ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 11:44
 

Έρχεται χειμώνας…

Του Μιχάλη Τσικαλά

Του Μιχάλη Τσικαλά

tsikalasm@kathimerini.com.cy

Το μόνο κακό στο τελευταίο βήμα του καλοκαιριού είναι το πρώτο βήμα του χειμώνα. Με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, όσα συσσωρεύτηκαν λόγω αδράνειας, επανέρχονται με δριμύτητα και πολλαπλασιασμένα ως γεγονότα, που θα τα βρούμε μπροστά μας. Μόνο και κάτω να τα βάλεις, έστω να τα απαριθμήσεις, αντιλαμβάνεσαι πως οι εξελίξεις αναμένεται ναι μεν να είναι ενδιαφέρουσες αλλά η μία θ’ ακολουθεί κατά πόδας την άλλη. Θα έχουμε το Brexit με την ενεργοποίηση του άρθρου 50, που θα το έχουμε πέραν της παρασκηνιακής βούλησης των Βρετανών να το τραβήξουν πίσω. Μια πρώτη Σύνοδος χωρίς τη Βρετανία, να δουν πώς θα χειριστούν την κατάσταση οι 27. Τώρα μένει να φανεί αν θα το περάσει η Μέι από τη Βουλή ή όχι, ποια τελικά θα είναι η αντίδραση Σκωτίας, Ιρλανδίας και μετέπειτα σε όλη την Ευρώπη. Θα έχουμε τις εκλογές στην Αμερική, που με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, είναι ένα παγκόσμιο γεγονός και με πολλές επιπτώσεις. Αμερική από Αμερική έχει διαφορά και αυτή την κάνει η διαχείριση της εξουσίας από τον εκάστοτε πλανητάρχη.

Με την αποχώρηση Ομπάμα, επικοινωνιακά τουλάχιστον, χάνει μεγάλο μέρος της συμπάθειας που κατάφερε η χώρα να κερδίσει μετά την αλησμόνητη διακυβέρνηση Μπους. Εχθρός του κακού το χειρότερο. Τώρα, με τον Τραμπ να είναι πρωτοδεύτερο άλογο στην κούρσα των δημοσκοπήσεων, τα δεδομένα είναι ανοιχτά και προβλέψεις δεν γίνονται. Θα έχουμε εξελίξεις στο κυπριακό. Ήδη από τα μέσα του τρέχοντος μηνός, όλες οι κρίσιμες περίοδοι που είδαν με πηχυαίους τίτλους να παίζουν πρωτοσέλιδα κατά το παρελθόν, θα βρουν τη δικαίωσή τους. Πιο κοντά ή πιο μακριά από ποτέ, θα δείξει προς τα πού κοιτάνε οι δύο πλευρές αλλά τουλάχιστον μια δική μου ευχή εκπληρώθηκε. Ήδη βγήκε τουλάχιστον μια εφημερίδα και πέρασε στην επίθεση προς Αναστασιάδη για το Κυπριακό, από τα παραπολιτικά στο πρωτοσέλιδο.

Αυτό είναι πιο έντιμο, ώστε να ξέρουμε πού στέκει ο καθένας και ειδικά εκείνοι που δεν αντέχουν να περιμένουν για να αποφασίσουν και που θέλουν πριν ο αλέκτωρ λαλήσει να πάρουν θέση. Θα έχουμε επίσης εξελίξεις τόσο στο ενεργειακό μέτωπο, πέραν του Ισραήλ-Τουρκίας αλλά και στο μέτωπο της βίζας για Τούρκους πολίτες. Το ένα θέμα ενυπάρχει μέσα στο άλλο και εξαρτάται σε ίσο βαθμό και ένταση. Τι να αφήσεις; Ενώ η Άγκυρα πιέζει για το θέμα, παράλληλα απειλεί πως θα αφήσει ανεξέλεγκτες τις μεταναστευτικές ροές, ώστε να κατακλυστεί η Ευρώπη από εικόνες που λόγω καλοκαιριού όλοι μας τους γυρίσαμε την πλάτη, άλλος λιγότερο και άλλος περισσότερο. Επίσης, θα τραβήξει επί μακρόν το θέμα με τις τηλεοπτικές άδειες στην Ελλάδα, όταν μετά τις τέσσερις που δόθηκαν, επικρέμαται ένα γρίφος αναφορικά με το μέλλον των καναλιών που δεν πήραν άδεια αλλά και για τις επιπτώσεις στους συνεργαζόμενους σταθμούς στην Κύπρο.

Οι 90 μέρες μέχρι να «πέσει μαύρο» ήδη μετράνε αντίστροφα και ήδη έπεσαν οι πρώτες «απειλές» προς τον πάροχο ψηφιακού σήματος πως αν δεν πέσει το σήμα, θα παρέμβει το κράτος. Μιλάμε για μεγάλες στιγμές, για άλλη μία φορά. Και έχουμε και δημοτικές στη μέση, με τα κόμματα κυρίως της αντιπολίτευσης να κινούνται και να κινούν νήματα, προς τις Προεδρικές, τακτική από την οποία δεν μπορεί να ξεφύγει ούτε ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Αν και για τη δική του υποψηφιότητα, δεν θα μετρήσουν οι κομματικοί συσχετισμοί αλλά τα αποτελέσματα σε μια σειρά από θέματα. Τούτων λεχθέντων, τα κεφάλια μέσα και καλό χειμώνα να έχουμε, γιατί θα είναι μακρύς και δύσκολος.

Διαβάζονται σήμερα

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Μιχάλη Τσικαλά

Σχόλια αναγνωστών

Εγκρίθηκε ο Προϋπολογισμός του 2019

«ΑΚΕΛ, ΕΔΕΚ, Συμμαχία Πολιτών, Οικολόγοι, ΕΛΑΜ: οι ατυχήσαντες!»
ΑΚΑ  |  11:28

Αθώοι Ηλιάδης, Κυπρή στην υπόθεση της Τρ. Κύπρου

«Τέτοιο Κακουργιοδηκίο να τo χαιρόμαστε!!! »
ΑΚΑ  |  10:28

Έριξαν καρφιά στον Πρόεδρο οι ευρωβουλευτές του ΑΚΕΛ

«Ναι, ΑΚΑ, μίλησαν αυτοί που μας κούρεψαν, που έβγαζαν λεφτά στο εξωτερικό για να μην κουρευτούν, αυτοί ...»
Yiannos  |  14:24

Εφεση μετά τον σάλο για την ποινή-χάδι στον παιδεραστή

«Μπορειτε να μας πειτε ποια ειναι η μεγιστη δυνατη ποινη για τα αδικηματα που καταδικαστηκε;»
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ  |  12:42

Μιχάλης Τσικαλάς: Τελευταία Ενημέρωση