ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Δεν είμαστε για μεταρρυθμίσεις

Του Μιχάλη Τσικαλά

Του Μιχάλη Τσικαλά

tsikalasm@kathimerini.com.cy

Η απόρριψη των νομοσχεδίων για τη μεταρρύθμιση στη δημόσια υπηρεσία, είναι ακόμη μια απόδειξη του πόσο θέλουμε στην πραγματικότητα να προχωρήσει μπροστά η χώρα. Του πόσο μπορούμε άνευ έξωθεν πίεσης, να προσεγγίζουμε μεγάλα ζητήματα της καθημερινότητας με ορθολογισμό και να καταλήγουμε σε αποτέλεσμα. Μετά από τρία χρόνια διαλόγου, ανταλλαγής απόψεων και κατάθεσης τροπολογιών, η αντιπολίτευση ορίζει προφανώς από τη μια ως ανεπαρκή τα νομοσχέδια, και από την άλλη δεν λέει αλλά το εννοεί, πως όλοι στη δημόσια υπηρεσία είναι εξαίρετοι. Υπάρχουν, σύμφωνα και με τα όσα οι ίδιοι οι δημόσιοι υπάλληλοι λένε, πολλές διαστρωματώσεις στην υπηρεσία.

Μια αφορά εκείνους που ανήκουν σε μια νεότερη γενιά και είναι πιο εξοικειωμένοι με τον σύγχρονο κόσμο και εκείνους τους παλαιότερους, που καλώς ή κακώς δεν λένε να περπατήσουν γρηγορότερα από όσο έμαθαν κάποτε. Το τι προβλήματα δημιουργούνται από αυτό και μόνο, καλύτερα θα το περιγράψουν οι ίδιοι οι δημόσιοι υπάλληλοι. Επίσης υπάρχει η διαστρωμάτωση του «καλός» και «κακός» δημόσιος υπάλληλος αλλά και άλλες, γενικότερα γνωστές και ως παθογένειες. Με τις οποίες συμφωνεί και ο υπόλοιπος πολιτικός κόσμος ότι υπάρχουν. Ο ίδιος κόσμος, οι βουλευτές, που καταψήφισαν τα νομοσχέδια για τη μεταρρύθμιση, δεν μπορούν να πείσουν κανέναν ότι η δημόσια υπηρεσία σήμερα και το επίπεδό της, τους βρίσκει ικανοποιημένους.

Επίσης, δεν νομίζω να υπάρχει κανείς που να μην θέλει ένα βιώσιμο κρατικό μισθολόγιο, το οποίο να συμβαδίζει με το ΑΕΠ της χώρας και οι αυξήσεις ή οι αναπροσαρμογές γενικότερα να μην είναι όπως-όπως. Την ίδια ώρα, η αξιολόγηση θεωρείται εκ των ων ουκ άνευ. Ή μήπως όχι; Μπορεί οποιοσδήποτε μέσα στο δημόσιο να ισχυριστεί ότι άπαντες σε αυτή είναι άριστοι; Την ώρα μάλιστα, που στον ιδιωτικό τομέα κρίνεσαι επί καθημερινής βάσης. Αν μη τι άλλο, το γεγονός ότι δεν ψηφίστηκαν τα νομοσχέδια ρίχνει νερό στο μύλο της κοινωνικής αντιπαράθεσης του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα. Αντιπαράθεση που είναι ανοιχτή και εκπηγάζει από την έλλειψη λογοδοσίας, από το βρέξει χιονίσει ο μισθός πέφτει και εν γένει από λαϊκίστικα επιχειρήματα που όμως βασίζονται στη διαφορά αντιμετώπισης του ενός από τον άλλο πνεύμονα στο περιβάλλον εργοδοσίας.

Οι λόγοι απόρριψης της μεταρρύθμισης είναι πολιτικοί. Κι αν ενώσετε τις τελείες στη μεγάλη εικόνα, το γιατί το ΑΚΕΛ είπε όχι, τη γραμμή που τράβηξε το ΔΗΚΟ τώρα που είμαστε εκτός μνημονίου και τη στάση που κράτησαν και τα υπόλοιπα κόμματα, θα διαπιστώσετε πως τα δεδομένα είναι απλά. Ως και απλοϊκά. Και αυτό είναι το χειρότερο από όλα.

Διαβάζονται σήμερα

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Μιχάλη Τσικαλά

Σχόλια αναγνωστών

«Εμφύλιος» στην τουρκική κυβέρνηση εξαιτίας της οικονομίας

«Και ο Ερντογάν έχει τους Μανδαρίνους του, που επίσης αγνοεί και μιλά για συνομωσίες ! Κάτι μας θυμίζει ...»
Demetris  |  12:42

ΗΠΑ: Νομοσχέδιο για τερματισμό του εμπάργκο όπλων για την Κύπρο

«Το συνδρομο των αμερικανων, Μακαρίου - Ρωσσιδη: να ψηφίζει η Κύπρος στον ΟΗΕ ότι ψήφιζε και η Κούβα, ...»
Ντομπρος Κελαηδης  |  12:19

Tην προεδρία του Ινστιτούτου Γλαύκος Κληρίδης αναλαμβάνει ο Κασουλίδης

«`Οτι και να κάνει ο Αβέρωφ, πάλι η δήλωση του Πόθεν Έσχες του δεν βγάζει νόημα. Ο μοντέρνος, προοδευτικός ...»
Πέτρος Παπαστυλιανού  |  16:59

Προδρόμου: Το ΑΚΕΛ βρίσκεται ακόμα σε προεκλογικό αγώνα

«...και ο Προδρόμου σταθερά σε Colloquium γκαιμπελισμού!!!»
Ai Em  |  09:57

Μιχάλης Τσικαλάς: Τελευταία Ενημέρωση