ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 09:45
 

Η φάλτσα λογοτεχνία του κυπριακού

Του Μιχάλη Τσικαλά

Του Μιχάλη Τσικαλά

tsikalasm@kathimerini.com.cy

Η λύση θα ερχόταν μέσα από λέξεις, που θα όριζαν τελικά τη νέα κατάσταση πραγμάτων στην Κύπρο. Κοντά ή μακριά από εκείνη την κατάσταση εκείνο που πρέπει να κάνουμε είναι πλέον να βλέπουμε μέρα τη μέρα τι συμβαίνει γύρω μας. Καταγράφονται ανησυχίες για τη γεώτρηση σε λίγες εβδομάδες, για την πιθανή αντίδραση της Τουρκίας, που συνακόλουθα, αν υπάρξει, θα επιφέρει και αντίμετρα εκ μέρους της Λευκωσίας οπότε και λογικά δεν θα μιλάμε τότε για συνέχεια των διαπραγματεύσεων. Γι’ αυτό, εν πολλοίς (αυτό που ονομάζουν οι διπλωμάτες «φυσικό χρονοδιάγραμμα») τρέχανε ο Έσπεν Μπαρθ Αϊντε και οι συν αυτώ να βρουν μια διέξοδο.

Μέχρι τότε μένω στο ότι υπήρξε κατακραυγή στο εσωτερικό για την κίνηση του Προέδρου της Δημοκρατίας όχι να προκαταλάβει τ’ αποτελέσματα της Γενεύης με την πρότασή του, αυτό δεν θα μπορούσε να το κάνει, αλλά να έχει μια εξασφάλιση πως ξέρεις, η Τουρκία θα κάνει αυτό το πρέπει. Ούτε οι Βρετανοί ούτε η Ελλάδα είναι το πρόβλημα με την εξωτερική πτυχή της Ασφάλειας και των Εγγυήσεων. Κι αν θέλετε τη γνώμη μου, το Κυπριακό εκεί θα έπεφτε. Σε αυτό το κεφάλαιο εφόσον ακόμη και η εσωτερική πτυχή της Ασφάλειας σε ένα σημείο μπορεί να λυθεί. Σκοντάφτει κι αυτό όμως στη σύνδεση κατεχομένων-Τουρκίας. Ο ελέφαντας στο δωμάτιο δεν κρύβεται.

Η πρώτη Γενεύη δεν έφερε καμία αλλαγή στο συγκεκριμένο κεφάλαιο, καμία πρόοδο, καμία επί της ουσίας συζήτηση. Είδαμε άλλη μία φορά την Τουρκία να κάνει του κεφαλιού της και να προκαλεί όχι μόνο την Κύπρο αλλά και την ίδια την Ε.Ε. Κι αντί να αντιληφθούμε πως μια κάποια διασφάλιση ότι θα υπάρχει ένας διάλογος τουλάχιστον πάνω στην Ασφάλεια και τις Εγγυήσεις ότι είναι θεμιτή, λέμε για άλλα. Ας πάμε κι εκεί. Ποιον είχε συμφέρον να υπάρχει μια στάση στις συνομιλίες; Αν θυμάμαι καλά, ο Αναστασιάδης έλεγε πως θα φέρει το Κυπριακό μέχρι εκεί που μπορεί. Αν είναι σε δημοψήφισμα, εκεί, αν όχι νωρίτερα. Δηλαδή, πρέπει διαρκώς εμείς να είμαστε τα καλά παιδιά, η δική μας φιλολογία απέναντι στην Τουρκία να είναι άψογη για να μη δίνουμε δικαίωμα, να μην προχωράμε πουθενά και σε τίποτα ως κράτος, απλώς να παραμένουμε φοβισμένοι και έρμαιο του πώς θα ξημερώσει στην Άγκυρα. Ή από την άλλη πλευρά να έχουμε τον κάθε «εγγυητή» να μας «προστατεύει» και αλήθεια από ποιόν;

Έχουμε αποδείξει πολλάκις αν θέλετε πως είμαστε ο μεγαλύτερός μας εχθρός, οπότε αν όντως η Τουρκία θέλει μια διπλωματική επιτυχία θα πρέπει να μετακινηθεί από τη φιλολογία της «προστασίας» των Τ/κ και να λειτουργήσει ως ένα οποιοδήποτε άλλο κράτος σε σχέση με την Κύπρο. Αν είναι ευσεβής πόθος αυτός, τότε όλη η φιλολογία του Κυπριακού είναι φάλτσα και δεν έχει νόημα να συζητάμε για να συζητάμε και να ακούγονται λέξεις. Γιατί τότε προτιμώ να καταφύγω στην επιχειρηματολογία του Ουγκώ που έπιασε στα χέρια του όντας διευθυντής ενός λογοτεχνικού περιοδικού, ένα κείμενο από έναν «συγγραφέα» που του έλεγε:

– Αν παρέλειψα πού και πού μερικά κόμματα και τελείες, σας παρακαλώ να τα βάλετε εσείς.

Και ο Ουγκώ του απάντησε:

– Αγαπητέ φίλε, άλλη φορά σας παρακαλώ να μου στέλνετε μονάχα τα κόμματα και τις τελείες. Τα υπόλοιπα θα τα βάζω εγώ.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Διαβάζονται σήμερα

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Μιχάλη Τσικαλά

Σχόλια αναγνωστών

Προμήνυμα διεξόδου η επαναφορά του συνδικαλιστικού χρόνου

«Εφόσον είναι αναμεμιγμένο το ΑΚΕΛ, λύση δεν θα υπάρξει!!! »
knak  |  09:06

Επαναφέρεται ο συνδικαλιστικός χρόνος στις εκπαιδευτικές οργανώσεις

«....και εσυ ζοπποβορτε κυπριακε λαε πληρωνε φορους!!!»
Ντόμπρος Κελαήδης  |  22:43

Επαναφέρεται ο συνδικαλιστικός χρόνος στις εκπαιδευτικές οργανώσεις

«Κυβερνητικές αποφάσεις για την παιδεία. (Μένει να τις αποδεχτούν οι οργανώσεις των εκπαιδευτικών) 1. ...»
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ  |  20:37

Αίτημα για εποπτεία του αποφυλακισθέντα παιδεραστή

«Tώρα που την έπαθε η κυβέρνηση ......»
knak  |  17:49

Μιχάλης Τσικαλάς: Τελευταία Ενημέρωση