ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 21:36
 

Δεν μένουν μόνο τα γραπτά

Του Μιχάλη Τσικαλά

Του Μιχάλη Τσικαλά

tsikalasm@kathimerini.com.cy

Η διάσκεψη στο Κραν-Μοντάνα ανήκει στο παρελθόν, ωστόσο, όσο κάθεται η σκόνη της τόσο θα βγαίνουν και πιο ουσιώδη συμπεράσματα. Κι αυτό γιατί ακόμη και εμείς που ήμασταν εκεί, περισσότερο είχαμε το άγχος της μετάδοσης παρά την ψυχραιμία της ανάλυσης. Ακόμη και τότε όμως, ένα από τα πρώτα συμπεράσματα που έβγαινε ήδη από την πρώτη-δεύτερη μέρα, είναι πως «δεν τσουλάει» η συζήτηση. Πίσω από κλειστές πόρτες, όλων των ειδών τελικά οι συζητήσεις λάμβαναν χώρα, παρά αυτή που θα έπρεπε να αφορά την ουσιαστική διαπραγμάτευση.

Εφόσον, λοιπόν, η συζήτηση δεν κυλούσε, κι αναλώθηκε για μέρες σε διαδικαστικά ζητήματα, και εκφραζόταν παράλληλα μια αισιοδοξία που είχε την ουρά της στις συνομιλίες στο παλιό αεροδρόμιο της Λευκωσίας, ποιος έχει την ευθύνη; Ο κ. Αϊντε είναι ο πρώτος. Όχι γιατί πρέπει να βρεθεί ένας αποδιοπομπαίος τράγος, αλλά γιατί κατέστησε ο ίδιος τον εαυτό του μέρος του προβλήματος, χρησιμοποιώντας όλα τα μέσα για να εκβιάσει το χρόνο, την πρόοδο, το αποτέλεσμα. Από «φόβους» για θερμό επεισόδιο στην ΑΟΖ, αν δεν υπήρχε μια κάποια συμφωνία μέχρι την ημερομηνία γεώτρησης (είτε εκβιασμό το πεις είτε λάθος, δεν θα είναι το πρώτο αλλά πάντως είναι μια εντελώς άστοχη για τη βαρύτητα της θέσης του άποψη) μέχρι χειρισμούς του που προκάλεσαν εκνευρισμό στο Κραν-Μοντάνα.

Η δε έλευση του «μηχανικού» Γκουτιέρες δεν κατάφερε να αναστρέψει την πορεία. Και εκείνος έχει τη δική του ευθύνη. Γιατί πίστεψε προφανώς πως βρίσκονταν κοντά οι πλευρές, όταν ένα όχι μηδενικού αθροίσματος συμπέρασμα λέει το εξής. Σε πάνω από 18-20 μήνες διαπραγμάτευσης και σε όχι τόσο καίρια κεφάλαια του Κυπριακού, ποια έχουν κλείσει; Πού θα μπορούσε και επικοινωνιακά και επί της ουσίας να βασιστεί η διαδικασία των 10 μερών για να πάει παρακάτω;

Ο ευσεβής πόθος του κ. Αϊντε, συγχωρείται μέσα στον άνευ ορίων κατά πως φαίνεται ενθουσιασμό του, και καλά έκανε να είναι αισιόδοξος, που όμως φαίνεται να συμπαρέσυρε και τους συν αυτώ σε ανώτερο επίπεδο. Με αποτέλεσμα το άδοξο κλείσιμο μιας διαδικασίας για την οποία οι ίδιοι οι συμμετέχοντες είχαν καταβάλει πολύ μεγαλύτερες προσπάθειες από όλους μας. Αν κάποιος πρέπει να κοιτά πίσω και λυπάται, αυτός ο είναι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Όχι γιατί έχασε χρόνο, αλλά γιατί ξέρει ότι έφτασε κοντά σε μια συμφωνία η οποία σκάλωσε στην προφορική ευελιξία της Τουρκίας και την παντελή απουσία οποιασδήποτε γραπτής δέσμευσης.

Αν επίσης πρέπει να υπάρχει κάποιος άλλος που να κοιτά πίσω και να κουνάει με λύπη του κεφάλι του, είναι ο Μουσταφά Ακιντζί. Απευθυνόμενος στη δική του κοινότητα για την οποία δεν κατάφερε να πραγματώσει τις ελπίδες που ο ίδιος έθρεψε με την εκλογή του. Ξέραμε πως δεν θα μπορούσε να κάνει ελιγμούς στην παρουσία της Τουρκίας, δεν περιμέναμε τη σιωπή του να είναι τόσο εκκωφαντική. Ας κοιτάξει πίσω και η εσωτερική πολιτική σκηνή, που τώρα αρχίζει για δικούς της λόγους να παίζει ένα εκτός Κύπρου παιχνίδι αναφορικά με το τι πραγματικά έγινε στο Κραν-Μοντάνα.

Αρνούμαι τις συνωμοσιολογικές θεωρίες και πως στις έξι τα ξημερώματα της προηγούμενης Παρασκευής μετά από ώρες διαπραγμάτευσης που οδήγησαν στο ναυάγιο, Ελλάδα και Κύπρος συνεννοήθηκαν μέχρι κεραίας τι θα πουν, ώστε να μην έχει καταγραφεί καμία αντίφαση μέχρι σήμερα. Αντίφαση που θα φανέρωνε την προσπάθεια μετάλλαξης των όσων έλαβαν χώρα. Δεν μένουν μόνο τα γραπτά. Μένουν και τα λόγια που γίνονται γραπτά. Κι όσοι αμφισβητούν το τι έγινε το κάνουν για δικούς τους λόγους. Αυτό όλο ήταν το αποτέλεσμα.

Καιρός να δούμε το μετά, το παρακάτω. Κι αν ήταν δύσκολο μια φορά πριν, τώρα είναι ακόμη πιο δύσκολο. Πρέπει οι πολιτικοί ταγοί να βάλουν τώρα το μυαλό τους να δουλέψει αλλιώς. Να προετοιμάσουν σενάρια και αντιδράσεις για να μη χάσει η Κύπρος το δίκιο που απέδειξε ότι έχει απέναντι στην Τουρκία, στα μάτια τρίτων. Εκείνων που ασχολήθηκαν με το Κυπριακό ως επαγγελματίες και που τώρα δεν θέλουν και πολύ για να μας κατηγορήσουν.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Μιχάλη Τσικαλά

Σχόλια αναγνωστών

Επαναβεβαίωση θέσεων από το Foreign Office για το Κυπριακό

«Αυτοκλιτοι και εντεταλμένοι πρέπει να απομονωθούν και να εκτεθούν δημόσια .»
Στέλιος Στυλιανού  |  17:33

Κλείδωσε ο Μουσιούττας για το ψηφοδέλτιο ΔΗΚΟ

«Τί σου είναι αυτή η ...ΔΗΚΟϊκή πολιτική!!! ...ολα τα νούμερα κερδίζουν!!!»
Ai Em  |  09:39

Αναστασιάδης: Τις επόμενες μέρες θα μας απασχολήσουν πολλά που αφορούν την δικαιοσύνη

«Μα γιατί τόση βία; Υπάρχει και η επόμενη πενταετία…. Να το συνδυάσετε με το τελεφερίκ σιόρ… »
Ai Em  |  09:26

Κλείνουν 15 καταστήματα της Τράπεζας Κύπρου

«Αυτη η εξαγγελια σημαινει περιπου 400 απολυσεις . Για ποιους κτυπα η καμπανα; ...και να μην ξεχνουμε ...»
Ντόμπρος Κελαήδης  |  21:51

Μιχάλης Τσικαλάς: Τελευταία Ενημέρωση

X