ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 14:09
 

Η ανασφάλεια είναι κοινή

Του Μιχάλη Τσικαλά

Του Μιχάλη Τσικαλά

tsikalasm@kathimerini.com.cy

Μετά τα όσα έγιναν στις Βρυξέλλες αναφορικά με την Κύπρο, τις συνομιλίες και τη Γενεύη, το επόμενο βήμα αφορά τη συνάντηση Τσίπρα-Ερντογάν η οποία θα πραγματοποιηθεί σε ευάλωτο κλίμα. Από τη μια ο Έλληνας πρωθυπουργός έχει ανοιχτό μέτωπο για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, θέμα που μπορεί να οδηγήσει τη χώρα μέχρι και τις κάλπες. Από την άλλη, το χάσμα ανάμεσα στους δανειστές, που πλέον έχει πάρει δημόσιο χαρακτήρα αντιπαράθεσης, θολώνει ακόμη περισσότερο τις εξελίξεις.

Στην αντίπερα όχθη, ο Ερντογάν προβαίνει σε πολιτική συμφωνία με το κίνημα των Γκρίζων λύκων με σκοπό την αλλαγή του πολιτεύματος στην Τουρκία. Η συμφωνία αυτή θα έχει επεκτάσεις εφόσον η ατζέντα του κινήματος είναι ξεκάθαρη όσο αφορά κυρίως την εθνικιστικά προσδιορισμένη εξωτερική πολιτική της χώρας. Το Κουρδικό ως εκ τούτου είναι το θέμα που αναμένεται να αποδειχθεί καθοριστικό τόσο για το εσωτερικό της Τουρκίας όσο και για τη γραμμή που πρόκειται ν’ ακολουθηθεί εκτός των συνόρων της.

Παράλληλα εκδίδει Navtex για τις θαλάσσιες περιοχές που βρίσκονται στα διεθνή ύδατα στο τρίγωνο μεταξύ Αγίου Όρους, Θάσου και Σαμοθράκης, στα βορειοανατολικά της Σκύρου και στα νότια της Ικαρίας. Αυτές οι κινήσεις που σημειολογικά έχουν τη δική τους σημασία και ανάγνωση, δείχνουν πως η νευρικότητα είναι πλέον το κυρίαρχο στοιχείο στην πολιτική σκηνή της Τουρκίας. Εδράζεται σε μια σειρά από παράγοντες, από το πραξικόπημα στην αλλαγή του πολιτειακού, ως προς την εικόνα που έχει οραματιστεί ο Ερντογάν για τον εαυτό του και φτάνει μέχρι την εδραίωση των θέσεών του σε όλα τα ανοιχτά μέτωπα που έχει εκτός συνόρων.

Η Κύπρος βρίσκεται σε θέση αναμονής για να καθίσει αυτή η Τουρκία στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για την Ασφάλεια και τις Εγγυήσεις. Εκεί, σε πολιτικό επίπεδο θα παρθούν αποφάσεις ανάμεσα στις πλευρές, αποφάσεις όμως που θα φέρουν ακραιφνώς τεχνοκρατικό χαρακτήρα, έστω κι αν οι άνθρωποι είναι που επηρεάζονται στο τέλος. Όπως είναι τα δεδομένα σήμερα, δεν μπορεί κανείς να προβεί σε ασφαλή συμπεράσματα για το τι θα προκύψει.

Η μόνη βεβαιότητα εδράζεται σε αυτή την αυξανόμενη νευρικότητα που επικρατεί στην Τουρκία, που με την Ελλάδα πιθανόν να μπαίνει σε προεκλογική τροχιά (πέραν του αν είναι πολιτικός ελιγμός ή όχι) δεν θα φέρει με το μέρος το λεγόμενο timing. Ακόμη όμως, προχωρώντας μπροστά, κι αν βρεθεί κοινή συνισταμένη σε όλα όσα αφορούν το Κυπριακό. Στο Εδαφικό, στο Περιουσιακό, στον αριθμό των προσφύγων που θα επιστρέψουν και στις Εγγυήσεις. Ακόμη κι αν υπάρξει και σαφής πρόταση που να αφορά τα οικονομικά της λύσης, κάτι που σήμερα δεν υπάρχει. Όλες οι αποφάσεις αυτές, θα μετουσιωθούν σε στρώμα ασφάλειας για τον Κύπριο πολίτη; Αυτό δεν το ερώτημα δεν το θέτουν μόνο οι δημοσκοπήσεις, οι αναλύσεις και τα ψυχρά νούμερα.

Η ανασφάλεια είναι ο πρώτος και καθοριστικότερος παράγοντας που υπάρχει στον πυρήνα μεταξύ των ανθρώπων που θα κληθούν να απαντήσουν σε ένα δημοψήφισμα, αν όλα τα παραπάνω τελεσφορήσουν όπως είπαμε. Ίσως και πέρα από τον πόθο της επιστροφής, της συνένωσης της Κύπρου. Πώς πληρώνεται, ολοκληρώνεται, αυτό το συναίσθημα; Αυτό είναι το βασικό ερώτημα που θα κληθεί να απαντήσει η πολιτική ηγεσία του τόπου εφόσον είναι αυτό ακριβώς που απασχολεί και εκείνους που θέλουν τη λύση αλλά και εκείνους που βασιζόμενοι σε αυτό, δεν τη θέλουν.

Η βεβαιότητα ότι η πολιτική της Τουρκίας δεν πρόκειται να αλλάξει και το πόσο αλλοπρόσαλλος μπορεί να καταστεί ο Ερντογάν, διαχειριζόμενος με αυτό τον τρόπο τον δικό του λαό μετά το πραξικόπημα και ειδικά εφόσον οι σχέσεις Άγκυρας-Βρυξελλών είναι στο ναδίρ, απλώς επιβεβαιώνουν τα προαναφερθέντα. Κι αυτό, πέραν του ότι το ξέρουμε εμείς, το έχουν αντιληφθεί πλήρως και στα Κατεχόμενα. Έτσι, και η δική μας ανασφάλεια αλλά και η δική τους, προέρχεται από το ίδιο πρόσωπο, από την ίδια πολιτική, αλλά για διαφορετικούς λόγους. Αυτή η απάντηση, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, τελικά αφορά όλη την Κύπρο.

 

Διαβάζονται σήμερα

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Μιχάλη Τσικαλά

Σχόλια αναγνωστών

Εντοπίστηκαν 40 μετανάστες στην περιοχή του Κάτω Πύργου

«Στείλετε πίσω όλους αυτούς που αποδεδειγμένα είναι ψεύτες και εξυπηρετούν αλλότριους σκοπούς. Και αυ ...»
ΑΚΑ  |  09:49

Παυλόπουλος: Δε νοείται συνομοσπονδία με τη μορφή που κάποιοι θα ήθελαν

«ΣΕΒΑΣΜΟΣ ΚΑΙ… ΥΠΝΟΒΑΣΙΕΣ Σήμερα, η Κυπριακή Δημοκρατία είναι σεβαστή ανά το παγκόσμιο επειδή, πρωτίστως, ...»
Ανδρεας Κωνσταντινιδης, Β.Α., Μ.Α.  |  12:16

Βαφτίζουν ως «χαλλούμι» λευκό τυρί από αγελαδινό γάλα

«Συνεχίζεται να επιδοτείτε τους εκατομμυριούχους αγελαδοτρόφους ρε αρνιά, μόλις πρόσφατα αποκαλύφθηκε ...»
Αρμαγεδών  |  08:07

Κόκκινο Γεωργιάδη για τη μείωση φορολογίας στα καύσιμα

«Mήπος ο κύριος θέλει να γίνε της... Γαλλίας???!!!»
ΑΚΑ  |  21:29

Μιχάλης Τσικαλάς: Τελευταία Ενημέρωση