ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Δεν περιγράφω άλλο

Του Μιχάλη Τσικαλά

Του Μιχάλη Τσικαλά

tsikalasm@kathimerini.com.cy

Η πολιτική και μεταξύ μας επί παντός τοποθέτηση του Αρχιεπισκόπου Χρυσόστομου, είναι πέραν των δικών του χωραφιών, τα οποία ούτως ή άλλως, έχουν τα δικά τους προβλήματα. Αλλά η τακτική αυτή, είναι συνηθισμένη ανάμεσα σε θεσμούς.

Όταν ο πρώτος έχει προβλήματα στο εσωτερικό του, βρίσκει προβλήματα στον δεύτερο, στον τρίτο, για να πετάξει εκεί την μπάλα, κι όλα αυτά μετουσιώνονται σε παιχνίδια εξουσίας και επικράτησης του ισχυρότερου. Βασικός στόχος είναι να φύγουν από εμάς οι προβολείς της δημοσιότητας και να δείξουν αλλού. Από αυτή την άποψη, το να λέει ο Αρχιεπίσκοπος για το Κυπριακό, είναι εφάμιλλο του να λέει ο Μουρίνιο για το Κυπριακό.

Η σχέση του δεύτερου με το εθνικό μας θέμα είναι ανάλογη της σχέσης που στην πραγματικότητα έχει και ο πρώτος. Άσχετο αν επιφυλάσσει για τον εαυτό του πάντοτε, τον ρόλο εκείνου που επηρεάζει πρόσωπα και καταστάσεις. Ειδικά την ώρα όμως, που για άλλη μια φορά η Εκκλησία βρίσκεται στο επίκεντρο και με τις αποκαλύψεις που αφορούν τον Λεμεσού Αθανάσιο να είναι επαναλαμβανόμενες, τότε υπάρχει θέμα. Και υπάρχει θέμα με τον συγκεκριμένο θεσμό, της Εκκλησίας, εκτός κι αν οι συμπεριφορές ορισμένων απλώς καταγράφονται και δεν απασχολούν περαιτέρω κανέναν.

Δεν κοιτάμε τα του οίκου μας δηλαδή, δεν έχουμε άποψη για τα όσα συμβαίνουν εντός της Εκκλησίας, αλλά για το Κυπριακό ας πούμε έχουμε άποψη. Και μάλιστα προκαταβολική, ενώ οι συνομιλίες είναι σε εξέλιξη. Αν η Εκκλησία και ο Αρχιεπίσκοπος συγκεκριμένα έχουν ήδη αποφασίσει για τις εξελίξεις, δεν χάνουν σε τίποτα να βγουν και να αναθεματίσουν από τώρα το αποτέλεσμα.

Να μην σπαταλάνε άδικα ενέργεια και οι Αναστασιάδης-Ακιντζί αλλά και να μην προσδοκά ο λαός τσάμπα και βερεσέ, αναφορικά με το ότι κάποτε θα υπάρξει λύση στο Κυπριακό. Από την άλλη, κάθε τι που γράφεται ως κριτική για τον ρόλο της Εκκλησίας στην κοινωνία, είμαι πεπεισμένος πως δεν οδηγεί πουθενά, βρίσκοντας έτσι πλήρη εφαρμογή το «φωνή βοώντος».

Γράφω και ξέρω εκ των προτέρων πως και η Εκκλησία θα κάνει το ίδιο μ’ εμένα. Φρονώ όμως, πως δεν θα έκανε το ίδιο ο Αρχιεπίσκοπος, αν η τ/κ θρησκευτική ηγεσία έβγαινε και καταδίκαζε εκ των προτέρων τις συνομιλίες, αν η τ/κ θρησκευτική ηγεσία έριχνε νερό στον μύλο της διχόνοιας με δικές της δηλώσεις. Τότε, θα έπαιρνε θέση ο Αρχιεπίσκοπος αλλά ποια θα ήταν πράγματι; Θα κατηγορούσε την τ/κ θρησκευτική ηγεσία για μισαλλοδοξία μήπως;

Για αμετροέπεια ίσως; Από την άλλη, υπάρχουν και εκείνες οι ομάδες ανθρώπων που βλέπουν και κρίνουν ανάλογα και εκείνες από την πλευρά τους. Γι’ αυτό και βγάζω το καπέλο στον Οργανισμό Προβληματισμού για τον Εκσυγχρονισμό της Κοινωνίας (ΟΠΕΚ), που με σχετική του ανακοίνωση απάντησε επί της ουσίας του ζητήματος και των όσων λέει ο Αρχιεπίσκοπος, για το Κυπριακό.

Παραθέτω το εξής απόσπασμα από σχετική ανακοίνωση: «Η άκριτη υιοθέτηση από τον Αρχιεπίσκοπο στόχων που είναι καταφανώς ανέφικτοι σε διάφορες πτυχές του Κυπριακού (όπως στο Εδαφικό) μειώνει το κύρος του ως προϊσταμένου ενός θεσμού, υποδαυλίζει τη διχόνοια ανάμεσα στους Ελληνοκυπρίους, και υπηρετεί ακραίες πολιτικές δυνάμεις του τόπου.

Η προαναγγελία από τον ίδιο για απόρριψη ενός σχεδίου λύσης – ενώ απέχουμε ακόμη από το ενδεχόμενο της υπογραφής συμφωνίας και την προσφυγή στον λαό – αποτελεί άστοχη αμετροέπεια που ωθεί την κοινωνία να υποθέσει ότι ο Αρχιεπίσκοπος ενεργεί ως πολιτικός με θέσεις που υπηρετούν την άρνηση και τη στασιμότητα». Είναι αυτό ακριβώς που θα έλεγε ο αθλητικογράφος: Δεν περιγράφω άλλο…

Διαβάζονται σήμερα

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Μιχάλη Τσικαλά

Σχόλια αναγνωστών

Ολοκληρώθηκαν οι δημόσιες ακροάσεις της Ερευνητικής για το Συνεργατισμό

«Αγαπητοί Επίτροποι, ετοιμαστείτε για το Εύγε ή για το Γιουχάϊσμα!!! »
ΑΚΑ  |  12:26

Εγκρίθηκε ο Προϋπολογισμός του 2019

«ΑΚΕΛ, ΕΔΕΚ, Συμμαχία Πολιτών, Οικολόγοι, ΕΛΑΜ: οι ατυχήσαντες!»
ΑΚΑ  |  11:28

Αθώοι Ηλιάδης, Κυπρή στην υπόθεση της Τρ. Κύπρου

«Τέτοιο Κακουργιοδηκίο να τo χαιρόμαστε!!! »
ΑΚΑ  |  10:28

Έριξαν καρφιά στον Πρόεδρο οι ευρωβουλευτές του ΑΚΕΛ

«Ναι, ΑΚΑ, μίλησαν αυτοί που μας κούρεψαν, που έβγαζαν λεφτά στο εξωτερικό για να μην κουρευτούν, αυτοί ...»
Yiannos  |  14:24

Μιχάλης Τσικαλάς: Τελευταία Ενημέρωση