ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 17:26
 

Επαγγελματίας στρουθοκάμηλος

Του Μιχάλη Τσικαλά

Του Μιχάλη Τσικαλά

tsikalasm@kathimerini.com.cy

Η κυπριακή κοινωνία έχει εκπαιδευτεί να υπομένει. Έχει την υπομονή στο DNA της, ιστορικά. Η υπομονή έφερε και προσαρμοστικότητα σε δεδομένα που άλλαζαν και η πορεία της κοινωνίας άλλαζε μαζί τους. Ωστόσο, δεν αργούσε η στιγμή που ερχόταν ένα ξέσπασμα και η ίδια η κοινωνία, εκεί που είχε επιδείξει όλη την απαιτούμενη υπομονή, αναζητούσε πλέον τη δικαιοσύνη. Δεν περίμενε άλλο γιατί δεν είχε άλλη υπομονή να δώσει.

Στα ύστερα χρόνια, η προσαρμοστικότητα και η υπομονή δεν έλειψαν ως χαρακτηριστικά της κοινωνίας. Το βάρος του μνημονίου που θα μνημονεύεται από τον ιστορικό του μέλλοντος ως εκείνο που άλλαξε με βία τις ισορροπίες στην κοινωνία, ανέβηκε την ανηφόρα ακριβώς με την υπομονή της κοινωνίας. Η οποία συνεχίζει να περιμένει τη δικαιοσύνη που της ανήκει, μετά που ανέβηκε την ανηφόρα πια. Το ότι όμως η κοινωνία περιμένει, δεν σημαίνει πως η κοινωνία είναι ηλίθια. Πως δεν νιώθει τα παιχνίδια που παίχτηκαν στην πλάτη της. Τα ξέρει με το όνομα και το επίθετό τους. Έτσι, αν προκαλεί θλίψη το συμπέρασμα πως η κοινωνία θα μείνει στην αναμονή, παράλληλα προκαλεί αγαλλίαση το συμπέρασμα πως σωτήρες δεν υπάρχουν. Είναι μια απαλλαγή κι αυτή από την πλάτη της κοινωνίας! Εκείνοι που σηκώνουν τη ρομφαία της κάθαρσης, εκείνοι που προτάσσουν τα εγώ τους ως κοινοκτημοσύνη, είναι εκείνοι που συνήθως μένουν με τα εντυπωσιακά λόγια ως μοναδικά τους κληροδοτήματα. Και το πιο ατυχές όλων, είναι ότι μιλάμε για ανθρώπους που θέλουν να πιστεύουν ότι μιλάνε εκ μέρους της κοινωνίας. Φευ! Που νομίζουν πως πάντα θα έχουν μια κάποια ανοχή, όσος καιρός και να περάσει. Ας τους πληροφορήσει κάποιος, πως ο ψεύτης βοσκός για λίγο καιρό χαιρόταν.

Και πως όταν ήρθαν τελικά οι λύκοι στο κατόπι του, δεν τον πίστεψε κανείς. Έτσι συμβαίνει και σήμερα. Ενώ η κοινωνία περιμένει έργα, μένει με τα λόγια. Με τις υποσχέσεις του μέλλοντος που θα γίνουν πραγματικότητα, ωστόσο, από την πλευρά των θεσμών δεν ψηφίζει κανείς για το τι θα κάνουν αλλά επιδοκιμάζει ή αποδοκιμάζει όσα έγιναν ή δεν έγιναν. Αν εμπεριείχε και ψήφο η εξίσωση, αυτό το συμπέρασμα θα αποτυπωνόταν και με αριθμό, όπως αποτυπώνεται με αριθμό ο βαθμός εμπιστοσύνης της κοινωνίας προς τους θεσμούς. Ο οποίος γνωρίζει ιστορικά χαμηλά, αλλά λίγη σημασία έχει, εφόσον ο θεσμός δεν θα κληθεί να δώσει εξηγήσεις. Όχι για το συγκεκριμένο ζήτημα, αλλά όπως δείχνουν τα πράγματα, για κανένα θέμα. Κι όμως, αυτό το θέμα, δεν είναι μέσα στην προεκλογική. Κι όμως είναι. Με άλλο τρόπο, που δεν φαίνεται με την πρώτη ματιά. Εκεί που «κατακλύζει» την επικαιρότητα μια άλλη επικαιρότητα, προερχόμενη από αλλού και η οποία παίζει και πολιτικά παίγνια.

Ωστόσο, δεν έχουν καν τη χάρη ενός καθώς πρέπει πολιτικού παίγνιου, εφόσον φαίνονται. Κάνουν μπαμ που λέμε, σαν τον βοσκό τον ψεύτη. Και είναι οι ίδιοι, που την ίδια ώρα νομίζουν ότι κανείς δεν βλέπει τι γίνεται. Ότι κανείς δεν αντιλαμβάνεται το πάρε-βάλε μεταξύ θεσμών, μιας κομματικής γραμμής και τα αποτελέσματα που αυτά φέρνουν. Γιατί συμβαίνει αυτό; Γιατί έχουμε προσδώσει στον στρουθοκαμηλισμό, γενικώς ομιλούντες, επαγγελματικές ιδιότητες. Τέτοιες που θα τις ζήλευαν κι εκτός Κύπρου. Αν και εκείνοι, οι εκτός, πάνε κάτι να πουν, κάτι να ψελλίσουν, αλλά ακόμη δεν το λένε.

Περιμένουν κι αυτοί, παίρνοντας παράδειγμα από την υπομονή που δείχνει η κοινωνία. Το ως πότε είναι το θέμα. Όχι για εμάς, αλλά για εκείνους τους ίδιους. Ως πότε θα νομίζουν πως επειδή κρύβεται το κεφάλι, δεν φαίνεται το σώμα; Όχι επ’ άπειρο πάντως… 

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Διαβάζονται σήμερα

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Μιχάλη Τσικαλά

Σχόλια αναγνωστών

Έριξαν καρφιά στον Πρόεδρο οι ευρωβουλευτές του ΑΚΕΛ

«Ναι, ΑΚΑ, μίλησαν αυτοί που μας κούρεψαν, που έβγαζαν λεφτά στο εξωτερικό για να μην κουρευτούν, αυτοί ...»
Yiannos  |  14:24

Εφεση μετά τον σάλο για την ποινή-χάδι στον παιδεραστή

«Μπορειτε να μας πειτε ποια ειναι η μεγιστη δυνατη ποινη για τα αδικηματα που καταδικαστηκε;»
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ  |  12:42

Στα δυο προεδρικό - ΑΚΕΛ για κυπριακό

«Διερωτούμε πως η σύνταξη επιτρέπει στον ΑΚΑ να γράφει αυτές τις ηλιθιότητες σχεδόν κάθε μέρα.»
CGA  |  09:57

Ξεκίνησε η συγγραφή του πορίσματος για ΣΚΤ

«Aγαπητοί Επίτροποι, να είστε έτοιμοι ή να σας γιουχαϊσουν ή να σας χειροκροτήσουν!»
ΑΚΑ  |  09:54

Μιχάλης Τσικαλάς: Τελευταία Ενημέρωση