ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Οι Μινχάουζεν του κυπριακού

Του Μιχάλη Τσικαλά

Του Μιχάλη Τσικαλά

tsikalasm@kathimerini.com.cy

Όσο κι αν η εξουσία πάντα φλέρταρε με τη φαντασία, εντούτοις δεν κατάφερε ποτέ να εισχωρήσει στον σκληρό της πυρήνα. Με ελάχιστες ίσως εξαιρέσεις που ιστορικές πολιτικές αποφάσεις έμειναν ανάγλυφες στην παγκόσμια ιστορία, για το επίπεδο του σχεδιασμού που περιείχαν. Στο Κυπριακό δεν χωράει η φαντασία, έχει όμως άπλετο χώρο για να διαδοθεί, και το κάνει, η φαντασιοπληξία. Όπως αυτή που κατά καιρούς βλέπουμε να ξετυλίγουν τα Η.Ε. ως προς το επίπεδο της προόδου, το «έχειν καλώς» του διαλόγου και τα μελλούμενα που εξαντλήθηκαν σε ένα ατελείωτο «θα».

Η υπερβολική αφήγηση γεγονότων έφερε και τον ίδιο τον βαρόνο Μινχάουζεν να φιγουράρει και ως συγγραφική αλλά και ως ιατρική περίπτωση στην παγκόσμια βιβλιογραφία. Η υπερβολική αφήγηση γεγονότων από τα 2/3 των εμπλεκομένων στο Κυπριακό, κατά το προηγούμενο διάστημα, δεν είναι ικανά να σταθούν τώρα απέναντι από κανένα θεσμό, Σώμα ή πλατφόρμα και να πείσουν την Τουρκία και τον Ερντογάν ν’ αφήσει να συνεχιστεί η διαδικασία των συνομιλιών. Επειδή από αδιέξοδα έχουμε παραγεμίσει σελίδες, ευχή μου είναι έστω και τώρα να κατάλαβαν Ε.Ε. και Η.Ε. ποιος πραγματικά κάνει παιχνίδι στο Κυπριακό.

Πόσο μακρύ είναι το χέρι του Ερντογάν στα Κατεχόμενα. Κι αφού το κατάλαβαν να το μεταδώσουν και πολιτικά. Από την άλλη πλευρά, ποια είναι η θέση του κ. Αϊντε τώρα, εφόσον έφτασε μέχρι και να εγκλωβίσει και τον νυν γ.γ. των Η.Ε. σε μια εξόχως φανταστική πρόοδο στο Κυπριακό, που έφερε την πρώτη Γενεύη αλλά και νεύρα εφόσον ο Αϊντε αποδείχθηκε Μινχάουζεν στα μάτια του Γκουτιέρες; Μπέρδεψε και δεν ήταν η πρώτη φορά, το δικό του ευκταίο με το κυπριακό εφικτό και τώρα που η Τουρκία τράβηξε χειρόφρενο η σιωπή προς τη συμπεριφορά της Άγκυρας είναι εκκωφαντική.

Έτερος Μινχάουζεν ο Μουσταφά Ακιντζί. Επιβεβαίωσε απλώς σε όλη του τη μεγαλοπρέπεια κι επίσημα, έστω κι αν ανεπίσημα δεν ξέφυγε ποτέ από τον «κύκλο της εμπιστοσύνης» του Ντε Νίρο, πως η Τουρκία είναι δόγμα, θέσφατο ή και διαταγή. Φουσκώνοντας το θέμα με το ενωτικό δημοψήφισμα όσο δεν πήγαινε, απέδειξε πόσο μεγάλη μπορεί να καταστεί η φούσκα του Κυπριακού και μάλιστα να σκάσει και μέσα στα χέρια μας.

Ως προς τις συνέπειες, είτε δεν απασχολεί τον Ακιντζί ρίχνοντας το βάρος (όπως το κάνει) στην προεκλογική του Αναστασιάδη είτε, αποδέχτηκε, μετά και την επίσκεψη Τσαβούσογλου, τον ρόλο μιας βιτρίνας, που όλο το πολιτικό παρασκήνιο ξέρει εδώ και καιρό πως έχει αδειάσει από περιεχόμενο στο πλαίσιο του τι μπορεί να δώσει ο ίδιος στη διαπραγμάτευση. Στο ίδιο μήκος κύματος και η ίδια η Ε.Ε., με τα μηνύματα που στέλνει προς την Άγκυρα να είναι ανύπαρκτα.

Ναι, δεν είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα της Ένωσης το Κυπριακό, αλλά από πότε τα προβλήματα αντιμετωπίζονται βάσει της γεωγραφικής τους έκτασης; Βάσει της δυναμικής ή όχι ενός κράτους; Το Κυπριακό είναι το διαχρονικότερο πρόβλημα της Ε.Ε., που υπάρχει από τότε που τη λέγανε ΕΟΚ αλλά και παλαιότερα. Η αδυναμία της να προβεί στην παραμικρή αναφορά προς την Τουρκία ως προς τη στάση της στο Κυπριακό, είναι σε ευθεία αναλογία είτε έχει κρίση είτε όχι η Άγκυρα. Και ιδού το αποτέλεσμα.

Για το τέλος, ευθύνη φέρει και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας που μέχρι σήμερα λειτούργησε εν πολλοίς μονομερώς ως Πρόεδρος που θα έλυνε το Κυπριακό. Το πήρε μέχρι εκεί που μπορούσε, όπως άλλωστε ήταν ο σκοπός του, αλλά τελικά οδηγήθηκε σε μια μονομέρεια. Η οποία αλλάζοντας, άλλαξε και τα ρεπορτάζ με το ΓΕΣΥ για παράδειγμα, να έρχεται στην επιφάνεια ως πρώτο θέμα. Το ΓΕΣΥ θα έπρεπε ήδη να είχε δρομολογηθεί, καθώς και μια σειρά άλλων πολιτικών που θα άφηναν κοινωνικό αποτύπωμα. Γιατί κυνηγώντας τους Μινχάουζεν του Κυπριακού για να τους επαναφέρουμε στην πραγματικότητα, αμελήσαμε την πραγματική, κοινωνική, πραγματικότητα που μας περιβάλλει και μας καθορίζει περισσότερο.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Μιχάλη Τσικαλά

Σχόλια αναγνωστών

Νεκρός από πνιγμό 21χρονος χειριστής τζετ-σκι στη Μύκονο

«Έπαθε εισροφηση...Όχι αναρρόφηση...,έλεος »
Γιάννης  |  22:54

Στους αστυνομικούς ανακριτές θα μιλήσει ο Μητροπολίτης Μόρφου

«Τρία πουλάκια κάθονταν… Αναστατώσατε τον κόσμο, σεβασμιότατε κύριε, κύριε Νεόφυτε και τώρα θυμηθήκατε ...»
Ανδρέας Μάλης Μαυρομιχάλης  |  10:37

Επτά ελληνικά πανεπιστήμια στα καλύτερα του κόσμου

«Έ, πέστε μας κιόλας ότι το Πανεπιστήμιο Κύπρου είνε στην ίδια κατάταξη με το Πολθτεχνείο.»
PeterG  |  03:13

Αρχιεπίσκοπος: Ο Ακιντζί πιέζεται από την Άγκυρα

«Η ...Πυθία μίλησε και όλοι έτρεξαν να δημοσιοποιήσουν τους χρησμούς της!!!»
Ai Em  |  09:53

Μιχάλης Τσικαλάς: Τελευταία Ενημέρωση

X