ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Λαϊκισμός ούτε στο ΓεΣΥ ούτε αλλού

Του Μιχάλη Τσικαλά

Του Μιχάλη Τσικαλά

tsikalasm@kathimerini.com.cy

Οι επιμέρους δείκτες της οικονομίας αρχίζουν και παίρνουν την ανιούσα. Οι τιμές των ακινήτων, τα επίπεδα των δαπανών, ο κλάδος των αυτοκινήτων σε συνάφεια με την έστω και μικρή αύξηση στην παροχή δανείων από τις τράπεζες, που είναι μεγάλη σε σύγκριση με το 2015.

Στο συν και η επαναφορά με σταθερά βήματα της βελτίωσης του δείκτη εμπιστοσύνης των πολιτών προς το χρηματοπιστωτικό σύστημα της χώρας κατ΄αρχήν, που θα επιφέρει και μείωση στις κεφαλαιουχικές εκροές, πρόβλημα το οποίο ταλάνιζε τα μέγιστα και αυτό κατά τα προηγούμενα χρόνια την οικονομία. Ωστόσο, παρά τα θετικά σημάδια με τα οποία ξεκίνησε η νέα χρονιά και με τα μέχρι στιγμής δεδομένα να δίνουν τον τόνο, παραμένει και είναι καλά γνωστό το πρόβλημα της Υγείας ως ασθενούσα από την άλλη.

Πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο κόσμος στην καθημερινότητά του και που συζητά στις παρέες και στα πηγαδάκια, πέραν εκείνων που έχουν απαντήσεις στο πώς θα κερδηθεί ο πόλεμος με τα ΜΕΔ. Το κόστος για το ΓεΣΥ είναι ήδη μεγάλο σε έμψυχο δυναμικό, με γιατρούς να αφήνουν το δημόσιο από τη μια και ασθενείς να ταλαιπωρούνται από τις στρεβλώσεις του συστήματος, από την άλλη.

Στο ενδιάμεσο το κράτος χάνει αρκετά εκατομμύρια, εκεί κι αν υπάρχουν εκροές, από τα φάρμακα που έρχονται από τα κατεχόμενα κατ΄αρχήν, σε άλλες τιμές, και όχι μόνο. Είναι κοινωνική ανάγκη να ξεκαθαρίσει το πώς θα κινηθεί ή όχι το ΓεΣΥ, μέσα σε εύλογο χρονικό διάστημα.

Το μη περαιτέρω δεν είναι απλώς φράση αλλά βίωμα για πολλούς συμπολίτες μας. Διότι οι δημόσιες αντεγκλήσεις και το ποιος έχει δίκιο ή άδικο, αν πρέπει ή όχι να γίνει νέα μελέτη και όλα τα συναφή που παρακολουθούμε σε καθημερινή βάση, λίγο αφορούν όποιον φτάνει να έχει ανάγκη από περίθαλψη στο δημόσιο.

Παράλληλα όμως, επειδή ακριβώς πρόκειται για ένα πολύπλοκο θέμα, με πολλές γνώμες και επηρεαζόμενους, επιζητά και τον χειρισμό που του πρέπει και δη μακριά από μαγικές λύσεις.

Αυτές δεν υπάρχουν κι όσοι είχαν κατά νου πως το βρετανικό για παράδειγμα σύστημα υγείας είναι το αρτιότερο, θα διαβάσατε πως τις τελευταίες ημέρες δυο ασθενείς οι οποίοι ήταν τοποθετημένοι σε ράντσα εξέπνευσαν και οι εν γένει συνθήκες «κόλασης» όπως τις περιγράφουν τα βρετανικά ΜΜΕ, κάθε άλλο παρά θυμίζουν το άλλοτε διαμάντι στο στέμμα της βρετανικής κοινωνίας. Και εκεί όμως, το σύστημα υγείας παίχτηκε στα χαρτιά του Brexit, με διαφημίσεις στα λεωφορεία και απίστευτα ψεύδη.

Σημάδι πως σε όποιο μεγάλο πρόβλημα της κοινωνίας πάρει το πάνω χέρι ο λαϊκισμός, τα αποτελέσματα ποτέ δεν είναι τα σωστά. Είναι μια παγίδα στην οποία πέσαμε και εμείς, είναι όμως ανάγκη να υπερβούμε εαυτούς και να ξεκαθαρίσουμε το τοπίο το συντομότερο δυνατόν.

Διαβάζονται σήμερα

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Μιχάλη Τσικαλά

Σχόλια αναγνωστών

Γ. Εισαγγελέας στην «Κ»: Ψεύδεται ο Λ. Λουκαΐδης

«Δυστυχως για τον γενικο εισαγ. τον διαψευδει η πραγματικοτητα και η αποψη ολου του κοσμου, δικαιωνοντας ...»
Ντομπρος Κελαηδης  |  18:53

Άντρος Κυπριανού: Η κυβέρνηση οδήγησε σε πτώχευση τη ΣΚΤ

«Τώρα που θα αρχίσει η έρευνα θα δει ο άντρας κυπριανού τα αίσχη που γίνονταν πριν το 2013 και τις παρεμβάσεις ...»
Ντομπρος Κελαηδης  |  00:32

Καδής: Θα συνεχίσουμε να εφαρμόζουμε φιλοαγροτική πολιτική

«Μα οι αγρότες που ειναι; Εγώ βλέπω παντού ξεραήλα και ερήμωση των χωραφιων!!!!!!!»
Ντομπρος Κελαηδης  |  00:29

Μπλόκαραν λογαριασμούς με ΜΕΔ στη ΣΚΤ

«Δυστυχώς αργήσατε. Αυτή την ενέργεια έπρεπε να την κάνετε τουλάχιστον δύο χρόνια πριν.»
πανασιανός  |  17:40

Μιχάλης Τσικαλάς: Τελευταία Ενημέρωση