ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Με ενδείξεις πάμε στη Γενεύη;

Του Μιχάλη Τσικαλά

Του Μιχάλη Τσικαλά

tsikalasm@kathimerini.com.cy

Όλοι, μετά και τις τελευταίες εξελίξεις της Παρασκευής, συζητάνε για τα επόμενα βήματα. Πλέον, δομείται μια εκ νέου μετάβαση στο εξωτερικό για το Κυπριακό, τον Γενάρη, ενώ θα έχουν προηγηθεί συνομιλίες εντός, από εκεί που σταμάτησαν στο Μον Πελερέν. Το πρώτο που προκύπτει είναι πού ακριβώς σταμάτησαν οι εκεί συνομιλίες.

Σε διαφωνία για τον αριθμό των προσφύγων που θα επέστρεφαν υπό ε/κ διοίκηση και στο ποσοστό του εδάφους να κινείται στο 28,2-29,2%. Τώρα τι άλλαξε; Δέχτηκε, σ’ ένα δείπνο, ο Ακιντζί ή η Τουρκία να έλθουν πιο κοντά στον αριθμό που θέτει η ε/κ πλευρά; Δηλαδή, με άλλα λόγια, συμπεριλαμβάνεται η Μόρφου; Είναι αναπόφευκτο ότι μπαίνει σε τοπωνύμια η συζήτηση.

Έπεσαν, λοιπόν, αριθμοί στο δείπνο (κάτι που προσωπικά θα έλεγα ότι είναι μάλλον αδόκιμο, νοουμένου ότι υπήρχε άφθονος χρόνος στην Ελβετία) ή ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δέχτηκε ως «ένδειξη» (από εκείνες που είπε ο κ. Μαυρογιάννης ότι φούσκωσε ο Τύπος στο Μον Πελερέν Ι) ότι υπάρχει βούληση της τ/κ πλευράς και αυτό αρκεί; Με ποιο χαρτί στο χέρι πάει στη Γενεύη αυτή τη φορά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας; Με την προσμονή ν’ ανοίξουν χάρτες, πιθανότατα, και εκεί να καταγραφεί η σύγκλιση.

Καταρχήν, μιλούσαμε για έναν χάρτη, όχι για χάρτες. Στο τραπέζι παραμένει η εκ περιτροπής Προεδρία και οι Εγγυήσεις. Υπάρχουν όμως και άλλα ακανθώδη ζητήματα. Για τα οικονομικά της λύσης, και το πώς θα βρεθούν αυτά τα χρήματα, ούτε λόγος ακόμη. Να το αφήσουμε απ’ έξω για χάρη συζήτησης, έστω κι αν πιστεύω ακράδαντα πως θα έρθει να μας βρει και δεν θα μας αρέσει.

Την ίδια ώρα, η περιρρέουσα διαμορφώνεται από τον έντονο αναθεωρητισμό της Τουρκίας και τον πόλεμο ανακοινώσεων με την Ελλάδα, από τη στάση της Αθήνας (έστω κι αν είπε ο Αναστασιάδης ότι βρίσκεται σε συνεννόηση, αυτή δεν είχε προηγηθεί του περιβόητου δείπνου) από τη στάση της Ρωσίας που θέλει ρόλο, από μια Βρετανία που την ενδιαφέρει (και) να διαφυλάξει τα συμφέροντά της και από την επιρροή της παρούσας διακυβέρνησης των ΗΠΑ που εξασθενεί.

Στην εξίσωση δεν υπάρχει το Φ.Α. όχι γιατί δεν έχει θέση, αλλά γιατί εν τέλει ο ρόλος του θα κριθεί ως και ένας από τους καθοριστικούς για τα όποια αποτελέσματα και δεν είναι της παρούσης. Από τους άνωθεν «παίκτες», με την Τουρκία έχουμε ανοιχτούς λογαριασμούς.

Δεν είμαι καθόλου σίγουρος, πως αν φτάσει και ξεπεραστεί η άμυνα περί μη συζήτησης άλλων θεμάτων πλην Ασφάλειας/Εγγυήσεων στην πολυμερή, ότι θα έχουμε κράση απέναντι στο ανατολίτικο παζάρι. Καταρχήν, είναι διάχυτη από διπλωματικές πηγές η ανησυχία πως θα πάμε και με ανοιχτά θέματα στη διάσκεψη. Αυτό δεν το ήθελε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Ήδη όμως εδώ η διάσταση παραμένει. Πολυμερή λέει ο Πρόεδρος, πενταμερή λέει ο Ακιντζί. Από την άλλη, δεν θέλω να βιαστώ και να κρίνω πριν δω τα όποια αποτελέσματα. Κρίνω όμως πως το να γεφυρωθεί το χάσμα ανάμεσα στις κόκκινες γραμμές Αναστασιάδη-Ακιντζί, που ακόμη και εμπειρότεροι αναλυτές το χαρακτήριζαν ως «άθλο», αυτό δεν μπορεί να γίνει εν μια νυκτί και μέσα στο πλαίσιο ενός δείπνου.

Ούτε και μπορεί ένας σοβαρός ομιλητής να δεχτεί, έστω κι αν πήγε να περάσει κατά το προηγούμενο διάστημα η θέση, πως ίσως ο Ακιντζί να κάνει υπέρβαση στις Εγγυήσεις, πως έγινε κάτι τέτοιο και μάλιστα με τις ευλογίες της Τουρκίας. Τα δεδομένα οδηγούν σε μονόδρομο. Φρονώ πως αν υπάρξει άλλο «ναυάγιο» θα είναι το τελευταίο, όχι στο πλαίσιο της διαπραγματευτικής διαδικασίας αλλά επειδή το επιτάσσει η πολιτική του ρεαλισμού.

Κι αυτός ο ρεαλισμός και ο ορθολογισμός είναι εφεξής το μεγαλύτερο ζητούμενο, σε όλες τις κινήσεις και σε όλα τα επίπεδα. Αν και στην πολιτική δεν χωράνε ευχές, ευχή είναι να μην είμαστε μπροστά σ’ ένα ακόμη συναισθηματικό ορόσημο και μόνο.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Μιχάλη Τσικαλά

Σχόλια αναγνωστών

Τι έλεγε η έκθεση GRECO για τη διαφθορά στη δικαιοσύνη

«“Θα πρέπει να σημειωθεί πως στο πλαίσιο των συστάσεων η GRECO εισηγήθηκε να εισαχθεί μία εκπαίδευση ...»
Αλκης  |  15:13

Ανεπανόρθωτα εκτεθειμένος ο Μύρων Νικολάτος

«Κελαήδη σε προτρέπω να προσέχεις στις διασταυρώσεις από τα τζιτζίκια!!!»
ΧΓΑ  |  13:50

Γ. Εισαγγελέας: Υπόνοιες για στημένες δίκες στο Ανώτατο

«Η απόλυτη εκδίκηση του Γενικού Εισαγγελέα. Απέδειξε περίτρανα ποιος ευθύνεται για τις αποφάσεις εναντίον ...»
Yiannos  |  10:35

Ανεπανόρθωτα εκτεθειμένος ο Μύρων Νικολάτος

«Ε είπε μας αλλονα και κελάηδησε ο κ Κελαηδης!! Εδώ αναδείχθηκε η διαφθορά στην σημαντικότερη εξουσία ...»
Yiannos  |  08:54

Μιχάλης Τσικαλάς: Τελευταία Ενημέρωση

X