ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Αντί της δίκαιης κοινωνίας

Του Μιχάλη Τσικαλά

Του Μιχάλη Τσικαλά

tsikalasm@kathimerini.com.cy

Το καλό βιβλίο δεν κρίνεται, λένε, από το εξώφυλλο. Από τα πλουμίδια του, τις συνθέσεις εξωφύλλου και οπισθόφυλλου και πάει λέγοντας. Ούτε καν από τον τίτλο του, αν και καλό είναι να υπάρχει το στοιχείο του «πιασάρικου» για να πιάσεις τον αναγνώστη, όπως επίσης λένε. Κρίνεται από το περιεχόμενο, από το δυνατό του ξεκίνημα από το εντυπωμένο στο μυαλό του αναγνώστη τέλος, όταν γυρίσει την τελευταία σελίδα και το κλείσει.

Στο ενδιάμεσο, σελίδα τη σελίδα, συμπαρασύρεσαι με τον ήρωα/ήρωες και είτε κάνεις το ταξίδι μαζί τους ή εκνευρίζεσαι από την ανοησία και το κλείνεις. Εντούτοις, για το βιβλίο του πρώην ΠτΔ Δημήτρη Χριστόφια, τίποτα από τα ανωτέρω δεν ισχύει. Και δεν ισχύει γιατί δεν ήθελε ο ίδιος να ισχύσουν. Δεν τον ενδιαφέρει το εξώφυλλο, τα πλουμίδια, το ταξίδι των ηρώων στο ενδιάμεσο, ούτε το τέλος. Μόνο η άποψή του.

Εκείνο που ήθελε είναι να τα πει, να τα βγάλει από μέσα του, τώρα και τίποτα πέραν τούτου. Δεν το έχω διαβάσει αλλά έχω την άποψη πως θα έπρεπε να υπήρχε μια απόσταση, πως βιάστηκε και αυτό κρίνω καταρχήν. Μετέπειτα, δεν θυμάμαι τον ίδιο να προβαίνει σε αυτοκριτική τότε που ήταν αρχηγός κράτους και με τα όσα έγιναν, θα το κάνει τώρα μέσα από το βιβλίο του; Καλύτερα θα ήταν και η μεγάλη εικόνα της κοινωνίας θα είχε διαφορετική άποψη αν είχε χειριστεί διαφορετικά τα σημαντικά γεγονότα της διακυβέρνησής του.

Δεν άφησε τον χρόνο να περάσει, να μπει ανάμεσα σε εκείνον και την περίοδο της διακυβέρνησής του ένα διάστημα, πέραν του ότι πάει και πιο πίσω το βιβλίο, ώστε να καταγράψει τη δική του εποχή με «παγωμένη σκέψη». Χωρίς δηλαδή τη θέρμη γεγονότων που με τον έναν ή τον άλλο τρόπο ακόμη είναι νωπή η επίδρασή τους στην κοινωνία. Διότι, είτε το θέλει είτε όχι η πλευρά του κ. Χριστόφια, η διακυβέρνησή του συνταυτίστηκε με το Μαρί και την κατάρρευση της οικονομίας. Ενδιαμέσως, σαφώς και υπήρξαν και αποφάσεις, κινήσεις και πολιτικές προθέσεις που είχαν γνώμονα το κοινό καλό, παρόλα αυτά, και τα τρία προαναφερόμενα στοιχεία δεν είναι ικανά να αντιπαρατεθούν απέναντι στο Μαρί και στην οικονομία. Το δε ταξίδι των ηρώων, ξεκίνησε από το τέλος.

Βιάστηκε ο Δημήτρης Χριστόφιας και η βιάση του αυτή φανερώνει έλλειψη υπομονής. Όπως και με ηγέτες που πριν προλάβουν να τελειώσουν τη θητεία τους, έχουν ήδη εκδώσει τη δική τους εκδοχή των πραγμάτων. Βιβλίο, ένας πολιτικός βγάζει αφού αφήσει τον χρόνο να κυλίσει, να γίνει αποτίμηση έργου και συνακόλουθα σύγκρισης με επερχόμενες κυβερνήσεις, και στην πορεία καταθέτουν την άποψή τους.

Αυτό κάνουν οι περισσότεροι, ενώ όσοι αισθάνονται «αδικημένοι» προστρέχουν να πουν τη δική τους εκδοχή πρόωρα. Έστω και αν ο ίδιος έχει 40 και πλέον χρόνια στο πολιτικό μετερίζι. Δεν έγραψε μόνο για την πολιτική και ιστορική διαδρομή της Κύπρου και τα γεγονότα αυτής, αλλά και για τα δικά του. Μάλιστα, λέγεται πως μεγάλο είναι το μέρος του βιβλίου που αφορά τη διακυβέρνησή του. Και πώς χειρίστηκε επικοινωνιακά εκείνη την περίοδο; Τι διαφορετικό θα έχει να πει τώρα, αν δεν εμπεριέχεται και η αστοχία, το λάθος, η αυτοκριτική; Περιμένω να το διαβάσω για να δω, όχι ιστορικές αλήθειες, αλλά αν ο άνθρωπος Χριστόφιας βγήκε στο προσκήνιο αντί του πολιτικά ορθού, αριστερού, Δημήτρη. Αν τελικά θα είναι εκείνος δίκαιος με την κοινωνία, αντί της δίκαιης κοινωνίας που αποδείχθηκε όνειρο απατηλό.

 

Διαβάζονται σήμερα

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Μιχάλη Τσικαλά

Σχόλια αναγνωστών

Εντοπίστηκαν 40 μετανάστες στην περιοχή του Κάτω Πύργου

«Στείλετε πίσω όλους αυτούς που αποδεδειγμένα είναι ψεύτες και εξυπηρετούν αλλότριους σκοπούς. Και αυ ...»
ΑΚΑ  |  09:49

Παυλόπουλος: Δε νοείται συνομοσπονδία με τη μορφή που κάποιοι θα ήθελαν

«ΣΕΒΑΣΜΟΣ ΚΑΙ… ΥΠΝΟΒΑΣΙΕΣ Σήμερα, η Κυπριακή Δημοκρατία είναι σεβαστή ανά το παγκόσμιο επειδή, πρωτίστως, ...»
Ανδρεας Κωνσταντινιδης, Β.Α., Μ.Α.  |  12:16

Βαφτίζουν ως «χαλλούμι» λευκό τυρί από αγελαδινό γάλα

«Συνεχίζεται να επιδοτείτε τους εκατομμυριούχους αγελαδοτρόφους ρε αρνιά, μόλις πρόσφατα αποκαλύφθηκε ...»
Αρμαγεδών  |  08:07

Κόκκινο Γεωργιάδη για τη μείωση φορολογίας στα καύσιμα

«Mήπος ο κύριος θέλει να γίνε της... Γαλλίας???!!!»
ΑΚΑ  |  21:29

Μιχάλης Τσικαλάς: Τελευταία Ενημέρωση