ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 08:23
 

Λεφτά υπάρχουν;

Του Μιχάλη Τσικαλά

Του Μιχάλη Τσικαλά

tsikalasm@kathimerini.com.cy

Εν όψει της Γενεύης, πολλές είναι οι ιδέες από αναλυτές που πέφτουν στο δημόσιο διάλογο αναφορικά με το τι είναι προς το συμφέρον της Κύπρου να γίνει. Στο Εδαφικό, στο θέμα της Ασφάλειας και των Εγγυήσεων, στο Περιουσιακό. Για εκείνο που δεν υπάρχει καθαρή πληροφόρηση είναι τα λεγόμενα οικονομικά της λύσης και την παγιωμένη οικονομική προσάρτηση των Κατεχομένων από την Τουρκία. Το πλέον ανησυχητικό στοιχείο είναι πως μέσα στα δύσκολα του Κυπριακού, το συγκεκριμένο θέμα παρουσιάζεται ως το «εύκολο» της υπόθεσης. Δεν ξέρω, με την πικρή πείρα που αποκτήθηκε στα χρόνια του μνημονίου, που εδράζεται αυτή η ευκολία και η επιφανειακή αντιμετώπιση. Τη στιγμή μάλιστα που ξέρουμε πως ο οικονομικός ομφάλιος λώρος των Κατεχομένων με την Τουρκία, είναι μεγάλος. Πως για να υπάρξει συνολική διευθέτηση, ας την πούμε έτσι, του Κυπριακού θα πρέπει να μιλήσουμε για κονδύλια. Δεν βλέπω προσωπικά κάποιο κεφάλαιο που να μη συμπίπτει και σε αυτή την ενότητα.

Ο προβληματισμός διογκώνεται από τους εξής παράγοντες. Όσες φορές ρωτήθηκε είτε ο κ. Αϊντε επ’ αυτού, είτε αξιωματούχοι των Βρυξελλών, αρκέστηκαν στο να δώσουν διφορούμενες μέχρι και καθόλα επιφανειακές απαντήσεις. Το πού θα βρεθούν τα κονδύλια, δεν απαντάται από το «υπάρχουν εκείνοι που θα επενδύσουν». Ο λαϊκισμός τύπου «λεφτά υπάρχουν» δεν οδήγησε πουθενά την Ελλάδα, ούτε και πρόκειται να πείσει κανένα στην Κύπρο. Γιατί αν το ζήτημα απαντάται καθ’ αυτό τον τρόπο, τότε δεν είναι να αδικείται ας πούμε ο κ. Χριστόφιας που για να μη βάλει υπογραφή στο μνημόνιο, έτρεχε στη Ρωσία. Προσπερνώ αυτό το επίπεδο πολιτικής και «διεξόδου» στο αδιέξοδο και έρχομαι σε ακόμα ένα.

Πολλοί αναλυτές επί των οικονομικών, συγκρίνουν το Κυπριακό με τη Δυτική και την Ανατολική Γερμανία και με το τι επακολούθησε της συνένωσης και σε οικονομικό επίπεδο. Δεν θυμάμαι, βιβλιογραφικά και αν κάνω λάθος να διορθωθώ, να ζητούν στοιχεία οι δυτικοί από τους ανατολικούς Γερμανούς για την κατάσταση της οικονομίας και οι τελευταίοι να αρνούνται. Δεν θυμάμαι –πάλι βιβλιογραφικά άρα ισχύουν τα περί διόρθωσης – κλιμάκια ξένων οργανισμών (όπως είναι επί των ημερών μας το ΔΝΤ και η Παγκόσμια Τράπεζα) να συναντούν εμπόδια στην καταγραφή στοιχείων, που θα μπορούσαν να αποδειχθούν καίρια για την πορεία της ενωμένης Γερμανίας. Εν κατακλείδι, είναι επιφανειακό, στα όρια του κωμικού αλλά και του τραγικού, λιγότερο από έναν μήνα πριν από τη μετάβαση στη Γενεύη στα Κατεχόμενα να αρνούνται ακόμη να δώσουν στοιχεία για την κατάσταση της οικονομίας, των τραπεζών τους, του κλίματος που ο ΥΠΟΙΚ αποκάλεσε ως «Φαρ Ουέστ».

Αυτή την κινηματογραφική μεταφορά, εμείς σε περίπτωση λύσης, θα πρέπει να τη μεταφέρουμε από το επίπεδο της… τέχνης, στην πραγματική ζωή. Είναι δυνατόν να υπάρξει μια σαφής γραμμή από τον Μουσταφά Ακιντζί προς το εσωτερικό του, τέτοια, που να ξεπεράσει τα εμπόδια που τίθενται από την κυβέρνησή του, ώστε να υπάρξει εικόνα πριν από τη μετάβαση στην Ελβετία; Είναι δεδομένο στην παρούσα φάση, ότι και για το εν λόγω ζήτημα, στρέφουμε το βλέμμα στον Ερντογάν. Ο οποίος με τη σειρά του, απειλεί να κόψει όλες τις γέφυρες με την Ε.Ε., όταν την ίδια ώρα η οικονομία της Τουρκίας τροφοδοτεί το «δημόσιο» στα Κατεχόμενα και όταν μεγάλο μέρος των οικονομικών εργασιών της ίδιας της Τουρκίας, έχει να κάνει με επενδύσεις μέσω της Ε.Ε.

Προκύπτουν ερωτήματα που δεν θα φέρουν την απαραίτητη ηρεμία στους κατοίκους της Κύπρου και που απαντώνται για την ώρα σε δημοσκοπήσεις και ερωτηματολόγια. Τα οικονομικά είναι ψηλά στη λίστα των θεμάτων του Κυπριακού, που απασχολούν την κοινωνία. Ψηλότερα από όσο ίσως ορισμένοι θα ήθελαν. Εκ νέου λοιπόν εύχομαι, αν και η πολιτική δεν είναι άθροισμα ευχολογίων, να υπάρχει σχέδιο και αυτό να είναι πράγματι εφαρμόσιμο. Αλλιώς και το καράβι θα μείνει δεμένο στον κάβο και ο κάβος μπορεί εσαεί να κρατάει δεμένο το καράβι.

Διαβάζονται σήμερα

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Μιχάλη Τσικαλά

Σχόλια αναγνωστών

Προβλήματα στα κατεχόμενα λόγω κακοκαιρίας

«Aπό πότε αναγνωρίζουμε ότι το αεροδρόμιο Τύμπου ονομάζεται Ερτζάν;;;»
Pink  |  18:49

Ελικόπτερο της Αστυνομίας κατέγραφε την αυξημένη τροχαία κίνηση (φωτος-βίντεο)

«Εν τω μεταξύ η ουρά στον αυτοκινητόδρομο ξεκινά από τα φώτα του Καλησπέρα πέρα από τον κυκλικό κόμβο ...»
Αρμαγεδών  |  14:45

Ορφανίδης: Η ΣΚΤ δεν απεβίωσε με φυσικά αίτια

«Αυτός ο κύριος ήταν ο Διοικητής της Κ.Τ., δηλαδή ο άμεσα υπεύθυνος για τις τράπεζες. Αντί να κάμει ...»
CGA  |  10:08

Ελεύθερος ο Γ. Σιαηλής που είχε κριθεί ένοχος στην υπόθεση ΣΑΠΑ

«Καμία έκπληξη πλέον σε αυτόν τον τραγικό τόπο. Εγκληματείστε άφοβα!!!! Αυτούς ψηφίζυμε, αυτοί μας ...»
αηδιασμένος  |  20:28

Μιχάλης Τσικαλάς: Τελευταία Ενημέρωση