ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 12:03
 

Δεν έχει τίποτα απλό το Κυπριακό

Του Μιχάλη Τσικαλά

Του Μιχάλη Τσικαλά

tsikalasm@kathimerini.com.cy

Δεν είχαν περάσει παρά λίγες ώρες από την ώρα που έγινε γνωστό πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης και ο Μουσταφά Ακιντζί είχαν «αποφασίσει» πως διαφωνούν για άλλη μία φορά στη διαδικασία των συνομιλιών. Γιατί όχι τώρα διαφωνία δηλαδή; Συμφέρει την ε/κ πλευρά να μεταβεί στη Γενεύη με 150 θέματα σε διάφορα κεφάλαια του Κυπριακού ανοιχτά; Αυτή ήταν μια πρώτη σκέψη. Χωρίς να προλάβουμε όμως να δούμε τι είχε καταθέσει η μία και η άλλη πλευρά, ποιο το πλάνο και οι σκέψεις αμφότερων, βρεθήκαμε μπροστά σε «ειδήσεις» στο διαδίκτυο και στα κοινωνικά δίκτυα, άλλης φύσεως.

Πως μαζεύονταν λέει εκατοντάδες κόσμου ώρα με την ώρα και διαμαρτύρονταν για το ότι για άλλη μια φορά οι δύο ηγέτες δεν τα είχαν βρει και πως ο κόσμος αυτός αυξανόταν προοδευτικά. Αυτή είναι η μια άποψη. Η άλλη λέει πως στην κοινωνία επικρατεί σκεπτικισμός αναφορικά με το πλαίσιο της λύσης. Αυτές οι δύο απόψεις πιθανόν και να μη σμίξουν ποτέ, εφόσον ο καθένας πιστεύει αυτό που ο ίδιος θεωρεί καλύτερο και μην έχετε καμία αμφιβολία πως το ίδιο κάνουν και οι Αναστασιάδης-Ακιντζί. Στο τέλος της ημέρας, γιατί εκείνοι να σκέφτονται διαφορετικά; Ωστόσο θέλω να πω τούτο προς όσους θέλουν πάση θυσία λύση και που δεν μπορούν παράλληλα να αντιμετωπίσουν το γεγονός πως μπορεί και να μην έχουμε λύση.

Το ποια λύση θέλουμε, δεν έχει απαντηθεί ακόμη. Άνευ όρων, ίσως. Να πούμε ναι σε όλα και να προχωρήσουμε. Είναι μια άποψη που κυκλοφορεί. Τότε δεν έχει καμία αξία η διαπραγμάτευση και θα πρέπει να διακοπεί ως τέτοια. Σαν άποψη είναι ανεδαφική εφόσον δεν πρόκειται να επιστρέψει η Κύπρος στην προ του 1974 κατάσταση. Άρα, η διαπραγμάτευση πρέπει να συνεχιστεί ώστε να πάρει πίσω όσα περισσότερα μπορεί η ε/κ πλευρά. Την ίδια ώρα πρέπει να απολέσουμε και εμείς ορισμένα, όσο παράλογο κι αν είναι αυτό, εφόσον για την άλλη πλευρά έχουν δημιουργηθεί μετά από σχέδιο και χρονοτριβή χρόνων, «κανονικότητες» που θέλει να τις διαφυλάξει.

Εκ των πραγμάτων θεωρώ πως είμαστε αναγκασμένοι να συνεχίσουμε να μιλάμε, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο. Και λύση να μη βρεθεί τώρα, θα πρέπει να βρεθεί μια άλλη φόρμουλα επικοινωνίας ή συνύπαρξης που να μπορεί να σταθεί. Η γεωγραφία είναι μοίρα είπε ένας σοφός κάποτε και έχει δίκιο. Την ίδια ώρα, αντιλαμβάνομαι πως ψηλά στη λίστα με τις απαντήσεις για το ποιο θεωρεί η ίδια η κοινωνία ως σημαντικότερο κεφάλαιο στο Κυπριακό, είναι αυτό της οικονομίας. Δεν είναι δικό μου αυθαίρετο συμπέρασμα αλλά προκύπτει από δημοσκοπήσεις που δεν βλέπουν το φως της δημοσιότητας, από τις οποίες εμείς παίρνουμε θραύσματα, όμως τις ξέρουν καλά εκείνοι που πρέπει. Στο πεδίο αυτό, της οικονομίας, ποια είναι τα βήματα σύγκλισης που έχει κάνει η τ/κ πλευρά; Την ώρα που, μεταξύ άλλων δεν έχει γίνει κανένα βήμα για να διαπιστωθεί η κατάσταση των τραπεζών, που η οικονομία στα Κατεχόμενα τροφοδοτείται αενάως από την Τουρκία, εμείς είμαστε έτοιμοι να πούμε ότι πάμε στο άγνωστο με βάρκα την ελπίδα; Κι αν είναι έτσι, γιατί έρχεται πρώτη η ανησυχία επί των οικονομικών στις προαναφερόμενες δημοσκοπήσεις;

Και αναφέρω μόνο ένα θέμα στα πλαίσια των υπό συζήτηση κεφαλαίων του Κυπριακού, που το πρόβλημα και η μη αντίδραση από την τ/κ πλευρά είναι οφθαλμοφανή και δεν σηκώνουν δεύτερη ανάγνωση. Αν θέλουμε να πει ναι σε όλα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, όποιος και να είναι αυτός, γιατί δεν το ζητήσαμε και από προηγούμενους Προέδρους; Αν υπάρχει μια βεβαιότητα είναι πως η κάθε πρόταση ανοίγει νέα συζήτηση και άλλες προτάσεις. Μια συζήτηση που θέλει δύο τόσο για να προχωρήσει όσο και για το να σταματήσει. Δεν υπάρχει τίποτα απλό στο Κυπριακό. Όπως επίσης δεν υπάρχουν ιδανικές λύσεις ούτε και εύκολα «ναι» ή «όχι». Ας μην τα ζητάμε λοιπόν γιατί δεν θα βρεθεί κανείς να μας τα δώσει, κι αν υπήρχε κάποιος να μας τα χαρίσει, πιθανόν να μετανιώναμε που τα ζητήσαμε χωρίς να είμαστε σίγουροι.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Μιχάλη Τσικαλά

Σχόλια αναγνωστών

Η ουσία της κατάπαυσης του πυρός στην Συρία

«Οι δύο Αμερικάνοι πήγαν στην Τουρκία να δουλέψουν τον ψυχάκια και αυτός τους δούλεψε όπως ο ίδιος ήθελε!!! ...»
ΑΚΑ  |  09:23

Reuters: Δικτάτορες από την Καμπότζη απέκτησαν κυπριακό διαβατήριο

«Τί κέρδος έκανε το γραφείο των αππωμένων αδερφών?»
ΑΚΑ  |  08:54

Πηγές Ερντογάν: Η επιστολή Τραμπ πετάχτηκε στα σκουπίδια

«Ένας φλώρος προς άλλο φλώρο! »
ΑΚΑ  |  08:53

Μιχάλης Τσικαλάς: Τελευταία Ενημέρωση

X