ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 12:29
 

Είναι πρόβλημα να είμαστε αυθεντίες

Του Μιχάλη Τσικαλά

Του Μιχάλη Τσικαλά

tsikalasm@kathimerini.com.cy

Εκείνο που διακρίνω όλο και περισσότερο ανάμεσά μας, είναι η άνοδος της αυθεντίας ως προς το τι είναι καλύτερο να γίνει για το Κυπριακό. Ένα πρόβλημα που μετράει πάνω από 40 χρόνια, που μεγάλωσε ανθρώπους χωρίς μνήμες και που το αναγνωρίζουν ως πρόβλημα χωρίς εικόνα για να το συνδέσουν, ένα πρόβλημα που απασχόλησε πολλάκις τη διεθνή σκηνή και που στο πέρασμα του χρόνου μεταλλάχθηκε και δεν είναι στην πρώτη γραμμή ως θέμα εισβολής και κατοχής από την Τουρκία.

Αν ήταν έτσι, δεν θα έλεγε ο Γιούνκερ για παράδειγμα, πως η παρούσα είναι η τελευταία ευκαιρία για το Κυπριακό αλλά ότι σε μια χώρα της Ε.Ε. δεν υφίσταται ζήτημα, θέμα, εγγυήσεων. Δεν το είπε. Γιατί; Εδώ, όσο περνάει ο καιρός, κόβουμε δύο από τα 42 χρόνια, λέμε αντ’ αυτού 40, όπως το έκανα εγώ ήδη ή λέμε 40 και βάλε χρόνια. Όσο περισσότερο απομακρυνόμαστε από την πρωταρχική πηγή, τόσο διογκώνεται η πιθανότητα να μη βρούμε ποτέ το δίκιο μας. 100% ειδικά, αυτό το δίκιο δεν θα το βρούμε εφεξής, αν ήταν θα μας το είχαν δώσει οι επαΐοντες από μόνοι τους δεκαετίες πριν.

Δεν θα μπουν στον κόπο να το κάνουν τώρα. Και ερχόμαστε σε εμάς τους ίδιους και στην αυθεντία μας. Είναι πρόβλημα το να έχει ο καθένας μια λύση για το Κυπριακό. Να γνωρίζει ο καθένας που θέλει να έχει ακροατήριο, τι είναι αυτό που πρέπει να συμβεί και να το υποστηρίζει με θάρρος μάλιστα, γιατί εκείνος είναι που γνωρίζει και ουδείς άλλος. Το ίδιο ισχύει και σε άλλα ζητήματα της κοινωνίας, δεν αντιλέγω: είμαστε όλοι υποχείρια των πληροφοριών μας και όχι διαφεντευτές των γνώσεών μας. Μας αρέσει το «μπαλκόνι» και να λέμε τάχατες πράγματα πρωτάκουστα και να μένουν άπαντες με ανοιχτό το στόμα.

Είδαμε κάτι, διαβάσαμε ακόμη κάτι, πάει το μάθαμε το ποίημα και το λέμε. «Να σου πω εγώ τι πρέπει να γίνει με το Κυπριακό…» Μόλις ακούσω άνθρωπο να ξεκινάει έτσι, όχι για να μου πει άποψη αλλά λύση, και να το πιστεύει κιόλας οπότε και στα επόμενα πέντε λεπτά να τα έχει κάνει όλα κουκιά καθαρισμένα, απορώ γιατί μας απασχολεί το Κυπριακό 40 και βάλε χρόνια! Πες μας άνθρωπέ μας, εσύ που ξέρεις και που η άποψή σου είναι θέσφατο, τι να κάνουμε και εμείς οι άστοχοι, οι άλογοι, που μυαλό δεν έχουμε, για να λύσουμε αυτό το πρόβλημα. Καταρχήν, να φύγει από την εικόνα ο Αναστασιάδης. Οποιοσδήποτε άλλος ήταν στη θέση του θα τα κατάφερνε καλύτερα.

Να βάλουμε τον Νικόλα, ας πούμε, να τα κάνει λαμπόγυαλο όλα γιατί η πολιτική είναι restart με ένα απλό insert coin. Ή μήπως να επαναφέρουμε τον Χριστόφια; Εκείνες οι συγκλίσεις, θα μπορούσαν να συνεχίσουν από εκεί που σταμάτησαν. Τον γιατρό τον Λυσσαρίδη, να τον αφήσουμε απέξω; 40 και βάλε χρόνια, δεν έχει αλλάξει τροπάριο, ρωτήστε στο εθνικό να σας πουν.

Γιατί είναι το Κυπριακό θέμα προσώπων; Θέμα στριφνής πολιτικής την οποία θα βασίσεις πάνω σε μια απόφαση που θα πάρεις και από την οποία δεν πρόκειται να ξεκουνήσεις μέχρι να έρθει η άλλη πλευρά να σε βρει, και να έχουμε λύση; Μα δεν είναι αυτή η πολιτική της Τουρκίας 40 χρόνια τώρα; Έτσι θα γίνουμε και εμείς;

Αυτό που θέλω να πω, προς τους φιλόδοξους και μεγαλόσχημους αναλυτές ή αρχηγούς κομμάτων που έχουν όλες τις απαντήσεις, πως κανείς δεν θα ήθελε να είναι στη θέση του Αναστασιάδη τώρα. Όπως κανείς δεν ήθελε να είναι Τάσσος το 2004, που κατά τα άλλα ήταν «καταστροφικό». Κατόπιν εορτής αλλά έστω. Κανείς από όσους μιλάνε τώρα, δεν θα ήθελε να είναι αρχηγός κράτους και να διαπραγματεύεται λύση, και ειδικά να είναι εκείνος που θα έφερνε ή μυ λύση ή λύση που δεν είναι καλή.

Άλλο η θεωρία άλλο η πράξη. Η εκτόξευση της αυθεντίας στο Κυπριακό, στην πολιτική, στην οικονομία, όπως παρατηρείται εσχάτως, θα καταλήξει να μπλαμπλαδίζει μόνη της, να κάνει ταπ-ταπ στον ώμο της, αλλά την ώρα που πρέπει κανείς δεν θα γυρίσει να τη ρωτήσει. Κι αυτή, είναι μια στιγμή που την περιμένω πώς και πώς.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Μιχάλη Τσικαλά

Σχόλια αναγνωστών

Το ακριβό διαζύγιο των Μπέζος

«Ολες οι γυναικες θα ηθελαν να ειναι στην θεση της κας μπεζου!!»
Ντόμπρος Κελαήδης  |  06:31

Τζ. Χούρικαν: Διαφορές υψηλόβαθμων αξιωματούχων παίζονται στο γήπεδο της Τρ. Κύπρου (Βίντεο)

«Ο κος Χούρικαν εθελοτυφλεί! Αγνοεί ότι ο σεντερ φορ του γηπέδου ειναι ο κος Πολυβίου. Με την κρίση του ...»
Πανικοδημος  |  10:53

Ξηλώνουν το Ανώτατο Δικαστήριο

«Ο βασικός νόμος της φύσης – και της κοινωνίας – είναι: «ότι δεν ελέγχεται είτε εκρήγνυται είτε ...»
Ai Em  |  09:29

Επαναβεβαίωση θέσεων από το Foreign Office για το Κυπριακό

«Αυτοκλιτοι και εντεταλμένοι πρέπει να απομονωθούν και να εκτεθούν δημόσια .»
Στέλιος Στυλιανού  |  17:33

Μιχάλης Τσικαλάς: Τελευταία Ενημέρωση

X