ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 23:45
 

Εκλογές. Ούτε δημοψήφισμα ούτε πρωτάθλημα

Του Μιχάλη Τσικαλά

Του Μιχάλη Τσικαλά

tsikalasm@kathimerini.com.cy

Ένα από τα προβλήματα της εποχής μας είναι η ατυχής σύμπτυξη ιδεών και εννοιών, επειδή κακώς θεωρείται πως με μια κίνηση μπορούμε να έχουμε δύο αποτελέσματα. Δυστυχώς μια δράση πάντα φέρνει μια αντίδραση, υπολογισμένη, και όσες άλλες που δεν έχουν υπολογιστεί και προκαλούν παρενέργειες. Οι σημερινές εκλογές είναι εκλογές και δεν φέρουν άλλη ονομασία γιατί δεν είναι κάτι άλλο παρά εκλογές.

Όπως τις ξέρουμε. Με τους πολίτες στην κάλπη και με την ελεύθερη δημοκρατική βούληση. Δεν είναι πρωτάθλημα. Δεν έχουν πάνω από 20 αγωνιστικές, εντός και εκτός έδρας ματς οι υποψήφιοι, ώστε να συναγωνιστούν ως σωματεία και να κερδίσει το καλύτερο. Που καλύτερο σημαίνει, μεγαλύτερη διάρκεια, λιγότερα λάθη και μικρό παθητικό. Κι από την άποψη των προαναφερομένων και μόνο, άλλο πολιτικός άλλο σωματείο. Είναι κατανοητό ή ελπίζω τουλάχιστον, εφόσον η γενιά μας τείνει να παρεξηγεί πολλά πράγματα παρά την αναμφισβήτητη δύναμή της σε πολλά επίπεδα.

Την ίδια ώρα μια ακόμη παρεξήγηση, ίσως να οφείλεται τελικά στην πολυπραγμοσύνη των ημερών και ότι σχεδόν κανείς δεν κάνει μόνο ένα πράγμα, αφορά το δημοψήφισμα. Που εν ευθέτω χρόνω θα έρθει και αυτό, αλλά όχι σήμερα ούτε και την επόμενη Κυριακή.

Είναι άλλο ερώτημα που θα απαντηθεί στο μέλλον. Δεν κρίνει σήμερα ο λαός ποια λύση θέλει στο Κυπριακό, ούτε και πρέπει κανείς να του θέτει το δίλημμα αυτό, εφόσον είναι άδικο. Και για τον λαό και για τον ερώτημα στη σχέση του με τα άλλα, πιθανά ερωτήματα. Στο εθνικό θέμα υπάρχουν πολλά που θα γίνουν και μάλιστα μετά τις εκλογές. Ένα το κρατούμενο. Δεύτερον το Κυπριακό ως θέμα, απασχολεί όταν κινείται και όχι όταν θα κινηθεί. Οπότε τρίτο, με την ίδια λογική θα μπορούσε κάποιος να υποστηρίξει πως δεν είναι εκλογές αλλά ψήφισμα για το αν θέλουμε να συνεχίσουν τη δραστηριότητα στην ΑΟΖ οι εταιρείες, παρά τον… διπλασιασμό στην τιμή του Φ.Α.
Θα μπορούσε, όχι να διπλασιαστεί η τιμή (κάτι που δεν μας αφορά για τώρα) αλλά να ανακύψει το ερώτημα. Ή αν θέλουμε τη δημιουργία κακής τράπεζας ή όχι ή αν πρέπει τα ΜΕΔ να πωλούνται και σε ποιες τιμές και τι θα γίνει με τα υποθηκευμένα ακίνητα.

Ερωτήματα που άπτονται όλα της οικονομίας, και που φαίνεται να είναι κραταιά ως θεματικές σε όλες τις δημοσκοπήσεις. Καθόλου τυχαίο ως γεγονός. Η κοινωνία θέλει τον τρεχούμενό της να μην παθαίνει αρρυθμίες από κινήσεις άλλων. Δικών μας ή ξένων. Το πέρασε μια φορά, δεν θα το περάσει εκ νέου. Και έτσι οι εκλογές, όσο σκέτες και να είναι, είναι εκλογές. Αν θα έπρεπε να ανησυχεί για ένα πράγμα η πολιτική σκηνή, αυτό είναι το ποσοστό της προσέλευσης. Που φυσικά, αναμένεται να γίνει θέμα, δεύτερο ίσως και τρίτο (εξαρτάται από τις κομματικές δονήσεις) αφού κλείσουν οι κάλπες και ξεκαθαρίσει το τοπίο. Αν και θα έπρεπε δηλαδή να είναι κάθε μέρα θέμα, κι άλλη έγνοια να μην έχει το πολιτικό σύστημα παρά να φέρεται ως η μάνα στο παιδί, όχι κατά την ατάκα για να ξεπληρώνει δάνεια αλλά για να προστρέχει στις ανάγκες του.

Τώρα θα τρέχει πίσω από τα ποσοστά και από τον κόσμο, άλλη μια φορά. Οπότε από εκεί δεν περιμένω κάποια έκπληξη. Γενικά δεν την περιμένω την έκπληξη γιατί αισθάνομαι πως υπάρχει κοινή βάση, πέραν της οικονομίας, για τις εκλογές. Και η βάση είναι ο μπούσουλας που επιτάσσει η λογική και τα αποτελέσματα στην πλάτη μας όταν κάποτε τη χάσαμε.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Μιχάλη Τσικαλά

Σχόλια αναγνωστών

Γκρίνια Ακιντζί στη συνάντηση με την Αμερικανίδα πρέσβειρα

«Το να κατακρατείς με τη βια τις περιουσιες του αλλου, αλλά περισσοτερο το πολιτισμο του, τη χωρα του, ...»
Λευκωσιατης  |  13:29

Αδιαφάνεια εντοπίζει η έρευνα της Ελεγκτικής για το ΡΙΚ

«Τόσος ντόρος για το ΡΙΚ και το μόνο πράγμα που έχει να πει ο Γ. Ελεγκτής είναι ότι το ΡΙΚ προσλαμβάνει ...»
Ελένη Αγαθαγγέλου Δημητριάδη  |  19:32

Η εργοδότηση πρώην κρατικών αξιωματούχων στον ιδιωτικό τομέα στην Επ. Θεσμών

«Οι βουλευτές που υποβάλλουν προτάσεις νόμου, προβαίνουν σε δημόσια διαβούλευση;»
YiannakisKosti  |  16:38

Έξυπνο τουριστικό κράτος η Κύπρος σε επτά βήματα

«Ωραία! Να προσθέσουμε ακόμα ένα πανεπιστήμιο πέραν του ΤΕΠΑΚ που θα βγάζει διευθυντές ξενοδοχείων και ...»
YiannakisKosti  |  15:26

Μιχάλης Τσικαλάς: Τελευταία Ενημέρωση

X