί με τη δική μας, κρατάνε μικρό καλάθι. Και πέραν τούτου, ακόμη και να υπάρξει λύση, θα είναι η αρχή μιας μακράς πορείας.

Η προσαρμογή σε διάφορα επίπεδα, θα είναι μία διαρκής «μάχη», την ώρα μάλιστα που η μικρή Κύπρος θα θέλει να είναι πόλος σταθερότητας στην περιοχή. Και θα τη θέλουν να είναι για μία σειρά από λόγους. Εν κατακλείδι, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, έρχονται εξελίξεις στο Κυπριακό. Πιο αργά ή πιο γρήγορα, το χρονοδιάγραμμα είναι για να αναιρείται και να επαναπροσδιορίζεται. Η ουσία των θεμάτων μετράει, η απόφαση μετράει τελικά. Και εκεί όλοι μας, θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί.      

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Μιχάλη Τσικαλά

Σχόλια αναγνωστών

Καμμένος: Η κυβέρνηση προσπαθεί να εγκλωβίσει τις πολιτικές δυνάμεις

«Άσε ρε νούμερο.... Μέχρι προχθές έσταζες μέλι για την κυβέρνηση, τώρα τα χώνεις.... Για τόση αμνησία ...»
Ανώνυμος  |  20:54

Τι έλεγε η έκθεση GRECO για τη διαφθορά στη δικαιοσύνη

«“Θα πρέπει να σημειωθεί πως στο πλαίσιο των συστάσεων η GRECO εισηγήθηκε να εισαχθεί μία εκπαίδευση ...»
Αλκης  |  15:13

Ανεπανόρθωτα εκτεθειμένος ο Μύρων Νικολάτος

«Κελαήδη σε προτρέπω να προσέχεις στις διασταυρώσεις από τα τζιτζίκια!!!»
ΧΓΑ  |  13:50

Γ. Εισαγγελέας: Υπόνοιες για στημένες δίκες στο Ανώτατο

«Η απόλυτη εκδίκηση του Γενικού Εισαγγελέα. Απέδειξε περίτρανα ποιος ευθύνεται για τις αποφάσεις εναντίον ...»
Yiannos  |  10:35

Μιχάλης Τσικαλάς: Τελευταία Ενημέρωση

X