ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Αντικειμενικά βυθιζόμαστε στο υποκειμενικό πέλαγος

Του Μιχάλη Τσικαλά

Του Μιχάλη Τσικαλά

tsikalasm@kathimerini.com.cy

Αυτό που θέλω από τη νέα χρονιά είναι ειλικρίνεια και παραδοχές. Να μην αντιμετωπίζουμε τον κόσμο γύρω μας, μέσα από έναν παραμορφωτικό καθρέφτη, τον οποίο έχουμε δημιουργήσει εμείς οι ίδιοι με τα δικά μας υλικά. Να προσπαθούμε να βγούμε στην ακτή της αντικειμενικότητας, χωρίς να πνιγόμαστε στα κύματα της υποκειμενικότητας. 

Να υπάρχουν και δέκα αλήθειες που να μπορούμε να πούμε, δίχως να υπάρχει ένα φόβητρο πάνω από το κεφάλι μας, επειδή ανοίγουμε το στόμα και μιλάμε. Να παραδεχθούμε εν πρώτοις ότι ως κοινωνία έχουμε πρόβλημα στους θεσμούς, και το πρόβλημα δεν είναι η ανάδειξή του προβλήματος μέσα στο δημόσιο λόγο. Ούτε συνακόλουθα εκείνοι που τα λένε ή τα γράφουν.

Αυτό ως επιχείρημα παραπέμπει άμεσα σε απόσειση ευθυνών, εκείνων που το χρησιμοποιούν. Γιατί αν για παράδειγμα, ένας ύψιστος θεσμός όπως αυτός του γενικού εισαγγελέα θεωρεί πως δεν έχει πρόβλημα με τα όσα έχουν αποκαλυφθεί, τότε αντιλαμβάνεται την πραγματικότητα μέσα από το δικό του, φτιαγμένο με τα ίδια υλικά, παραμορφωτικό καθρέφτη.

Αν επιπρόσθετα το πρόβλημα της υπόθεσης όπως έχει ανακύψει το τελευταίο διάστημα, εντοπίζεται στο ότι ασχολήθηκαν εφημερίδες, όχι όλες, και ΜΜΕ, όχι όλα, τότε μιλάμε για χαρακτηριστικό παράδειγμα απόσεισης ευθυνών.

Έτσι, με αυτές τις νοοτροπίες, θα παραμείνουμε έμπλεοι της υποκειμενικότητας του κάθε θεσμού ή καλύτερα του κάθε προσώπου που αντιπροσωπεύει προσωρινά κάθε θεσμό και που τον αναγιγνώσκει όπως εκείνο το πρόσωπο νομίζει. Αυτή η λογική, πόρρω απέχει από το τι θα έπρεπε να ισχύει κανονικά, όχι μόνο στη Γενική Εισαγγελία αλλά, θεσμικά, παντού. Το θλιβερό είναι πως συμβαίνει εκεί, στο Σώμα που θα έπρεπε να πρωτοπορεί στον αγώνα για την κάθαρση, αν υπάρχει τέτοιος.

Και την ίδια ώρα, όσο και αν η μεγάλη μάζα του πληθυσμού που (καλά κάνει) και αγχώνεται για τα δικά της προβλήματα, αγνοεί ή και αδιαφορεί για τις πραγματικές διαστάσεις του θέματος, η χώρα αποτελεί και θ’ αποτελεί μεζέ στα δόντια των ξένων. Οι οποίοι, όταν για οποιοδήποτε λόγο θεωρήσουν πως έχει έρθει το πλήρωμα του χρόνου και πάλι, δεν αποκλείεται να μας κουνήσουν χαρτιά όπως και το 2013, και να μας πουν ή να μας κατηγορήσουν, πως δεν ασχοληθήκαμε.

Δευτερευόντως, κάθε βδομάδα στο ενδιάμεσο «κοσμούμε» στήλες διεθνών ΜΜΕ χαρακτηριζόμενοι με τον ίδιο –κακό– χαρακτηρισμό. Παρά τις προσπάθειες που κάνουμε, φαίνεται πως το «καλύτερα να σου βγει το μάτι παρά το όνομα», μας ταιριάζει γάντι. Κι επιβαρύνεται με όλα τα τελευταία, αλλά ποιου το αφτί ιδρώνει; Αυτό είναι το θέμα. Θέλω να ελπίζω, κά- ποιων. Εκείνων που έχουν λόγο και τρόπο αντίδρασης.

Οπότε αφού θέλω να πιστεύω πως όσα προσβλέπω από το 2018 κάποια θα γίνουν, τουλάχιστον η παραδοχή πως έχουμε θεσμικό πρόβλημα ας είναι το πρώτο. Υπάρχει μια λογική που λέει πως η αναγνώριση του προβλήματος είναι το πρώτο βήμα. Ναι, αν θες να το λύσεις.

Οπότε κι εμείς, αφού ας πούμε, αναγνωρίσουμε το πρόβλημα, θα πρέπει να δούμε πώς θα κάνουμε και το επόμενο. Αν θέλουμε, εφόσον τελικά το πρωτεύουν για να βγεις στην ακτή της αντικειμενικότητας είναι να έχεις πίστη. Χωρίς ν’ αποκλείεται και το ενδεχόμενο της έκπληξης. 2018 είναι αυτό, ποτέ δεν ξέρεις τι μπορεί να φέρει, έτσι δεν είναι; Καλή Χρονιά.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Διαβάζονται σήμερα

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Μιχάλη Τσικαλά

Σχόλια αναγνωστών

Ακιντζί: Αποκεντρωμένη ομοσπονδία με αποτελεσματική συμμετοχή Τ/κ

«Ευτυχως που οι διεθνεις συγκυριες δεν ευνοουν τους τουρκαλλαδες, οποτε οι απειλες και εξυπνοβλακιες ...»
Ντόμπρος Κελαήδης  |  07:53

Ο Πρόεδρος δεν είναι το πρόβλημά μας

«Πολύ καλό το άρθρο σας αλλά εγώ θα άλλαζα τον τίτλο σε «Ο Πρόεδρος δεν είναι το ΜΟΝΟ πρόβλημά μας». ...»
Yiannos  |  07:41

ΓΓ ΑΚΕΛ: Αποφεύγει να συζητήσει ουσιαστικά ζητήματα του Κυπριακού ο Πρόεδρος

«Γιάννο, τον τύπο τον διαβάζω εδώ και καιρό. Είναι φανατικά οπαδός της άρνησης και του αντιακελισμού, ...»
ΧΧΧ  |  10:21

ΓΓ ΑΚΕΛ: Αποφεύγει να συζητήσει ουσιαστικά ζητήματα του Κυπριακού ο Πρόεδρος

«Και αφού έχει την μαγική και εύκολη συνταγή ο Άντρος και αφού θεωρεί ότι έχει έρισμα στους Τουρκοκύπριους, ...»
Γιώργος  |  10:07

Μιχάλης Τσικαλάς: Τελευταία Ενημέρωση