ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 11:30
 

Ακάλυπτη έμεινε η Καλυψώ

Του Μιχάλη Τσικαλά

Του Μιχάλη Τσικαλά

tsikalasm@kathimerini.com.cy

Θα περίμενε κανείς μια συμπαντική αναστάτωση και μια διαστρική ανακατάταξη. Κόρη Τιτάνα και μιας Ωκεανίδας. Με αδέρφια τις Εσπερίδες, τις Πλειάδες, τις Υάδες, έστω μια ανάδυση εκ της θαλάσσης όντων παρελθοντικών ίσως και να ήταν η πρέπουσα. Ωστόσο, η μοίρα της ήταν και θα είναι συνδεδεμένη με μια σπηλιά, στην οποία φαίνεται να οδηγεί οποιονδήποτε, μυθολογικά ή real-πολιτικά, τείνει να συντμήσει την πορεία του μαζί της.

Οπότε, πέραν των όσων πιστεύουν μέσα στα κοινωνικά δίκτυα πως μια άλλη δύναμη θα επέλθει βαριά πάνω στο κεφάλι της Τουρκίας, ούτε συμπαντική αναστάτωση θα λάβει χώρα ούτε και πρέπει να περιμένουμε την ανάδυση παρελθόντων όντων εκ της θαλάσσης για την προστασία μας.

Δυστυχώς για όλους μας, ακούστηκαν πολλά τις προηγούμενες μέρες. Για το πώς έπρεπε να έχει αντιδράσει η Κυπριακή Δημοκρατία στη συμπεριφορά της Τουρκίας. Δεν υπήρχε άλλος δρόμος πέραν από την πολιτική και διπλωματική αντιμετώπιση. Να βγάζαμε τα πλοία να περιφρουρήσουν την ΑΟΖ; Πάντα θα είναι μια ερώτηση αυτή, την απάντηση της οποίας την ξέρουμε. Ωστόσο, από την κυπριακή πλευρά υπάρχει ακόμη ένα παράπονο που είναι, ωστόσο, ίδιο και με άλλα, παλαιότερα. Για το ότι η Καλυψώ έμεινε ακάλυπτη και οι νερόβραστες ανακοινώσεις από Η.Ε. και Ε.Ε., απλώς έπνιξαν τις δικές μας αντιδράσεις και έδωσαν την ευκαιρία στην Τουρκία να βγει προς τα έξω. Η οποία επέλεξε τον πιο αδύναμο κρίκο, επιδεικνύοντας συμπεριφορά αλλιώτική από εκείνη στο τεμάχιο 6 που ανήκει σε γαλλική εταιρεία, και στο 10, που ανήκει σε αμερικάνικη.

Όλα αυτά δεν είναι τυχαία, ούτε και η απόλυτη ευθυγράμμιση σύσσωμης της τ/κ πολιτικής σκηνής με τα όσα λέει η Τουρκία και για το αέριο και για το Κυπριακό, επίσης είναι τυχαία. Οπότε, αν πράγματι η επανάληψη των περί λύσεως του Κυπριακού νουθεσιών δεν είναι ένα απλό παπαγάλισμα, είναι ευκαιρία να το δείξουν οι αρμόδιοι και στα Η.Ε. και στην Ε.Ε. που στη θεωρία έχουν μεγαλύτερη, διπλωματική και όχι μόνο, δύναμη από εμάς. Διαφορετικά θα είμαστε ο κορμός της Ευρώπης στο νοτιοανατολικό έργο και θα παραμείνουμε στα «ζήτω», αφήνοντας την κυριαρχία μας στη διακριτική διάθεση όλων. Έτσι, γι’ άλλη μία φορά μπροστά στα όσα λέει και πράττει η Τουρκία, η Ευρώπη καταρχήν, μοιάζει διαρκώς μουδιασμένη. Αιφνιδιασμένη και ανήμπορη να θέσει το δάχτυλο επί τον τύπο των ήλων. Αυτό, δεν πρέπει να αποθαρρύνει τη δική μας προσπάθεια.

Ούτε και τα όσα έχουμε βάλει κάτω στα ενεργειακά. Εμείς είμαστε που πρέπει τώρα να στείλουμε τις χιλιάδες μέλισσες να τους τσιμπήσουν και θα το κάνουμε όπως πρέπει εφόσον αυτό μπορούμε. Την ίδια ώρα όμως, θεωρώ και απίθανο να πράξει η Τουρκία τα ίδια στο τεμάχιο 10. Εκεί, κανείς δεν θα μείνει ακάλυπτος, ειδικά με τον ΥΠΕΞ των ΗΠΑ να ξέρει και συναισθάνεται απέξω κι ανακατωτά τι σημαίνει Exxon. Οπότε το βρήκε και κάνει η Τουρκία, για εμένα προσωπικά κάποια στιγμή στην κυπριακή ΑΟΖ θα σταματήσει. Φρονώ όμως πως δεν θα σταματήσει αλλού, οπότε δεν είναι μόνο η Κύπρος στην εικόνα. Την ίδια στιγμή, τώρα δεν είναι ώρα ν’ ανοίξει το Κυπριακό. Είναι τόσο ξεκάθαρο όσο ξεκάθαρες είναι οι στοχεύσεις του Μουσταφά Ακιντζί για κοινές επιτροπές και εν τέλει συνδιαχείριση των πάντων, ακόμη και σε περίπτωση μη λύσης ή άλλης λύσης.

Οπότε, για την Τουρκία και τους Τ/κ είτε έτσι είτε αλλιώς, θέλουν να έχουν λόγο, κι αυτό ας το δεχτεί η όποια γειτονιά στις Βρυξέλλες ή στη Νέα Υόρκη συνορεύει με τα Κατεχόμενα, και στο ενδιάμεσο έχει και μια λωρίδα νεκρής γης. Εμείς που έχουμε το «προνόμιο» αυτό, ας διαφυλάξουμε πρώτα τα του οίκου μας, γιατί και που συζητάμε στο πλαίσιο του Κυπριακού και μόνον, δεν βγαίνει άκρη. Πόσο μάλλον να μπει και το αέριο στη συζήτηση.

 

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Μιχάλη Τσικαλά

Σχόλια αναγνωστών

Ενώπιον της Βουλής ο Πρόεδρος του Ανωτάτου Δικαστηρίου

«Η ποταποτητα καποιων δικαστων φαινεται και απο την κίνηση αγωγης εναντιον του κρατους οταν τους απεκοψε ...»
Ντόμπρος Κελαήδης  |  08:10

Ενώπιον της Βουλής ο Πρόεδρος του Ανωτάτου Δικαστηρίου

«Άμαν ε...... η ρκα έβαλε τζιαί ρομανίσι!»
XXX  |  08:03

Όχι Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου στην κάθοδο Ελλαδιτών ιατρών

«ΚΑΛΑ, ΤΟΥΣ ΓΙΑΤΡΟΥΣ ΠΟΥ ΕΦΥΓΑΝ ΓΙΑ ΑΓΓΛΙΑ ΚΑΙ ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΣΤΑΜΑΤΗΣΑΝ???????»
ΚΡΙΣΤΟΦΕΡ  |  13:54

Όχι Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου στην κάθοδο Ελλαδιτών ιατρών

«Οι φοροφυγαδες χρυσοπληρωμενοι γιατροι γνωριζουν πολυ καλα οτι δεν μπορουν να ανακοψουν τους ελλαδιτες ...»
Ντόμπρος Κελαήδης  |  06:08

Μιχάλης Τσικαλάς: Τελευταία Ενημέρωση

X