ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Τα ψεύτικα ερωτήματα

Του Μιχάλη Τσικαλά

Του Μιχάλη Τσικαλά

tsikalasm@kathimerini.com.cy

Το περιστατικό με τον ευρωβουλευτή Μαυρίδη, ο οποίος άφησε υπονοούμενα για το καθεστώς κάτω από το οποίο εργάζεται στην Τουρκία η δημοσιογράφος Άννα Ανδρέου και πως η ίδια δεν τυγχάνει, μυστηριωδώς κατά τον ίδιο, καμίας δίωξης από τον Ερντογάν, φέρνει στην επιφάνεια δύο πράγματα. Πρώτον, ότι το ποιος είναι πατριώτης και ποιος δεν είναι, είναι ένα ερώτημα που θα μας απασχολήσει το αμέσως επόμενο διάστημα.

Οι εμπλεκόμενοι στη συζήτηση θα προσπαθήσουν και πάλι να πείσουν εαυτόν και αλλήλους ότι εκείνοι έχουν πράξει το άπαν για την πατρίδα και οι υπόλοιποι είναι λίγο ώς πολύ προδότες. Η επανάληψη του σεναρίου αυτού, δεν είναι πρωτόφαντη. Κάθε φορά που εν γένει ο ελληνισμός βαίνει προς μια περίοδο αλλαγών, μια εξαυτών είναι το Κυπριακό, αναδύεται ο διαχωρισμός μεταξύ των ατόμων και η ενάντια επιχειρηματολογία στις πράξεις του καθενός. Ο κ. Μαυρίδης εξυφαίνει αυτό το πνεύμα όταν διερωτάται πώς και γιατί ο Πρόεδρος της Τουρκίας δεν έχει ακόμη φυλακίσει τη συγκεκριμένη δημοσιογράφο. Εξυφαίνει, και δη ως πολιτικός που δεν θα έπρεπε κανονικά να τροφοδοτεί τα πάθη, τον διαχωρισμό που ξεπερνά τα όρια του ακραίου λόγου και ως χειριστής του λόγου, θα έπρεπε να είναι διπλά προσεκτικός.

 Όχι μόνο δεν ήταν, αλλά στη συνέχεια πήγε ακόμη παραπέρα εφόσον το δεύτερο στοιχείο είναι ότι στην απάντησή του ο ευρωβουλευτής και θέλοντας να υπερασπιστεί παραπάνω αυτά που είπε παρά να απολογηθεί, θεώρησε σωστό να προσβάλλει τη νοημοσύνη των όσων έκαναν τον κόπο να διαβάσουν το τι έγραψε ως απολογία: «Επειδή υπήρξαν αντιδράσεις και σχετική ανακοίνωση του Δ.Σ. της Ένωσης Συντακτών Κύπρου, για προσβλητικές αναφορές μου σε άρθρο μου (ημερομηνίας 24 Δεκεμβρίου 2016 στον‘Φιλελεύθερο’) εναντίον της δημοσιογράφου Άννας Αντρέου, οφείλω να σημειώσω ότι δεν διατύπωσα, ούτε είχα πρόθεση και ούτε υπονοούσα ότι η δημοσιογράφος Α. Αντρέου είναι φερέφωνο του τουρκικού κράτους ή του Ερντογάν. Τιμώ το δημοσιογραφικό επάγγελμα και απολογούμαι σε όσους δημιουργήθηκαν λανθασμένες εντυπώσεις». Το υπόβαθρο ποιο είναι και εφόσον από εκεί πηγάζει η όλη υπόθεση. Το βιβλίο που έγραψε η δημοσιογράφος. Ορμώμενος από την εκεί διαφωνία του, ο ευρωβουλευτής κάνει το άλμα και περνάει στην άλλη πλευρά, χάνοντας κάθε έννοια λογικής στον λόγο του, υψώνει εαυτόν ως«πατριώτη» εφόσον κατά τον ίδιο η δημοσιογράφος συγκαλύπτει εγκληματίες και στο τέλος υβρίζει τον μέσο αναγνώστη «απολογούμενος» σε όσους δημιουργήθηκαν λάθος εντυπώσεις.

Οι οποίοι δημιούργησαν λάθος τις εντυπώσεις από μόνοι τους, όχι από όσα εκείνος είπε. Είναι ύβρις με όλη τη σημασία της λέξεως, πέραν των όσων άλλων είπε και αφορούν τη δημοσιογράφο. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο όμως, είναι κατ’ εμέ και αναμενόμενο. Καμία έκπληξη δεν παρουσιάζει η στάση του ευρωβουλευτή και άλλες που θα μοιάζουν με αυτή και θα τις δούμε στο εγγύς μέλλον. Την κ. Ανδρέου δεν τη γνωρίζω, αναγνωρίζω όμως τη λάσπη προς ένα συγκεκριμένο άνθρωπο ή επάγγελμα. Αναγνωρίζω πως το κόψιμο και το ράψιμο συνειδήσεων μέσω της προσβολής, της μείωσης, μέσω του άλλα λέω και άλλα εννοώ με σκοπό να δημιουργηθεί μεταξύ μας κλίμα δεν αποτελεί αυτό που πολιτικά ονομάζεται «καλή υπηρεσία». Η Ένωση Συντακτών και το ΚΥΠΕ έβγαλαν τις ανακοινώσεις τους και καλά έκαναν. Εγώ δεν υπερασπίζομαι την ίδια, αλλά αντιμάχομαι τη λογική που πρεσβεύει ο κάθε κύριος Μαυρίδης που για τον ίδιο είναι όλα ή μαύρο ή άσπρο. Ή με εμάς ή με τους άλλους, οπότε δεν μου αρέσουν αυτά που λες ή γράφεις άρα είσαι με τους άλλους και σου αξίζει φυλάκιση.

Μάτωσε ο ελληνισμός από αυτά τα ψεύτικα διλήμματα. Δεν τα έχουμε ανάγκη πλέον, έστω κι αν από τις απαντήσεις τους στο πέρασμα των χρόνων, φαίνεται πως δεν έχουμε διδαχτεί το παραμικρό. Κι αν εν τέλει ήθελε ο κ. Μαυρίδης να περάσει στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας, τα κατάφερε.

 

Διαβάζονται σήμερα

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Μιχάλη Τσικαλά

Σχόλια αναγνωστών

#PoliticsBlog Ο πιο εύκολος αντίπαλος, η Λουτ και το αγνοούμενο πόρισμα

«Εσύ και ο συνομιλητής σου, που πολύ βολικά δεν αναφέρεις ποιος είναι, πρέπει να αντιληφθείτε ότι ανήκετε ...»
Yiannos  |  10:15

Γ. Εισαγγελέας: Καμιά σχέση με συγκεκριμένη πώληση τεμαχίου στον Πωμό

«Κάτι μου λέει ότι δεν είναι τυχαία που άρχισε η υπόσκαψη του Γ.Ε. Μετά από διαφωνίες του με κάποιες ...»
CGA  |  09:36

Ζητά βοήθεια η Ερευνητική Επιτροπή για ΣΚΤ

«Eλπίζω όταν αυτή η Επιτροπή τελειώσει το έργο που ανέλαβε, να μην ντρέπεται να κυκλοφορεί στους ...»
knak  |  20:51

Μιχάλης Τσικαλάς: Τελευταία Ενημέρωση