ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 16:45
 

Οι οικονομίες δεν ανθίζουν με ευχολόγια

Του Μιχάλη Τσικαλά

Του Μιχάλη Τσικαλά

tsikalasm@kathimerini.com.cy

Πέρυσι τέτοιο καιρό, στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας ήταν η παρουσία της Κύπρου στο Νταβός. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, ο Μουσταφά Ακιντζί και ο ειδικός απεσταλμένος του γ.γ. κ. Αϊντε, έδωσαν το στίγμα του πόσο καλά πήγαιναν οι συνομιλίες τότε, σε συνδυασμό με τις οικονομικές προοπτικές της χώρας σε περίπτωση λύσης. Στο Νταβός βρισκόμασταν άλλωστε, οπότε λογικό.

Παρεμπιπτόντως και τότε στη συζήτηση οι δυο ηγέτες, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας με ένα καπέλο και ο Ακιντζί ως Μουσταφά, αποκλήθηκαν ως «αυτού εξοχότητες» από τον κ. Αϊντε. Ας επικεντρωθούμε στις οικονομικές προοπτικές της χώρας σε περίπτωση λύσης, κάνοντας τη γέφυρα από το Νταβός του 2016 στο σήμερα. Όσο περνάει ο καιρός, τόσο περισσότερο αξιωματούχοι των Η.Ε., της Ε.Ε. και λοιπών οργανισμών τείνουν να επαναλαμβάνουν την ατάκα περί προοπτικής αυτής σε περίπτωση λύσης. Την οποία εμείς οι ίδιοι την ξέρουμε και πρέπει να τα πούμε, αφενός λόγω γεωγραφίας.

Αν η Κύπρος δεν ήταν στη θέση που είναι, δεν θα είχε αποτελέσει πόλο έλξης για εκατοντάδες επιδρομές στο πέρασμα των αιώνων. Η Κύπρος πλήρωσε πολλάκις τις προοπτικές τις οποίες άλλοι έβλεπαν διά μέσω αυτής, αλλά που δεν ήθελαν τους ίδιους τους Κύπριους να έχουν το δικό τους μερίδιο. Οι δε προοπτικές, λοιπόν, όπως προδιαγράφονται από τις προαναφερθείσες ρητορικές, είναι ανάλογες των εσόδων μελλοντικά από το Φ.Α. Χρονικά προσδιορίζεται στο «θα δούμε» και από την πλευρά του τρόπου, στο «εξαρτάται».

Αν ρωτήσουμε δέκα τυχαίους ανθρώπους κατά πόσο πιστεύουν πως σε δέκα χρόνια, ποτάμια πετρελαίου θα ρέουν στους δρόμους των πόλεων, θα γελάσουν και καλά θα κάνουν μαζί μας. Επίσης, αν ρωτήσουμε τους ίδιους ανθρώπους κατά πόσο ελπίζουν ότι η επανένωση της Κύπρου θα αποτελέσει και ένα μικρό οικονομικό θαύμα, δεν θα γελάσουν αλλά θα προβληματιστούν. Κι αυτό είναι σημαντικότερο. Γιατί ξέρει η κοινωνία πως οι οικονομίες δεν ανθίζουν με ευχολόγια και ότι είναι ευκολότερο να μαραθούν παρά να βγάλουν μίσχο και πέταλα, τελικά.

Είναι, λοιπόν, τουλάχιστον πρέπον να σταματήσουν άπαντες, ειδικά εκτός Κύπρου, να διαβλέπουν θαύματα και να δώσουν συγκεκριμένες απαντήσεις. Για να γίνουν οι «δύο οικονομίες μία» χρειάζεται εκ μέρους της άλλης πλευράς, πειθαρχία, συνέπεια στο πλάνο που θα εκπονηθεί, μεταρρυθμίσεις και πάει λέγοντας. Ό,τι περάσαμε και εμείς τα τελευταία χρόνια. Έχουν γίνει αυτά; Έχουν ξεκινήσει συναφείς διαδικασίες ή έστω διαφαίνεται να υπάρχει βούληση προς αυτή την πλευρά ή όχι;

Διαφορετικά, αν νομίζουμε πως από τη μία μέρα στην άλλη απλώς «έσονται οι δύο εις σάρκαν μία» και όλα καλά, ας πάμε μέχρι την πλησιέστερη εκκλησία να ανάψουμε το κερί μας να κάνουμε και τον σταυρό μας, περιμένοντας όντως το θαύμα να γίνει.

 

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Μιχάλη Τσικαλά

Σχόλια αναγνωστών

Αναστασιάδης: Να καταθέσουν τις φορολογικές δηλώσεις οι γιατροί

«Το γεγονός ότι ήρθαν απο την Ελλάδα γιατροί, είναι εξαιρετικό. Έχει χαλάσει η πιάτσα των συνδικαλιστών ...»
Ανώνυμος  |  14:19

Αναστασιάδης: Να καταθέσουν τις φορολογικές δηλώσεις οι γιατροί

«ΕΙΝΑΙ ΣΤΟΥΣ ΠΑΝΤΕΣ ΓΝΩΣΤΟ ΟΤΙ ΟΙ ΙΔΙΩΤΕΣ ΓΙΑΤΡΟΙ ΕΙΝΑΙ ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΕΣ ΣΤΗ ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗ!»
Χρίστος Α.  |  13:52

Εφεση στην απόφαση για συντάξεις από ΥΠΟΙΚ και Νομ.Υπηρεσία

«To καλύτερο που θα μπορούσε να γίνει είναι να ανακοινωθούν τα ονόματα όλων αυτών των συνταξιούχων που ...»
ΑΚΑ  |  10:04

Αναστασιάδης: Να καταθέσουν τις φορολογικές δηλώσεις οι γιατροί

«O πρόεδρος του μεγαλύτερου ιατρικού συνδέσμου, φημολογείται ότι διαθέτει τώρα 3 πόρσιε! Για φαντάσου ...»
ΑΚΑ  |  10:01

Μιχάλης Τσικαλάς: Τελευταία Ενημέρωση