ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 22:38
 

Δεν είναι φοβική η κοινωνία

Του Μιχάλη Τσικαλά

Του Μιχάλη Τσικαλά

tsikalasm@kathimerini.com.cy

Διαβάζω στον Τύπο όλα τα δημοσιεύματα που αφορούν τις στρατηγικές των κομμάτων ενόψει εκλογών. Τις αναλύσεις που κάνουν τα στελέχη, την προσπάθεια του να τεθεί η βάση της συζήτησης γύρω από το Κυπριακό, την οικονομία και άλλα ζητήματα που θα πρωταγωνιστήσουν. Την ίδια ώρα όμως, σημεία που εμπεριέχονται στις προτάσεις αυτές των κομμάτων, τ’ αντιμετωπίζω τουλάχιστον με δυσπιστία. Κι αυτό γιατί προκαλούν φοβικούς συνειρμούς. Όπως για παράδειγμα ότι μέσω της νέας στρατηγικής διεκδικείται λύση που διασφαλίζει την επιβίωση του κυπριακού ελληνισμού. Επιχείρημα που έχει ακουστεί και από άλλους.

Τι σημαίνει όμως επιβίωση του κυπριακού ελληνισμού; Δηλαδή είμαστε στο χείλος της εξαφάνισης και πρέπει να πράξουμε τα δέοντα για να μη χαθούμε από προσώπου γης; Δεν καταλαβαίνω το γιατί υφίσταται η ανάγκη να φτάνουμε στα έσχατα της υπερβολής, για να πείσουμε πως είμαστε οι καταλληλότεροι για την Προεδρία, ενώ αν δεν καταφέρουμε τελικά να εκλεγούμε, τίθεται σε κίνδυνο η ίδια μας η ύπαρξη. Εκτός κι αν πράγματι υπάρχει κίνδυνος επιβίωσης για τη χώρα. Αν ισχύει το επιχείρημα, τότε θα πρέπει εκείνοι που το επικαλούνται να βγουν και να πουν από ποιον κινδυνεύουμε και γιατί. Όχι γιατί είμαστε σε καθεστώς πολέμου με την Τουρκία. Αλλά γιατί κινδυνεύουμε άμεσα. Δηλαδή, πιο απλά.

Ο κυπριακός ελληνισμός πρέπει να επιβιώσει σε μία Τουρκία που είναι σήμερα έτοιμη να εισβάλλει πάλι στην Κύπρο; Η Τουρκία θα ξεκινήσει στο άμεσο διάστημα πόλεμο με την Κύπρο; Και δεν σας λέω δικά μου ερωτήματα, αλλά όταν κάθομαι με ανθρώπους μιας κάποιας ηλικίας που τα έζησαν όλα αυτά, με ρωτούν εμένα εκείνοι. Τι σημαίνει να επιβιώσει ο κυπριακός ελληνισμός; Θα πούμε «ναι» σε μια λύση που θα γεμίσει με Τούρκους την Κύπρο; Θα πούμε «ναι» σε μια λύση που θα έχει μόνιμα, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, το χέρι της η Τουρκία στην Κύπρο και με τις ευλογίες μας; Δεν καταλαβαίνω την ανάγκη του να προτάσσεται το ότι πρέπει να «επιβιώσουμε», όταν παράλληλα προτάσσουμε τη χώρα σαν φάρο σταθερότητας της περιοχής, την οικονομίας μας ως προβλέψιμη πια και χωρίς εκπλήξεις, ευελπιστούμε, και τέλος όταν προτάσσουμε την εμπιστοσύνη που μας δείχνουν ισχυρότερες από εμάς χώρες σε διάφορα επίπεδα συνεργασίας. Απέδειξε ποτέ η κοινωνία ότι είναι φοβική;

Όταν έγινε το κούρεμα του 2013 και κατήλθαν στην Κύπρο κανάλια και εφημερίδες από παντού στον κόσμο, αναζήτησαν αυτό τον φόβο για το αύριο εκείνες τις μέρες, αλλά δεν τον είδαν. Δεν κατέγραψαν με τις κάμερές τους σκηνές Αποκάλυψης που θα ήταν δικαιολογημένες. Κατέγραψαν την αγωνία των ανθρώπων, αλλά εκεί κάτι είχε συμβεί. Είχε συμβεί το κούρεμα. Τώρα, που λέμε για επιβίωση του κυπριακού ελληνισμού, τι έχουμε μπροστά μας και το προτάσσουμε; Θεωρούμε ότι υπάρχουν πολιτικοί αρχηγοί, ενδεχομένως και υποψήφιοι Πρόεδροι που είναι έτοιμοι να βάλουν υπογραφή σε λύση που δίνει τα πάντα στην Τουρκία, στην πράξη όμως; Εγώ δεν το πιστεύω, γιατί αν το πίστευα τότε η συζήτηση θα ήταν διαφορετική. Αυτές οι απειλές, μέσα στο πλαίσιο του πολιτικού λόγου, ανταποκρίνονται σε πραγματικότητες άλλων χωρών.

Οι οποίες αν και προηγμένες έχουν κοινωνίες έτοιμες να πιστέψουν την κάθε απειλή, ώστε σαν αποτέλεσμα η πολιτική ρητορική να βασίζεται στον φόβο. Ο οποίος οδηγεί τους ψηφοφόρους στην «ασφάλεια» που προσφέρει ο υποψήφιος που υποστηρίζει ότι έχει, υποτίθεται, το αντικλείδι απέναντι στον φόβο αυτό. Ο φόβος θα βγάλει Πρόεδρο και στην Κύπρο; Εγώ πιστεύω πως όσοι θέλουν να «πουλήσουν» φόβο, πρέπει να τους φοβόμαστε περισσότερο. Όσους έρχονται με φόρα 17άρη που θέλει να σπάσει τις βιτρίνες της πολιτικής και λέει με το επιχείρημα όσα η πολιτική πραγματικότητα θα του αποδείξει ότι δεν μπορεί ν’ αποδεχτεί, απλώς θέλει να βλέπει μέσα από τα δικά του τζάμια. Δικαίωμά του. Αλλά και εμείς δεν θα μείνουμε με ανοιχτό το στόμα μπροστά στις προφητείες τρέμοντας από τον φόβο.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Μιχάλη Τσικαλά

Σχόλια αναγνωστών

Αδιαφάνεια εντοπίζει η έρευνα της Ελεγκτικής για το ΡΙΚ

«Τόσος ντόρος για το ΡΙΚ και το μόνο πράγμα που έχει να πει ο Γ. Ελεγκτής είναι ότι το ΡΙΚ προσλαμβάνει ...»
Ελένη Αγαθαγγέλου Δημητριάδη  |  19:32

Η εργοδότηση πρώην κρατικών αξιωματούχων στον ιδιωτικό τομέα στην Επ. Θεσμών

«Οι βουλευτές που υποβάλλουν προτάσεις νόμου, προβαίνουν σε δημόσια διαβούλευση;»
YiannakisKosti  |  16:38

Έξυπνο τουριστικό κράτος η Κύπρος σε επτά βήματα

«Ωραία! Να προσθέσουμε ακόμα ένα πανεπιστήμιο πέραν του ΤΕΠΑΚ που θα βγάζει διευθυντές ξενοδοχείων και ...»
YiannakisKosti  |  15:26

Συνελήφθησαν τρείς φρουροί ασφαλείας ιδιωτικής εταιρείας στο αεροδρόμιο Λάρνακας

«Καλησπέρα σας, Θα ήθελα να συγχαρω για την έγκαιρη ΦΤΩΧΗ πληροφόρησή και ενημέρωση των γεγονότων. Η ...»
Christos  |  21:55

Μιχάλης Τσικαλάς: Τελευταία Ενημέρωση

X