ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 08:50
 

Κυπριακό, κRίση και οι δύο μέρες

Του Μιχάλη Τσικαλά

Του Μιχάλη Τσικαλά

tsikalasm@kathimerini.com.cy

Η επίσκεψη Ομπάμα στην Αθήνα ήταν για όλους τους σωστούς λόγους, μια εξαιρετική υπό τις περιστάσεις επίσκεψη. Ήταν δε από εκείνες που δεν συνδυάστηκαν με επίσκεψη στην Άγκυρα, όπως γινόταν παλαιότερα, αλλά στο Βερολίνο. Σε έναν από τους αδύναμους και στον παντοδύναμο κρίκο των δημοσιονομικών της Ευρώπης.

Από την άλλη, έχει ανοιχτούς λογαριασμούς με την Τουρκία η Αμερική και τώρα δεν υπήρχε κανένας λόγος να επισκεφθεί την Άγκυρα Αμερικανός Πρόεδρος. Η ελληνική διπλωματία, διά του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου αλλά και του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, έφεραν το Κυπριακό ψηλά στην ατζέντα της επίσκεψης. Ιδιαιτέρως ψηλά. Το να ακούει δύο και τρεις φορές επί του θέματος απόψεις και τοποθετείται κατόπιν ο Ομπάμα για το θέμα, είναι σημαντικό από μόνο του.

Έστω κι αν οι τοποθετήσεις του ήταν πιο γενικού περιεχομένου όπως ειπώθηκε, εντούτοις εκ των πραγμάτων αναγκάστηκε να πάρει θέση. Τι περιμέναμε να πει; Ότι δεν πρέπει να δώσει ο Αναστασιάδης την εκ περιτροπής; Η σημαντικότητα της τοποθέτησης, χωρίς μεγάλες αναλύσεις, έγκειται στη συγκυρία του εθνικού θέματος και εφόσον σήμερα η αποστολή βρίσκεται πάλι στο Μον Πελερέν για το Εδαφικό.

Το παρατράγουδο της υπόθεσης, που αναλύθηκε εκτενώς στα κοινωνικά δίκτυα αλλά και στις εφημερίδες, ήταν ο βαριεστημένος Αλέξης Τσίπρας. Μια φιγούρα που ως τέτοια, δεν στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων, με τη γλώσσα του σώματος να δείχνει πόσο κουρασμένος ήταν, πόσο βαριόταν κάποιες στιγμές, πόσο ήθελε να πάει να πλαγιάσει λες και είχε κάθε ημέρα την ευκαιρία να τα πει ένας με έναν με τον Ομπάμα. Γιατί; Ποιο ήταν το πρόβλημά του; Δεν άντεχε ο ίδιος να βρίσκεται οικοδεσπότης ενός Αμερικανού Προέδρου;

Το ότι μίλησε τα ελληνικά σε αρκετές περιπτώσεις με αμερικάνικη προφορά, αυτό άστο. Δεν θα κάνω τον κόπο. Αν όμως ενοχλήθηκε από την επίσκεψη Ομπάμα, κι αν με βία προσπαθούσε να κρατήσει τα προσχήματα και να μην πάει στα Εξάρχεια να διαδηλώσει όπως είχε κάνει όταν πήγε ο Κλίντον στην Αθήνα, δεν θα έπρεπε να είναι στη θέση που είναι. Ήταν λυπηρός και απογοητευτικός ο ίδιος ως θέαμα, ως εικόνα που αντανακλάται πάνω του, όλη η εικόνα της Ελλάδας. Ούτε το ύφος του κατάλαβα, που πολλές φορές ούτε την κλεφτή ματιά στο ρολόι.

Γιατί δεν περνούσε ο χρόνος ή πόσος χρόνος απέμεινε για να τελειώνει πια αυτή η ριμάδα η επίσκεψη; Δεν θα το έκανε με τόσο πασιφανή τρόπο ούτε μαθητής Γυμνασίου που νιώθει ότι στο μάθημα των θρησκευτικών ο χρόνος κυλάει βασανιστικά αργά. Προσωπικά, θεωρώ πως ο Έλληνας Πρωθυπουργός δεν σεβάστηκε τον εαυτό του με αυτή του την εμφάνιση. Πως δεν ανέδειξε το κύρος της θέσης του και πως συμπερασματικά δεν αισθάνεται ούτε και ο ίδιος, παρά τους δημοσιονομικούς επαίνους του Ομπάμα, πως πράγματι τα πράγματα στη χώρα πάνε καλύτερα.

Αν μη τι άλλο, βγήκε προς τα έξω ότι ο ίδιος βρίσκεται πλέον σε «κRίση» και πως τα πράγματα είναι σοβαρά. Καταληκτικά και ειπώθηκε ήδη, η κυπριακή αποστολή ξεκινάει συνομιλίες για το Εδαφικό από το σημείο που σταμάτησε την προηγούμενη φορά, στο Μον Πελερέν. Σύμφωνα με τα Η.Ε., οι συνομιλίες θα ξεκινήσουν σήμερα Κυριακή και θα ολοκληρωθούν αύριο Δευτέρα το βράδυ. Με ξενίζει το χρονοδιάγραμμα.

Ενδεχόμενο παράτασης δεν υπάρχει, γιατί τα Η.Ε., όπως ειπώθηκε, έχουν κανονίσει αναχώρηση Τρίτη πρωί. Αν είναι έτσι, οι συνομιλίες ολοκληρώθηκαν την προηγούμενη Πέμπτη και Παρασκευή και απλώς μεταβαίνουμε στην Ελβετία για να κλείσουμε τα κριτήρια. Οπότε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ζήτησε τη διακοπή για να ενημερώσει τι συμφωνήθηκε στην Ελβετία.

Διαφορετικά, δεν μπορώ να καταλάβω πως μέσα σε 48 ώρες, χοντρικά 20 ώρες αν είναι το πρόγραμμα περίπου ένα πεντάωρο το πρωί και άλλο τόσο το απόγευμα, τι το νέο αναμένεται να προκύψει που δεν έχει ήδη ειπωθεί την προηγούμενη φορά…

 

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Μιχάλη Τσικαλά

Σχόλια αναγνωστών

Άνοιγμα καταλόγων εγγραφής ειδικών γιατρών, ενόψει εισφορών ΓεΣΥ

«Πολυ κακως η κυβερνηση χρυσωνει τους γιατρους για να συμμετασχου στο ΓΕΣΥ, θα πρεπει να προχωρησει με ...»
Ντόμπρος Κελαήδης  |  06:28

Στον Γ. Εισαγγελέα θα αποταθεί ο Γ. Ελεγκτής για τον Άθω Αντωνιάδη

«Ο μόνος τρόπος να αρχίσει να συμπεριφέρεται όπως πρέπει ο Μιχαηλίδης και να κατεβεί απο το καλάμι, είναι ...»
Ανώνυμος  |  14:32

Λ.Παντελίδης-Α.Σοζέν: Ελβετικό μοντέλο πολυπεριφερειακής αντί για ΔΔΟ

«Η καλά στημένη θεατρική πράξη από τον Μόνιμα Αναξιόπιστο Πρόεδρο-Μ.Α.Π ότι ξαφνικά ο Σοφός Πολιτικός ...»
Θεοχάρης Θεοχάρης  |  10:30

Τσίπρας: Η ιστορία γράφεται από αυτούς που τολμούν

«Πρεπει να πουμε ομως οτι και οι προδοσιες γινονται απο κιοτιδες που τολμουν ιστορικες υποχωρησεις !!»
Ντόμπρος Κελαήδης  |  09:25

Μιχάλης Τσικαλάς: Τελευταία Ενημέρωση

X