ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 09:17
 

Η «Αμμοχωστοποίηση» που θα μας κάνει άνω κάτω

Του Μιχάλη Τσικαλά

Του Μιχάλη Τσικαλά

tsikalasm@kathimerini.com.cy

Ο όρος, αδόκιμος ή μη, δεν είναι της παρούσης, της «Αμμοχωστοποίησης» του Κυπριακού, παρέμεινε για χρόνια στην πρώτη γραμμή της επιχειρηματολογίας του Κυπριακού, επί Κυπριανού, μετά από σχετικό πυροτέχνημα που είχε πετάξει για την πόλη ο Ντενκτάς. Μιλάμε για τη Συμφωνία Υψηλού Επιπέδου μεταξύ του τότε Προέδρου και του ηγέτη των Τ/Κ, στην οποία κατέληξαν στις 19 Μαΐου 1979 υπό την αιγίδα του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Κουρτ Βάλντχαϊμ. Εκεί προνοούνταν, μεταξύ άλλων, ότι «προτεραιότητα θα δοθεί στην επίτευξη συμφωνίας για την επανεγκατάσταση στα Βαρώσια υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών ταυτόχρονα με την έναρξη της μελέτης από τους συνομιλητές των συνταγματικών και εδαφικών πτυχών μιας συνολικής διευθέτησης. Μόλις επιτευχθεί συμφωνία για τα Βαρώσια θα εφαρμοστεί, χωρίς να αναμένεται η έκβαση των συζητήσεων για άλλες πτυχές του κυπριακού προβλήματος».

Οι συζητήσεις της εποχής, που δεν γίνονταν και στο πιο ήρεμο κλίμα, απέδειξαν το αυταπόδεικτο. Η προσφυγιά που ενώνει την Κύπρο, μπορεί από τη μια στιγμή στην άλλη, να μας διαχωρίσει κιόλας. Το ότι τότε ο Ντενκτάς αποφάσισε ν’ ανακατέψει την τράπουλα εμπλέκοντας τις εξελίξεις στην Αμμόχωστο, που δεν ήρθαν ποτέ, δεν σημαίνει πως δεν είναι σε θέση να το κάνουν και οι «επίγονοι». Κανείς δεν μπορεί, και φάνηκε ήδη αυτό, να εμποδίσει τον Ακιντζί ας πούμε (μιας και αυτός θα είναι ο φορέας της «ιδέας») να πει για την Αμμόχωστο και ενδεχόμενο άνοιγμά της, που αν το κάνει, δεν αποκλείεται καθόλου να υπάρξει εκ νέου διαχωρισμός ανάμεσα στους πρόσφυγες για το αν θα πρέπει να επιστρέψουν ή όχι, υπό ποιο καθεστώς κτλ. Και ποια θα είναι τότε η αντίδραση της κυβέρνησης; Της παρούσας ή άλλης; Θα απαγορέψει στους Αμμοχωστιανούς να επιστρέψουν;

Αν υπάρχει ήδη ρεύμα, στην υπόνοια και μόνο πως μπορεί να ανοίξει και πάλι η περίκλειστη πόλη, είναι ήδη καλά γνωστό και εκείνοι που πρέπει να το ξέρουν, το ξέρουν. Εκείνο που πρέπει να προσέξουμε είναι το ενδεχόμενο να βρεθούμε πάλι ενώπιον ακόμη ενός πυροτεχνήματος από την τ/κ πλευρά ή την Τουρκία, που αν θέλει να μας διχάσει θα έχει ένα ακόμη εργαλείο στα χέρια της για να το κάνει. Και είναι αυτός ο δρόμος, των πυροτεχνημάτων όσο και αν τα ονομάζουν «συνέχεια της ΤΔΒΚ» ή σχέδιο Β’» που ακολουθούν οι Τ/Κ και η Τουρκία, με αντιδράσεις και στο εσωτερικό τους. Καμία όμως αντίδραση δεν πρόκειται να πείσει την Τουρκία πως τα όσα κάνει ή δεν κάνει με το Κυπριακό, είναι λάθος. Στο σημείο που έχουν έρθει τα πράγματα κοιτάει τι είναι συμφέρον για την ίδια που να συνάδει μάλιστα και με την ιστορία της εφόσον διαχρονικά ωςπηγή προβλημάτων επέλεγε είτε την οδό της πυγμής, είτε του διπλωματικού αιφνιδιασμού. Και τώρα στήνεται περίπου η ίδια παγίδα με το 1979 στην οποία δεν πρέπει να πέσει η Λευκωσία.

Το Κυπριακό δεν είναι μόνο η Αμμόχωστος, η Μόρφου, η Καρπασία ή δεν είναι μόνο το εδαφικό και η ασφάλεια και οι εγγυήσεις. Είναι το σύνθετο του προβλήματος που συμφέρει την Τουρκία να αποδομήσει, να διασπάσει, εφόσον στη μεγάλη εικόνα και άδικο φέρει και θα χάσει εδάφη που δεν συνάδει με καμία πτυχή της ιστορίας της η επιστροφή τους, και ως εκ τούτου επαναλαμβάνει τις ίδιες πρακτικές. Το να προχωρεί δηλαδή, κομμάτι-κομμάτι, σε κινήσεις που είτε θα έπρεπε να τις είχε κάνει ήδη (συμφωνία τρίτης Βιέννης) είτε σε αιφνιδιασμούς όπως ήταν το άνοιγμα των οδοφραγμάτων. Αυτή την τακτική πρέπει σε διπλωματικό επίπεδο να την αποκρούσουμε και την ίδια ώρα να παραμείνουμε ενωμένοι ως προς τις επιδιώξεις μας στην ολότητα του Κυπριακού και όχι αποσπασματικά σε ένα μέρος του, όποιο και να είναι αυτό.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Διαβάζονται σήμερα

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Μιχάλη Τσικαλά

Σχόλια αναγνωστών

Ο τουρκικός στρατός εμποδίζει το άνοιγμα του οδοφράγματος Δερύνειας

«Ας είναι καλά οι θερμοκέφαλοι! Με κλειστό οσόφραγμα και στείλαμε το μισό τουριαμό στα Καταχόμενα... ...»
Pink  |  08:11

#PoliticsBlog Ο πιο εύκολος αντίπαλος, η Λουτ και το αγνοούμενο πόρισμα

«Εσύ και ο συνομιλητής σου, που πολύ βολικά δεν αναφέρεις ποιος είναι, πρέπει να αντιληφθείτε ότι ανήκετε ...»
Yiannos  |  10:15

Γ. Εισαγγελέας: Καμιά σχέση με συγκεκριμένη πώληση τεμαχίου στον Πωμό

«Κάτι μου λέει ότι δεν είναι τυχαία που άρχισε η υπόσκαψη του Γ.Ε. Μετά από διαφωνίες του με κάποιες ...»
CGA  |  09:36

Ζητά βοήθεια η Ερευνητική Επιτροπή για ΣΚΤ

«Eλπίζω όταν αυτή η Επιτροπή τελειώσει το έργο που ανέλαβε, να μην ντρέπεται να κυκλοφορεί στους ...»
knak  |  20:51

Μιχάλης Τσικαλάς: Τελευταία Ενημέρωση