ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 12:39
 

Ξέρει ο Μπαν γκι Μουν από Κύπρο;

Του Μιχάλη Τσικαλά

Του Μιχάλη Τσικαλά

tsikalasm@kathimerini.com.cy

Μια από τις απορίες που είχα πάντα, η οποία κατά το μάλλον ή ήττον λύεται όσο περνάει ο καιρός, ήταν αν έχουν επαφή με την πραγματικότητα προσωπικότητες που ηγούνται κεφαλαιωδών οργανισμών ανά το παγκόσμιο.

Οι οποίοι οργανισμοί, μεταξύ άλλων, δυο-τρία πράγματα έχουν βέβαια : την ανεξάντλητη δημιουργία γραφειοκρατίας, τις προσλήψεις που κάνουν για να στελεχωθούν και τα κτίρια στα οποία στεγάζονται και τα οποία είναι γιγαντιαίων διαστάσεων. Θυμάμαι, ας πούμε, την πρώτη φορά που μπήκα στο κτίριο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ή του Ευρωκοινοβουλίου ή σε άλλα κτίρια που κοσμούν τις Βρυξέλλες και απασχολούν κόσμο, ότι έπαθα σοκ.

Πώς μπορεί, άνθρωποι που κινούνται σαν τις μέλισσες, με χιλιάδες μικρομέγαλα γραφεία, το ένα πάνω στο άλλο, να εκπονούν πολιτικές και δη, να προτείνουν λύσεις που να φτάνουν μέχρι και τον τελευταίο Ευρωπαίο; Θα μου πείτε, έρχονται και από τον «έξω» κόσμο και μπαίνουν μέσα στα γραφεία, δεν φύτρωσαν εκεί. Να μου επιτρέψετε να σας πω ότι εκεί δημιουργούνται μικροκλίματα-μικροπεριβάλλοντα.

Πώς δουλεύουν οι μέλισσες, τα μυρμήγκια; Το ίδιο.Η μικρότερη λειτουργός όσες φορές και να πήγα στις Βρυξέλλες, άγεται και φέρεται ωσάν να μην της πολυμιλάς για ώρα, γιατί την περιμένει ο Γιούνκερ για φαγητό και δεν προλαβαίνει. Κάτι που το είδα να αυξάνεται, καθώς ανεβαίναμε στην ιεραρχία των γνωριμιών.

Μέσα λοιπόν σε αυτά τα μικροκλίματα, παίρνονται 100% γραφειοκρατικές αποφάσεις, που επηρεάζουν εκατομμύρια κόσμου.Με το φτωχό μου το μυαλό, λέω πως αν δεν μικρύνει η απόσταση μεταξύ των γραφείων στις Βρυξέλλες και της γειτονιάς στις ευρωπαϊκές πόλεις, θα ζήσουμε ζοφερές μέρες, αν δεν τις ζούμε ήδη. Η απόσταση αυτή δημιουργεί μια ψευδή ασφάλεια για τους ευρισκόμενους στις Βρυξέλλες, όσο και για τους ευρισκόμενους στα γραφεία του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, εφόσον λείπει το βίωμα ; η επιτόπου ψηλάφηση της καταστάσεως.

Εγώ αναρωτιέμαι και δεν το λέω υπό τύπο αστείου. Ξέρει πού πέφτει η Κύπρος, ο Μπαν γκι Μουν; Είναι θέμα μεγεθών. Αυτός είναι επικεφαλής ενός παγκόσμιου Οργανισμού, για όσο είναι μέχρι να αλλάξει και ασχολείται μεταξύ χιλιάδων άλλων και με μια γωνιά της Γης. Την ίδια αμφιβολία, μου έχουν εκφράσει και πολιτικά πρόσωπα, έτσι για να έχουμε όλη την εικόνα. Πού μας οδηγεί αυτό; Πως η εμπλοκή του στο Κυπριακό, όποια και να είναι, θα είναι θεσμική.

Το Κυπριακό, αν το ξέρει και ό,τι ξέρει, το διάβασε σαν ιστορία. Δεν το βίωσε, δεν ήρθε να δει από κοντά την καθημερινότητά του. Κι αν έρθει όπως είχε έρθει και ο Κόφι Ανάν, θα αισθανθεί την ίδια αμηχανία που αισθάνθηκε και ο τελευταίος όταν κλαίγανε και του φιλούσανε τα χέρια οι μανάδες των αγνοούμενων, μιλώντας του σε μια γλώσσα που δεν υπήρχε περίπτωση να καταλάβει. Άλλη η γλώσσα μας, τελικά. Η δική μας με την οποία διαχειριζόμαστε το Κυπριακό, που λέμε τα δικά μας εντός, κι άλλη η γλώσσα της γραφειοκρατίας και της επίλυσης προβλημάτων εκ του μακρόθεν.

Δεν θα μπορούσε να είναι διαφορετικά. Ναι, ο ΟΗΕ, η ΕΕ, δεν θα μπορούσε να είναι ένα μικρό, διώροφο, κτίριο. Δεν αντιλέγω. Από την άλλη, όμως, τα εκατοντάδες χιλιάδες γραφεία σήμερα, οι εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι που δουλεύουν για χίλια διαφορετικά θέματα, αν μη τι άλλο, στο τέλος καταλήγουν να είναι απρόσωποι και οι αποφάσεις τους να μοιάζουν με τελεσίγραφα.

Ας τα βρούμε λοιπόν μεταξύ μας, να μιλήσουμε εμείς την ίδια γλώσσα γιατί όποια και να είναι η λύση, είτε ναι πούμε είτε όχι, πρώτοι εμείς θα νιώσουμε τι σημαίνει. Και μέχρι να στείλουμε και το χαμπάρι έξω και να φτάσει σε αυτούς, θα πάρει χρόνο. Φευ! Εδώ το password του wi-fi έψαχνα και με έστελνε ο ένας στον άλλο, φανταστείτε δηλαδή…

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Μιχάλη Τσικαλά

Σχόλια αναγνωστών

Το ακριβό διαζύγιο των Μπέζος

«Ολες οι γυναικες θα ηθελαν να ειναι στην θεση της κας μπεζου!!»
Ντόμπρος Κελαήδης  |  06:31

Τζ. Χούρικαν: Διαφορές υψηλόβαθμων αξιωματούχων παίζονται στο γήπεδο της Τρ. Κύπρου (Βίντεο)

«Ο κος Χούρικαν εθελοτυφλεί! Αγνοεί ότι ο σεντερ φορ του γηπέδου ειναι ο κος Πολυβίου. Με την κρίση του ...»
Πανικοδημος  |  10:53

Ξηλώνουν το Ανώτατο Δικαστήριο

«Ο βασικός νόμος της φύσης – και της κοινωνίας – είναι: «ότι δεν ελέγχεται είτε εκρήγνυται είτε ...»
Ai Em  |  09:29

Επαναβεβαίωση θέσεων από το Foreign Office για το Κυπριακό

«Αυτοκλιτοι και εντεταλμένοι πρέπει να απομονωθούν και να εκτεθούν δημόσια .»
Στέλιος Στυλιανού  |  17:33

Μιχάλης Τσικαλάς: Τελευταία Ενημέρωση

X