ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 22:57
 

Τα είπε ο Τσίπρας

Του Μιχάλη Τσικαλά

Του Μιχάλη Τσικαλά

tsikalasm@kathimerini.com.cy

Η τελευταία συνέντευξη του Πρωθυπουργού της Ελλάδας και η αναφορά στο Κυπριακό, δίνει τον τόνο. Το να δηλώνει με παρρησία ο κ. Τσίπρας πως δεν υπάρχει έδαφος αυτή την ώρα για λύση, σημαίνει παραπάνω από ένα πράγματα. Πρώτον, τραβάει το χαλί κάτω από τα πόδια όσων έβλεπαν ραγδαίες εξελίξεις το προηγούμενο διάστημα. Κυρίως δε και ατυχώς, αξιωματούχων που θέλουν να δώσουν την εντύπωση πως υπό τις φτερούγες τους, ο διάλογος ανάμεσα στις δύο πλευρές πετάει και πως είμαστε κοντά. Ο ρεαλισμός απαιτεί να πούμε τα πράγματα όπως είναι. Δεν είμαστε κοντά. Τουναντίον.

Μόνο με θαύμα ή με υποχωρήσεις της μιας από τις δύο πλευρές, θα έχουμε εξελίξεις το επόμενο διάστημα. Προσωπικά φρονώ πως μετά τη Γενεύη και ειδικά με την επανέναρξη των συνομιλιών στη Λευκωσία, πως το αδιέξοδο είναι πιο ορατό από κάθε άλλη φορά. Κι αυτό γιατί, είναι η ίδια η πρόοδος που γίνεται η οποία δένει τα χέρια του Ακιντζί για το μεγάλο βήμα. Δεν μπορεί να το κάνει, έστω κι αν είναι εκείνος που έδωσε τον χάρτη, χάρτη ο οποίος όμως είναι μια βάση, μια συζήτηση και μέχρι εκεί. Επίσης, το αδιέξοδο είναι ορατό, γιατί ο πρωθυπουργός της Ελλάδας δεν θα μπει σε μια διαδικασία επιπέδου Διάσκεψης, αν δεν είναι σίγουρος όσο μπορεί ότι θα έχει αποτέλεσμα.

Ο Τσίπρας πήρε σοβαρά το Κυπριακό, ειδικά πίσω από τις κάμερες. Εκεί που συνομιλώντας επί ώρες με Κύπριους πολιτικούς αρχηγούς, διαπίστωσε φορά με τη φορά τα τελευταία δύο χρόνια πως μια δική του υπογραφή θα έχει πολλαπλάσιο βάρος από εκείνο που μπορεί και ο ίδιος να σκεφτεί. Με την εσωτερική του διακυβέρνηση να είναι μεταξύ σφύρας και άκμονος, τον διάλογο για την αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας να παραμένει εσαεί ανοιχτός μεταξύ άλλων προβλημάτων, δεν θέλει ο ίδιος να παρασυρθεί συγκινησιακά και να υπογράψει κάτι που δεν θα το πιστεύει. Και δεν θα το κάνει. Από την αντίπερα όχθη, η πλευρά του Ερντογάν μεγαλώνει την πίεση στον Ακιντζί, όχι μόνο μέσω του Κυπριακού αλλά και με τα όσα αφορούν το πραξικόπημα στην Τουρκία αλλά τα απόνερα φτάνουν μέχρι τα Κατεχόμενα.

Δεν είναι εύκολο να είσαι ηγέτης των Τ/κ αυτή την περίοδο και να μην ξέρεις ποιος κάνει τι και γιατί. Είναι δεδομένο παράλληλα πως δεν είναι ο Ακιντζί ο οποίος θα πάρει απόφαση για τις εγγυήσεις. Το ξέρει ο ίδιος, το ξέρουν και οι συν αυτώ που, αντιπολιτευτικά, παραμονεύουν. Τα ερωτήματα που προκύπτουν είναι τα εξής. Ο διάλογος που ξεκίνησε και πάλι στη Λευκωσία, θα έχει τον ρόλο του να βγουν από τη μέση, για να το θέσω άκομψα, θέματα μικρής πολιτικής σημασίας και να πάμε ενδεχομένως σε μια νέα Γενεύη; Ούτε αυτό είναι απλό.

Ακόμη και στα θέματα Ε.Ε. υπάρχει απόσταση, πόσο μάλλον σε πιο μεγάλα θέματα. Νοουμένου, λοιπόν, ότι τα όρια του Ακιντζί είναι δεδομένα, πάλι θα πρέπει να δημιουργηθούν συνθήκες οι οποίες να επιτρέψουν την παρουσία των Ερντογάν και Τσίπρα. Για να συμβεί αυτό θα πρέπει και ορθά να υπάρξει προετοιμασία, που όμως για να οδηγήσει σε νέα διάσκεψη θα πρέπει να είναι συγκεκριμένη. Τουλάχιστον να δείξει η τουρκική πλευρά ότι συζητά την αποχώρηση στρατευμάτων καταρχήν, εφόσον αποτελεί κόκκινη γραμμή μας.

Παράλληλα, όσο και να μην είναι στα χαρτιά του Αϊντε, δεν μπορούν να μη συμμετέχουν τα μέλη του Σ.Α., άρα φρονώ πως η επόμενη σύνθεση θα είναι διαφορετική όμως όλα συγκλίνουν στις «πολλές Γενεύες» για να υπάρξει αποτέλεσμα. Για την ώρα και με όλα τα κεφάλαια να είναι στο τραπέζι, κάτι που επιβεβαιώνει και την απόσταση, ορισμένοι θα το πουν μέρος της διαδικασίας διαπραγμάτευσης. Πως δεν υπάρχει μια εδώ και τώρα λύση του Κυπριακού. Σωστό.

Ακόμη και σε αδιέξοδο όμως να φτάσει η διαδικασία, το ποιος θα έχει την ευθύνη είναι καίριο. Οπότε επιστρέφουμε στη γνώριμη στο εσωτερικό διαδικασία και περιμένουμε τις ζυμώσεις για την επόμενη Γενεύη. Για την ώρα όμως, ο Τσίπρας το ονόμασε «έλλειψη κοινού εδάφους για λύση του Κυπριακού». Και δεν νομίζω ότι μιλούσε για το επόμενο διάστημα και μόνο.

Διαβάζονται σήμερα

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Μιχάλη Τσικαλά

Σχόλια αναγνωστών

Αθώοι Ηλιάδης, Κυπρή στην υπόθεση της Τρ. Κύπρου

«Τέτοιο Κακουργιοδηκίο να τo χαιρόμαστε!!! »
ΑΚΑ  |  10:28

Έριξαν καρφιά στον Πρόεδρο οι ευρωβουλευτές του ΑΚΕΛ

«Ναι, ΑΚΑ, μίλησαν αυτοί που μας κούρεψαν, που έβγαζαν λεφτά στο εξωτερικό για να μην κουρευτούν, αυτοί ...»
Yiannos  |  14:24

Εφεση μετά τον σάλο για την ποινή-χάδι στον παιδεραστή

«Μπορειτε να μας πειτε ποια ειναι η μεγιστη δυνατη ποινη για τα αδικηματα που καταδικαστηκε;»
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ  |  12:42

Στα δυο προεδρικό - ΑΚΕΛ για κυπριακό

«Διερωτούμε πως η σύνταξη επιτρέπει στον ΑΚΑ να γράφει αυτές τις ηλιθιότητες σχεδόν κάθε μέρα.»
CGA  |  09:57

Μιχάλης Τσικαλάς: Τελευταία Ενημέρωση