ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 00:17
 

Λαϊκισμός ούτε στο ΓεΣΥ ούτε αλλού

Του Μιχάλη Τσικαλά

Του Μιχάλη Τσικαλά

tsikalasm@kathimerini.com.cy

Οι επιμέρους δείκτες της οικονομίας αρχίζουν και παίρνουν την ανιούσα. Οι τιμές των ακινήτων, τα επίπεδα των δαπανών, ο κλάδος των αυτοκινήτων σε συνάφεια με την έστω και μικρή αύξηση στην παροχή δανείων από τις τράπεζες, που είναι μεγάλη σε σύγκριση με το 2015.

Στο συν και η επαναφορά με σταθερά βήματα της βελτίωσης του δείκτη εμπιστοσύνης των πολιτών προς το χρηματοπιστωτικό σύστημα της χώρας κατ΄αρχήν, που θα επιφέρει και μείωση στις κεφαλαιουχικές εκροές, πρόβλημα το οποίο ταλάνιζε τα μέγιστα και αυτό κατά τα προηγούμενα χρόνια την οικονομία. Ωστόσο, παρά τα θετικά σημάδια με τα οποία ξεκίνησε η νέα χρονιά και με τα μέχρι στιγμής δεδομένα να δίνουν τον τόνο, παραμένει και είναι καλά γνωστό το πρόβλημα της Υγείας ως ασθενούσα από την άλλη.

Πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο κόσμος στην καθημερινότητά του και που συζητά στις παρέες και στα πηγαδάκια, πέραν εκείνων που έχουν απαντήσεις στο πώς θα κερδηθεί ο πόλεμος με τα ΜΕΔ. Το κόστος για το ΓεΣΥ είναι ήδη μεγάλο σε έμψυχο δυναμικό, με γιατρούς να αφήνουν το δημόσιο από τη μια και ασθενείς να ταλαιπωρούνται από τις στρεβλώσεις του συστήματος, από την άλλη.

Στο ενδιάμεσο το κράτος χάνει αρκετά εκατομμύρια, εκεί κι αν υπάρχουν εκροές, από τα φάρμακα που έρχονται από τα κατεχόμενα κατ΄αρχήν, σε άλλες τιμές, και όχι μόνο. Είναι κοινωνική ανάγκη να ξεκαθαρίσει το πώς θα κινηθεί ή όχι το ΓεΣΥ, μέσα σε εύλογο χρονικό διάστημα.

Το μη περαιτέρω δεν είναι απλώς φράση αλλά βίωμα για πολλούς συμπολίτες μας. Διότι οι δημόσιες αντεγκλήσεις και το ποιος έχει δίκιο ή άδικο, αν πρέπει ή όχι να γίνει νέα μελέτη και όλα τα συναφή που παρακολουθούμε σε καθημερινή βάση, λίγο αφορούν όποιον φτάνει να έχει ανάγκη από περίθαλψη στο δημόσιο.

Παράλληλα όμως, επειδή ακριβώς πρόκειται για ένα πολύπλοκο θέμα, με πολλές γνώμες και επηρεαζόμενους, επιζητά και τον χειρισμό που του πρέπει και δη μακριά από μαγικές λύσεις.

Αυτές δεν υπάρχουν κι όσοι είχαν κατά νου πως το βρετανικό για παράδειγμα σύστημα υγείας είναι το αρτιότερο, θα διαβάσατε πως τις τελευταίες ημέρες δυο ασθενείς οι οποίοι ήταν τοποθετημένοι σε ράντσα εξέπνευσαν και οι εν γένει συνθήκες «κόλασης» όπως τις περιγράφουν τα βρετανικά ΜΜΕ, κάθε άλλο παρά θυμίζουν το άλλοτε διαμάντι στο στέμμα της βρετανικής κοινωνίας. Και εκεί όμως, το σύστημα υγείας παίχτηκε στα χαρτιά του Brexit, με διαφημίσεις στα λεωφορεία και απίστευτα ψεύδη.

Σημάδι πως σε όποιο μεγάλο πρόβλημα της κοινωνίας πάρει το πάνω χέρι ο λαϊκισμός, τα αποτελέσματα ποτέ δεν είναι τα σωστά. Είναι μια παγίδα στην οποία πέσαμε και εμείς, είναι όμως ανάγκη να υπερβούμε εαυτούς και να ξεκαθαρίσουμε το τοπίο το συντομότερο δυνατόν.

Διαβάζονται σήμερα

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Μιχάλη Τσικαλά

Σχόλια αναγνωστών

Προβλήματα στα κατεχόμενα λόγω κακοκαιρίας

«Aπό πότε αναγνωρίζουμε ότι το αεροδρόμιο Τύμπου ονομάζεται Ερτζάν;;;»
Pink  |  18:49

Ελικόπτερο της Αστυνομίας κατέγραφε την αυξημένη τροχαία κίνηση (φωτος-βίντεο)

«Εν τω μεταξύ η ουρά στον αυτοκινητόδρομο ξεκινά από τα φώτα του Καλησπέρα πέρα από τον κυκλικό κόμβο ...»
Αρμαγεδών  |  14:45

Ορφανίδης: Η ΣΚΤ δεν απεβίωσε με φυσικά αίτια

«Αυτός ο κύριος ήταν ο Διοικητής της Κ.Τ., δηλαδή ο άμεσα υπεύθυνος για τις τράπεζες. Αντί να κάμει ...»
CGA  |  10:08

Ελεύθερος ο Γ. Σιαηλής που είχε κριθεί ένοχος στην υπόθεση ΣΑΠΑ

«Καμία έκπληξη πλέον σε αυτόν τον τραγικό τόπο. Εγκληματείστε άφοβα!!!! Αυτούς ψηφίζυμε, αυτοί μας ...»
αηδιασμένος  |  20:28

Μιχάλης Τσικαλάς: Τελευταία Ενημέρωση