ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Το μικροσκόπιο του αγωγού

Του Μιχάλη Τσικαλά

Του Μιχάλη Τσικαλά

tsikalasm@kathimerini.com.cy

Σε χρόνια παλαιότερα, οι άνθρωποι κοίταζαν μέσα από το μικροσκόπιο για να αναλύσουν τη γύρω τους ζωή. Τη σύσταση, τη δομή, την ύφανση και την όσμωση μεταξύ του ορατού και του αόρατου κόσμου. Τα συμπεράσματα που προέκυπταν, εννοείται πως δεν γίνονταν αβλεπί δεκτά εφόσον υπήρχαν οι εκάστοτε αρτηριοσκληρώσεις σε κοινωνικό και πολιτικό επίπεδο, που αμέσως έτρεχαν να αποκηρύξουν κάθε νέα ανακάλυψη δίχως συζήτηση. Σήμερα στην Κύπρο, ήδη κάποιοι βλέπουν μέσα από το μικροσκόπιο του αγωγού, που μέσα του θα κυλά η όσμωση και η ύφανση του φυσικού αερίου, το μέλλον της χώρας. Συνακόλουθα, είναι έτοιμοι να τρέξουν στους δρόμους φωνάζοντας «εύρηκα» έστω κι αν αυτή η φράση προέρχεται από άλλο πείραμα. Επίσης, και σήμερα, παρατηρούνται και επίγονοι εκείνων που καταδίκαζαν κάθε τι νέο, κάθε άλλη προοπτική πέραν της πεπατημένης. Βιάζονται να ρίξουν το ανάθεμα στον πλούτο της γης, στο φυσικό αέριο, ωσάν να είναι αυτό υπεύθυνο για όλα τα δεινά που θα έρθουν. Προτείνω στάση αναμονής και ψυχραιμία. Δεν είμαι από εκείνους που περιμένουν να πλουτίσουν από τη γη ή από τον αέρα ή από το χρηματιστήριο ή το αέριο. Δεν είμαι από εκείνους που θα έχει εμπλοκή άμεσα με το συμφέρον άλλων να προχωρήσουν οι διαδικασίες για το αέριο όπως-όπως.

Όπως ίσως και ο περισσότερος κόσμος της χώρας. Σε γενικότερο, οικονομικό επίπεδο, ναι είναι μια προοπτική την οποία περιμένω να τη δω να περνάει από τη μελέτη στο αποτέλεσμα ή καλύτερα από την εκτίμηση στο αποτέλεσμα. Κρατώ στάση αναμονής, όπως και κάθε άλλος φαντάζομαι που δεν είναι έτοιμος να διακηρύξει το «Εμιράτο της Κύπρου», για το πώς καταρχάς συνδέεται το αέριο με το Κυπριακό, τι επιπτώσεις θα έχει αν έχει και ποια τα ωφελήματα για το σύνολο της οικονομίας και της κοινωνίας. Τα ερωτήματα που εγείρονται είναι πολλά, ανάλογα και των ποδιών που ενυπάρχουν στο βυθό της ΑΟΖ και περιμένουν να βγουν στη στεριά για να ξεμουδιάσουν. Σε αυτό το πλαίσιο δεν δέχομαι ότι δεν υπάρχει σύνδεση του αερίου, πια, με το Κυπριακό. Δεν λέγαμε ναι σε μια πολυμερή στο εξωτερικό για να μη βρεθούμε με μια μεγάλη ατζέντα θεμάτων στο χέρι και μας πιέσουν να τα κλείσουμε όπως-όπως. Δεκτό. Μπορούμε να λύσουμε όπως-όπως το Κυπριακό για να προχωρήσει ανεμπόδιστα η εκμετάλλευση του αερίου; Είναι ένα αγαθό που για να μην καταλήξουμε να το αναθεματίζουμε ποικιλοτρόπως πρέπει να ακολουθήσουμε σοβαρά μοντέλα διαχείρισης, σαν και αυτά των εμπειρότερων χωρών στο εξωτερικό. Είναι μια μελλοντική ευκαιρία η οποία έρχεται να μας βρει από το παρελθόν στο μέλλον. Έγινε πολύ δουλειά για να κατοχυρώσει έγκαιρα η Κύπρος την ΑΟΖ της και να μπορέσει σήμερα να βρίσκεται σε επίπεδο διαπραγμάτευσης με μεγάλες εταιρείες. Αποφεύγω δε τη λέξη κολοσσός ως προς τον προσδιορισμό της εταιρείας, εφόσον τονίζει προς το υποδεέστερο τη διαπραγμάτευση μας ως χώρα.

Εκείνοι κολοσσοί, εμείς τι; Νάνοι; Δεν είναι ωφέλιμο να καλλιεργούμε όνειρα στον κόσμο πως θα έρθει μια μέρα που θα κυκλοφορούμε πάμπλουτοι και πως το βιοτικό μας επίπεδο θα ανέβει κατακόρυφα. Καλά να είμαστε να τα δούμε, αλλά αν το πεις τώρα αυτό στον δρόμο θα σου απαντήσουν «και εμείς καλώς σας ήβραμε». Η κοινωνία έχει τα δικά της, τις ανάγκες της, την καθημερινότητα και κυρίως τις επιφυλάξεις τις. Αυτά δεν συνάδουν με τα συμφέροντα των εταιρειών που εκδηλώνουν ενδιαφέρον για το αέριο, που επίσης θα πρέπει όμως με τη σειρά τους να συνάδουν με τα συμφέροντα του κράτους μέσα στην ΑΟΖ και με τα συμφέροντα άλλων κρατών γύρω από το γκάζι. Το τι θα κάνουμε τώρα με τα χρήματα που θα έρθουν, όταν έρθουν, μάλλον καλό θα είναι να το ξέρουμε από πριν. Όλο το σχέδιο που υπάρχει, που τώρα είναι στα σκαριά και που θα πρέπει να αποκαλυφθεί όταν οι εκτιμήσεις από τις εταιρείες γίνουν προσφορές. Μέχρι τότε, ας επικεντρωθεί το μικροσκόπιο στα απλά της καθημερινότητας, που πάντα χρειάζεται περισσότερη δουλειά για να βελτιωθούν. 

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Μιχάλη Τσικαλά

Σχόλια αναγνωστών

Τα είπε με Ακιντζί ο Άντρος

«Κελαήδη πάλιν δεν πήρες τα χάπια σου.»
ΧΧΧ  |  08:01

Τα είπε με Ακιντζί ο Άντρος

«....ατε, ατε, ατε...ακομα να ακουσουμε το κρα κρα του αντρου, δηλαδη την καταβαρθρωση της δικης μας ...»
Ντόμπρος Κελαήδης  |  07:38

Τα είπε με Ακιντζί ο Άντρος

«....ατε, ατε, ατε...ακομα να ακουσουμε το κρα κρα του αντρου, δηλαδη την καταβαρθρωση της δικης μας ...»
Ντόμπρος Κελαήδης  |  07:38

Καμμένος: Η κυβέρνηση προσπαθεί να εγκλωβίσει τις πολιτικές δυνάμεις

«Άσε ρε νούμερο.... Μέχρι προχθές έσταζες μέλι για την κυβέρνηση, τώρα τα χώνεις.... Για τόση αμνησία ...»
Ανώνυμος  |  20:54

Μιχάλης Τσικαλάς: Τελευταία Ενημέρωση

X