ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Αδιάκριτες εξουσίες

Του Μιχάλη Τσικαλά

Του Μιχάλη Τσικαλά

tsikalasm@kathimerini.com.cy

Υπάρχει ένας «μύθος», που πιστεύω ότι βρίσκεται κοντά στην πραγματικότητα για ένα μεγάλο ελληνικό νησί. Ο «μύθος» λέει ότι αν ίσχυαν τα όσα δήλωναν ως ελαιόδεντρα και περιουσία τους οι κάτοικοί του, θα έπρεπε να ήταν μιάμιση φορά σε έκταση για να τα χωρέσει όλα. Υπάρχει βάση σε αυτό και δεν είναι αυθαίρετη, εφόσον πολλά χωράφια δεν έχουν διακριτά όρια μεταξύ τους. Οπότε και δεν εμποδίζει κανείς κανέναν, να πάει λίγο πιο εκεί, εκείνα που ορίζουν τα όρια: τις πέτρες. Όσο για τους δασικές χάρτες, ούτε λόγος.

Με αυτό τον τρόπο, μπαίνει ο ένας στα χωράφια του άλλου κυριολεκτικά, ωστόσο τα παρατράγουδα δεν αργούν να κάνουν την εμφάνισή τους. Έτσι αναπτύσσεται μια επιχειρηματολογία που προφορικά μπορεί να φτάσει μέχρι τα χρυσόβουλα και την Οθωμανική Αυτοκρατορία, αλλά την ίδια ώρα, πρακτικά, το πρόβλημα παραμένει. Μεταφέρεται δε αυτούσιο στην καθημερινότητά μας, όταν βλέπουμε κατ’ επανάληψη εξουσίες, θεσμούς που ουσιαστικά έχουν αρχή μέση και τέλος, όπως περιγράφεται στο Σύνταγμα της χώρας, να κουνάνε λίγο πιο εκεί τις πέτρες τους απλώνοντας τα όρια.

Συνακόλουθα, αυτό το λίγο παραπέρα των ορίων, μπολιάζεται λεκτικά μ’ ένα αόριστο «εγώ ξέρω» ή «έχω δίκιο» που πηγάζει από την υπέρμετρη έκθεση των ίδιων των φορέων στα φώτα της δημοσιότητας. Αν δηλαδή, προσπαθούσε ο ένας αγρότης να φάει λίγο από την περιουσία του άλλου σε εκείνο το μεγάλο νησί της Ελλάδας, στην Κύπρο βλέπουμε θεσμούς που έχουν ξεπεράσει τα όρια, τρώγοντας λίγο παραπάνω κάθε φορά από τη γραμμή που το ίδιο το Σύνταγμα έχει θέσει. Και την ίδια ώρα, οι φιλοξενούμενοι στα ΜΜΕ θεσμοί, εφόσον φιλοξενούνται συνεχώς, χάνουν τη μεταξύ τους διάκριση, μπαίνουν ο ένας στα χωράφια του άλλου «γιατί έτσι» ή «γιατί είναι δικαιοδοσία μου», κάνοντάς μας να νιώθουμε πως βλέπουμε αστυνομικούς σε ταινία Β’ διαλογής που τσακώνονται για το «my jurisdiction». Έτσι, οι εξουσίες είναι αδιάκριτες μεταξύ τους, κι ας λέει άλλα το Σύνταγμα. Που τα λέει καθαρά, όχι κεκαλυμμένα ή με ασαφή τρόπο, εφόσον δεν θα εξυπηρετούσε το σκοπό και τον εαυτό του το ίδιο. Τα λέει καθαρά ώστε να μην μπορεί, αναφερόμενο για παράδειγμα στα όρια των εξουσιών, να περνάει η μια τα όρια της άλλης και να προκύπτει μια προσωπική τελικά διελκυστίνδα εκείνων που εκπροσωπούν τον θεσμό.

Αν για την Κύπρο υπάρχει ένα τεράστιο και άλυτο θέμα που αφορά τη δημόσια ζωή, είναι αυτό των αδιάκριτων εξουσιών. Το οποίο το έχουμε βρει μπροστά μας πολλές φορές, αλλά αμήχανοι στεκόμαστε και δεν μπορούμε να καταλάβουμε το γιατί συμβαίνει. Και δεν το καταλαβαίνουμε διότι σοφά αντιλαμβανόμαστε ότι όλες οι εξουσίες εκπηγάζουν από το Σύνταγμα, άρα γιατί δεν το καταλαβαίνουν και οι ίδιες οι εξουσίες, οι ίδιοι οι θεσμοί; Θα μπορούσε να γίνει ένα συνέδριο ή ένα συμπόσιο που να μπουν τα θέματα αυτά κάτω και να συζητηθούν; Θα μπορούσε.

Την ίδια ώρα όμως, θα έπρεπε ν’ αναγνωρίσουν για παράδειγμα οι θεσμοί, πως έχουν πρόβλημα. Αυτό, απλοϊκά, μπορεί να γίνει; Δεν είμαι σίγουρος, γιατί όπως ο κάθε αγρότης θεωρεί ως και «θεϊκό δικαίωμα» να μετακινεί πέτρες και όρια, έτσι και ο κάθε επικεφαλής θεωρεί πως κάνει τη  δουλειά του σωστά. Λάθος. Διορισμοί «αρίστων» δεν υπάρχουν, και θέλω να πιστεύω πως πείστηκε κι αυτός ακόμη ο Νίκος Αναστασιάδης, ώστε να  αποφεύγεται στο μέλλον ανάλογη φρασεολογία. Πόρρω απέχουμε, ηθικά και πολιτισμικά, από μια  αριστεία που μπορεί να τη θέλουμε αλλά  δύσκολα θα αφήσουμε τον εαυτό μας πίσω για να την κατακτήσουμε. Κι όσο οι θεσμοί παραμένουν αδιάκριτοι, τόσο με τα κακώς καμωμένα έργα τους, θα αναγκάζουν την ίδια την κοινωνία να τους εξετάζει από την κλειδαρότρυπα. 

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Διαβάζονται σήμερα

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Μιχάλη Τσικαλά

Σχόλια αναγνωστών

Προβλήματα στα κατεχόμενα λόγω κακοκαιρίας

«Aπό πότε αναγνωρίζουμε ότι το αεροδρόμιο Τύμπου ονομάζεται Ερτζάν;;;»
Pink  |  18:49

Ελικόπτερο της Αστυνομίας κατέγραφε την αυξημένη τροχαία κίνηση (φωτος-βίντεο)

«Εν τω μεταξύ η ουρά στον αυτοκινητόδρομο ξεκινά από τα φώτα του Καλησπέρα πέρα από τον κυκλικό κόμβο ...»
Αρμαγεδών  |  14:45

Ορφανίδης: Η ΣΚΤ δεν απεβίωσε με φυσικά αίτια

«Αυτός ο κύριος ήταν ο Διοικητής της Κ.Τ., δηλαδή ο άμεσα υπεύθυνος για τις τράπεζες. Αντί να κάμει ...»
CGA  |  10:08

Ελεύθερος ο Γ. Σιαηλής που είχε κριθεί ένοχος στην υπόθεση ΣΑΠΑ

«Καμία έκπληξη πλέον σε αυτόν τον τραγικό τόπο. Εγκληματείστε άφοβα!!!! Αυτούς ψηφίζυμε, αυτοί μας ...»
αηδιασμένος  |  20:28

Μιχάλης Τσικαλάς: Τελευταία Ενημέρωση